ENERGI

Tilbyr full pakke

Flextronics International Ltd. har gjennom diverse oppkjøp av eksisterende bedrifter vokst seg til andre plass blant verdens leieprodusenter av elektronikkprodukter med tilstedeværelse i over 100 land. Omsetningen har økt fra 250 millioner dollar i 1995 til 12 milliarder dollar i fjor.

I Norge dukket Flextronics opp i fjor ved overtagelsen av Neras produksjonsanlegg på Billingstad utenfor Oslo. – Her har vi i løpet av dette året fått inn 20 prosent av produksjonen for andre kunder enn Nera, en andel som vil øke etter hvert, sier administrerende direktør Jan-Ivar Thomas i Flextronics International Norway AS.

Mer enn produksjon

Thomas presiserer imidlertid at produksjonsvirksomheten ikke vil være det primære for Flextronics i Norge. – Produksjonen kunne vært flyttet til en av våre mange andre eksisterende fabrikker. Til de fleste av våre etableringer knytter vi en eller annen form for spesialisering. Norge særpreges av god tilgang på kvalifiserte ingeniører. Derfor vil vår spesialitet være elektronikkutvikling, sier Thomas.

Denne virksomheten er skilt som en egen enhet, Flextronics Design, med Tor-Egil Barsøe som leder. De teller i dag ca. 15 mann, og planen er å øke til ca. 20 i løpet av året.

– Virksomheten i dag fordeler seg noenlunde likt på testutvikling og produktutvikling. Innen produktutvikling vil vi igjen spesialisere oss innen radiofrekvens (RF) og mikrobølgeteknologi. Dette faller ganske naturlig med Nera som utgangspunkt for vår virksomhet i Norge, sier Barsøe, som selv har fartstid i Nera fra 1994.

Mangelvare

Selv om utgangspunktet for konstruksjonsvirksomheten i Norge er god tilgang på kvalifisert personell, er RF-ingeniører mangelvare. – Flere hodejegerfirmaer tar ikke lenger tar på seg jobben med å finne slike. De tjener rett og slett ikke penger på det, sier Barsøe.

Flextronics har tilsvarende designsentra i en rekke andre europeiske land. – Vi trekker veksler på disse i de tilfeller vi ikke selv besitter nødvendig kompetanse. På den måten har vi tilgang til kompetanse på det meste innen produktutvikling og industrialisering av elektronikkprodukter, sier Barsøe.

Som et eksempel nevner han programvareutvikling. Dette har selskapet foreløpig ikke på Billingstad. Men her samarbeider de med konsernets avdeling i Karlskrona, som har spesialisert seg innen dette feltet.

Komplett tilbud

– Gjennom vårt konsept med et komplett tilbud fra konstruksjon via industrialisering til produksjon, og faktisk også logistikk og installasjon hos kunden, kan vi hjelpe våre kunder med gode tekniske løsninger, samt sørge for at deres produkter kommer raskt på markedet. Mange nyetablerte bedrifter har erfart at veien fra prototyp til markedet kan være lang, sier Barsøe. – Men Finansieringen må imidlertid kunden ordne selv.

– Vi tar i første rekke utviklingsoppdrag som vi ser kan bli aktuelt å produsere ved fabrikken på Billingstad, selv om det ikke er noen betingelse.

På tross av at Flextronics Design er skilt ut som en egen enhet, er det likevel tette bånd til fabrikken, hvor også en del av kompetansen vi har behov for sitter, sier Barsøe.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.