– Tilbakeslag for Grenland

– Tilbakeslag for Grenland
SKUFFET: - Et skikkelig tilbakeslag, mener Thor Oscar Bolstad (midten) etter at Skanled-planene legges bort. Her flankert av Rolf Hage i Skagerak Kraft AS (t.v.) og Tom Bøckmann i Telemark Gassforum. Bilde: Mona Sprenger

Onsdag kom olje- og energiministeren til Herøya, men ikke med gode nyheter.

Gassrøret Skanled skal likevel ikke levere gass til Grenland og Herøya og videre til Europa. Derimot skrinlegges hele Skanled-prosjektet på grunn av usikker økonomi.

Det gjør at framtidige prosjekter i Grenland må droppes.

TILBAKESLAG: Thor Oscar Bolstad ser skrinleggingen av Skanled som et tilbakeslag for Grenlandsdistriktet. Herøya Industripark

Hadde konkrete prosjekter

– Det er veldig beklagelig. Med det potensialet vi så lokalt ved å få gassen til Grenland er dette et skikkelig tilbakeslag, sier visepresident Thor Oscar Bolstad ved Herøya Industripark.

– Vi hadde to konkrete prosjekter som vi jobbet med. Det ene dreiet seg om metall, det andre gikk på et annet produkt, men jeg har taushetserklæring. Dette ville betydd mye for industriparken, sier Bolstad, som ikke vil si noe mer om prosjektene.

– Bedre konkurransekraft

Planen med Skanled var å bringe gass fra Karmøy i Rogaland til Sverige, Danmark og resten av Europa, og med Grenrøret som avstikker til Sør-Norge. Næringslivet i Grenland ville hatt store fordeler av gassforsyning fra Karmøy.

– På sikt ville gassrøret gitt bedre konkurransekraft for Yara. Nå er det borte. Det er vi lei oss for, sier Thor Oscar Bolstad.

– Finanskrisa har skylda

Også Bolstad legger skylda på finanskrisa, i likhet med statsråd Terje Riis-Johansen og Gassco, som er en av partnerne bak Skanled-prosjektet.

– Tyske og polske interesser, både eiere og kjøpere, ser at det er vanskelig å løfte et prosjekt av denne dimensjonen nå, sier Bolstad.

Les mer om statsråden og Gasscos reaksjon her: Skanled stoppes.

– Ikke StatoilHydros skyld

Det har vært diskusjon rundt StatoilHydros rolle i prosjektet, og om de ønsker å levere gass til Grenland eller ikke. Men Bolstad tror ikke verken StatoilHydro eller Yara har skylden for at Skanled skrinlegges.

– Gass hadde gitt oss nye muligheter. Nå må vi legge vekk prosjekter. Men vi har ikke kunnet regne med at røret kommer, så vi har også jobbet med andre områder der vi kan utvikle oss, sier Thor Oscar Bolstad i Herøya Industripark.

Ønsker debatt om statsstøtte

Deler av næringslivet ønsker nå at staten skal bygge et gassrør til regionen uansett.

– Det er en annen agenda enn det vi har jobbet med, sier Bolstad.

Han ønsker likevel debatten velkommen.

– Jeg tror det er en nyttig debatt. Jeg tror man kan ta prosjektet frem igjen senere. Enten det er kunder, eiere eller staten som vil gjøre det, sier Bolstad.

– Vi brenner jo ikke papirene vi har brukt 150 millioner på å utarbeide, som statsråden sa, legger han til.

Flere ønsker Skanled siden

Også LO mener Skanled kan tas opp igjen siden.

Les mer om LOs reaksjon her: – Dette er beklagelig.