NYHETER_BYGG

Til topps

6. sep. 2001 - 23:00

Fjerdeårsstudentene Vibeke Haugen og Kari Østmo Borge Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har vunnet førsteprisen i en studentkonkurranse om framtidas bolighus i et arktisk bomiljø. Prisen på 30.000 svenske kroner deler de med en finsk student.

Haugen og Østmo Borge har jobbet med prosjektet siden januar i år. De leverte inn bidraget sitt i mai, og i juni fikk de vite at de hadde vunnet. Neste uke går turen til Østersund, der prisen deles ut.

Veldig overrasket

– Det var fantastisk å få beskjed om at vi hadde vunnet. Det falt oss ikke inn en gang at det var vi som skulle gå seirende ut av konkurransen da vi var på presentasjon av konkurransen i Østersund sammen med 200 andre arkitektstudenter, forteller en glad prisvinner Vibeke Haugen til Teknisk Ukeblad.

Fjerdeårsstudentene ved NTNU kunne velge konkurransen som prosjekt, og totalt deltok 13 av dem. De øvrige deltakerne er fra de andre arkitektutdanningene i Norge, samt fra Sverige, Danmark og Finland.

Oppgaven gikk ut på å tegne et bolighus tilpasset et arktisk bomiljø. Stikkord som ekstremt vinterklima, store temperaturvariasjoner, skiftende nedbørsmengder og ekstreme lysforhold skulle løses i forhold til oppgaven. Juryen ønsket at studentene vektla bruk av tre, klimaløsninger, innvendig fleksibilitet og økologi.

Endres med årstidene

Haugen og Østmo Borges hovedidé var å utvikle et hus som tok utgangspunkt i stedets forutsetninger.

– Det karakteristiske for Østersund der tomten ligger, er sterke kontraster mellom årstidene. Om sommeren er det nær 24 timer sol, og om vinteren nesten like mange timer mørke. Konseptet vårt går ut på å bygge hus som kan forandres etter årstidene. Om sommeren kan huset ekspandere ved hjelp av en vinterhage eller solrom, mens man om vinteren kan stenge mørket ute, forteller Haugen. Hele sørveggen av huset består derfor av mobile persienneelementer som kan lukke huset eller åpne det helt om sommeren.

Bygges i Sverige?

Dersom økonomien blir tilfredsstillende, kan også drømmehuset en gang i fremtiden bygges:

– Hvis vi får med oss interessenter og økonomiske støttespillere, vil huset bli bygget i forbindelse med bomessen Bo03 i Østersund. Vi har en meget aktiv lærer som hjelper oss med den slags, så vi håper det skal bli mulig, sier Haugen.

Juryen uttaler at vinnerforslaget til Haugen/Østmo Borge har en klar plan og en svært god fleksibilitet. Mange av løsningene balanserer det abstrakte med det konkrete på en elegant måte.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.