NYHETSBREV

Til topps på havbunnen

Ann Christin Gjerdseth (47) er globalt ansvarlig for Control and Data Management (CDM) hos FMC Technologies.

23. juli 2014 - 07:04
Vis mer

Kongsberg: Havbunnskjempen, altså FMC, har trolig verdens største automatiseringsmiljø for olje- og gassløsninger subsea.

Ann Chrisin forteller til Automatisering at rundt 1500 av de ansatte arbeider innenfor fagområdet globalt. 900 av dem er organisert i CDM, som hun skal lede fremover.

FMCs toppledelse rekrutterte henne internt. De siste årene har hun vært prosjektdirektør for den østlige halvkule, med en prosjektportefølje på rundt åtte milliarder kroner årlig. Hun var tidligere direktør for salg og prosjekter i Europa, ansvarlig for prosjekter, og sjef for helse, miljø, sikkerhet og kvalitet (HSE & Q) i konsernet.

Automatiseringsingeniør

Den nye CDM-direktøren har solide kybernetikerrøtter. Hun studerte til sivilingeniør i Edinburgh, i Skottland, og ble uteksaminert i 1989. Nettopp havbunnsløsninger var et av fagene på timeplanen. Det var ikke mange som så subsea-løsninger som fremtidens melodi for 25 år siden.

Les om: NTNU har rekordsøkning til kybernetikk og robotikk

Ann Christin arbeidet som automatiseringsingeniør i ti år hos Shell, ABB og Kongsberg Maritime (i kronologisk rekkefølge) før hun fant sin havn hos FMC Technologies på Kongsberg ved årtusenskiftet. Det er verken nostalgi eller faglig comeback som fristet henne til den nye stillingen. Hun ville klatre nok et trinn på karrierestigen.

– Den globale stillingen var veldig fristende, sier direktøren.

Software og datastrømmene fra olje- og gassbrønner blir stadig viktigere, ifølge Ann Christin.
Software og datastrømmene fra olje- og gassbrønner blir stadig viktigere, ifølge Ann Christin.

Viktigere datastrømmer

Ann Christin forklarer at posisjon blir enda viktigere i fremtiden, og hun har forberedt seg godt. Foruten kybernetikkutdannelsen og 25 års erfaring, har hun nylig tatt en EMBA (Executive Master of Business Administration) ved IMD i Sveits. I hovedoppgaven skrev hun om temaet «balansen mellom global integrasjon og lokal respons».

Den nye stillingen byr i hovedsak på strategisk ledelse der teknisk innovasjon er alfa og omega. Ann Christin forteller at mange opplever at undervannsløsninger i stor grad har handlet om å lede brønnstrømmer på en sikker og effektiv måte. Nå blir andre «strømmer» stadig viktigere.

– Datastrømmene fra havbunnsinstallasjonene vil bidra til verdiskaping fremover, sier hun.

Ifølge direktøren er det vitalt å videreforedle data slik at brukerne får nødvendig underlag til å ta grep som øker utvinningen og sikrer produksjonen.

Les om: Overvåkingstjenesten går offshore

Kraftig fartsøkning

Ifølge direktøren har det skjedd en revolusjon innenfor kommunikasjonsmuligheter med havbunnsutstyr fra plattform, produksjonsskip og land. Tidligere gikk det maksimalt et par kilobaud (tusen bits per sekund), nå kan flerfoldige megabaud suse av gårde i fiberoptikken. Det gir selvsagt helt andre muligheter. Samtidig øker bruken av hyllevareløsninger med standardisert grensesnitt. Det er langt mer «plug and play» enn tidligere. Hun peker på at det er viktig å kunne samle informasjon fra alle relevante havbunnsapplikasjoner, både til styring og beslutningsstøtte.

Når hun nå skrider til verket med en fersk teknologiplattform, skal løsningene forbli robuste, med «nonsense»-applikasjoner som skal gi økt verdi for kundene.

– Det handler om å forstå kundenes behov, utnytte FMC Technologies sin brede systemkunnskap og derved gi kunden en overordnet bedre løsning for subsea produksjon, prosessering og intervensjon, forklarer direktøren.

Les om: Statoil vil ha standardisering

Havbunnsutstyr skal synes. Ann Christin er globalt ansvarlig for automatiseringsløsningene.
Havbunnsutstyr skal synes. Ann Christin er globalt ansvarlig for automatiseringsløsningene.

Vil løfte haleproduksjonen

Ann Christin forteller at FMC i dag har en stor bredde i repertoaret som systemintegrator og produkt- og tjenesteleverandør. Rollen som partner til kunden gjennom hele verdikjeden gir selskapet en god innsikt i hva det er behov for i dag, og i fremtiden.

Hun forteller at aldringen på norsk sokkel er et viktig tema. Pålitelig drift i haleproduksjonsfasen og maksimal utvinning vil stå høyt på agendaen fremover.

– Vi må finne smartere oppgraderingsløsninger, forteller hun, og legger til at det kan være behov for mer presis styring når feltene drar på åra. Dette gir store muligheter for FMC Controls and Data Management.

Over til elektriske løsninger

Ifølge Ann Christin har FMC lagt seg skikkelig i selen for å utvide tilbudet innenfor tilstandsovervåking av havbunnsløsninger. Hun trekker også frem tekniske nyvinninger som en nyutviklet, elektrisk aktuator. Den kan erstatte konvensjonelle, hydrauliske løsninger. Aasgaard gasskompresjon, som blir utført på havbunnen, tar i bruk 80 slike aktuatorer. Direktøren mener slike innovasjoner har et kjempepotensial, også fordi elektriske aktuatorer kan settes inn på gamle felter.

– Det er et viktig bidrag til nettopp bedre styring, som kan være nødvendig for å tyne de siste dråpene ut av brønner i enden av livsforløpet.

I mellomtiden har Ann Christin også sett seg ut en oppgave som må gjøres på huset.

– Jeg jobber for å strømlinjeforme våre leveranseprosjekter, til glede for kundene, avslutter hun.

Les om: NFAs subsea-ekspert tar pulsen på temaet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.