ARBEIDSLIV

Til topps med sommerfugl

10. mai 2001 - 10:37

Ragnhild Bergene Skråstad (19) har demonstrert at en ikke trenger å gå på internasjonal videregående skole (IB-linje) for å gå til topps i konkurransen Unge Forskere. Feltarbeid og systematiske registreringer av dagsommerfugler på 24 steder i Rissa kommune i Sør-Trøndelag sommeren 1999, ga jenta fra Steinerskolen i Trondheim førsteprisen i klassen for naturvitenskap og teknologi i årets konkurranse.

Skråstad har fanget inn 25 av Norges 97 arter. Registreringene er holdt sammen med informasjon om artsforekomster både regionalt og vertikalt innenfor ulike vegetasjonssoner. Arbeidet følges opp med en diskusjon av hvordan vegetasjonstyper og landskapsøkologiske forhold påvirker dagsommerfuglenes livsstrategier og valg av leveområder.

På hovedfagsnivå

– I sitt omfang og i presentasjon og diskusjon av resultater, er arbeidet langt på vei en ferdig hovedfagsoppgave i biologi på universitetsnivå, mente juryen. Intet dårlig skussmål fra en jury ledet av en biologiprofessor.

– Det flotteste å høre er at noen faktisk har lest oppgaven og synes den er fin, sier Ragnhild Bergene Skråstad om førsteprisen.

I mai blir hun norsk deltaker i konkurransen Intel International Science and

Engineering Fair i San Jose, California. Dette er verdens største finale

for unge forskere med cirka 1200 deltagere. Til høsten venter trolig biologistudier.

Michael Alexander Calder (18) fra Kleppe tok den andre førsteprisen i klassen for naturvitenskap og teknologi. I verkstedet til gullsmedforeldrene har avgangseleven fra IB-linja ved St. Olav videregående skole i Stavanger konstruert rette og koniske rør (kjegler), og undersøkt resonansfrekvenser. Eksperimentene viser at for noen av konusvinklene er resonansfrekvensen en halv bølgelende over konushøyden.

Calder får til sommeren delta på den skandinaviske ungdomsleiren CyberCamp i Trondheim, som har data og teknologi i fokus. Etter militæret holder fysikkentusiasten en knapp på datastudier.

Høyt nivå

Leder av årets jury, professor Trond Schumacher gleder seg over at nivået i klassen for naturvitenskap og teknologi i år er tilbake på gamle høyder, etter noen år i en bølgedal. Andelen bidrag i denne klassen er dessuten høyere i år enn den har vært i de siste årene, og jenteandelen er oppe i 50 prosent.

Stine Andersen fra Egersund skilte seg ut som yngstemann blant finalistene, som i hovedsak var gymnasiaster på siste året. 13-åringen tok andrepris for sin forskning på forekomsten av brunalgen japansk drivtang på Eigerøy utenfor Egersund – en nykommer i norske farvann. Med studiet av en flik av det norske marine eventyret, vant ungjenta dessuten Forskningsrådets pris En drømmedag med en forsker.

I september står Stiftelsen Ungdom og Forskning for første gang som arrangør av den europeiske finalen – 13th European Union Contest for Young Scientists.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.