IT

Til kamp for symmetriske priser

27. mai 2009 - 14:05

Direktøren for Post- og teletilsynet, Willy Jensen, er ingen beskjeden mann og kjent for å ta bladet fra munnen.

Juicy og sexy

Det gjorde han på sitt foredrag på telekonferansen Telecruice med følgende uttalelse om terminering i telenettene:

– Terminering i mobilnettene er utrolig spennende og det er det mest juicy og sexy vi holder med på for tiden. Det dette handler om er hva kunder i selskap X må betale til selskap Y for å kunne ringe til kundene deres. Hvis de to selskapene forlanger ulike priser for å ringe inn i deres nett så snakker vi om asymmetrisk pris og det hindrer konkurranse og fremmer kryssubsidiering. Det gir fordeler til de minst effektive og gjør at de tjener mer penger, og det er kundene til konkurrentene som melkes, sier Jensen.

Overgang

Men det betyr ikke at Jensen og co er helt imot asymmetriske priser.

– Det kan være riktig å ha det i en overgangsfase, men det er ikke alltid lett å få de bort. Det har vi klart etter lang kamp med Telenor og Netcom, som nå har like priser, men noen har enda høyere termineringspriser. Tele2 har rett til å ta høyere pris frem til 2010, og det vil gi dem rundt 900 millioner kroner i mergevinst. Poenget er at de har lovet å bygge nett for disse pengene og departementet forutsetter at de gjør det, sier han.

Og Jensen lover å følge med.

– Vi skal ligge bak hver busk og passe på at basestasjonene kommer opp. Og gjør de ikke det skal de betale pengene til Telenor og Netcom som de har hentet dem fra, lover han.

Bort med termineringspriser

Jensen vil ha bort hele termineringsprisen.

Når alle har lik pris er det hele et nullsumspill og det er ingen grunn til å fakturere hverandre.

– Vi må få symmetriske priser så snart som mulig. Alle vet at det nesten ikke koster noe å terminere en samtale. Og det er en grunn til. Tenk på hvor mange høyt betalte advokater bransjen før på i dag. Det er ingen grunn til at denne bransjen skal belaste telekostnadene, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.