NETTARKIV

Til ingen nytte

Advokatfirmaet KPMG Law har lagt frem en undersøkelse om opsjonsskattene i Norge og våre konkurrentland. Der havner Norge på desidert sisteplass. Skatten en ansatt må betale for sine aksjeopsjoner i egen bedrift, er mellom halvannen og to ganger så høy som i andre europeiske land og USA. Og himmelhøyt over Belgia som nesten ikke har skatt på slike opsjoner. I tillegg belastes norske bedrifter med arbeidsgiveravgift, noe bedrifter i andre land slipper.

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Arbeiderpartiet står knallhardt på at opsjoner som opptjenes i arbeid, er lønn og skal skattlegges deretter. Norge vil dermed fortsatt være lite attraktivt å etablere seg i for kunnskapsbedrifter som vil trekke til seg de beste folkene ved å tilby dem opsjoner som belønning for god innsats. Det er lett å glemme at den ansatte samtidig aksepterer risikoen for at det ikke går godt. Bare én av ti oppstarterbedrifter blir en suksess, og over halvparten forsvinner.

Resultatet av Stortingets vedtak om opsjonsbeskatning er at denne belønningsformen ikke vil være interessant for bedriftene og deres ansatte. Da er det enklere og mer lønnsomt å etablere seg i andre europeiske land. Skal Norge bli et attraktivt vertsland for etablering av kunnskapsbedrifter, må denne vårens oppmyking bare være første skritt til en endring av opsjonsbeskatning blant de beste i Europa.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.