SAMFUNN

Til FoU-kamp mot USA

Innen 2010 skal forskningsinnsatsen i EU-landene opp til tre prosent av BNP.

Det besluttet EUs stats- og regjeringssjefer på et toppmøte i Barcelona i mars i fjor. Nå har EU kommet med planene for hvordan mået skal nås.

I fjor lå FoU-innsatsen på 1,9 prosent. For å nå målene må europeisk forskning øke med åtte prosent hvert år.

Politikerne har funnet at to tredjedeler av veksten skal skje i privat sektor, mens en tredjedel skal være offentlig finansiert.

En viktig årsak til at Europa henger etter skal være at europeiske rammebetingelser gjør det mindre attraktivt for private investorer å satse på forskning. Både forskningsinstitusjoner, politikere, industrien og investorer har vært med på å utvikle planen som skal blåse nytt liv i europeisk FoU.

Regelverket for tildeling og bruk av offentlige forskningsmidler skal revideres. Målet er at alle nasjonale begrensninger skal fjernes. Om en bedrift får midler fra et EU-land, skal disse fritt kunne benyttes i et annet EU-land. Et annet punkt i planen er å gjøre det mer attraktivt å satse på en forskerkarriere.

EU skal legge mye arbeid i å utvikle et miljø for høyt kompetente forskermiljøer med vilje og evne til å utføre industriell teknisk forskning av god kvalitet.

Press på Norge

Forskningsrådgiver Gard Titlestad ved den norske EU-delegasjonen mener det ligger en vilje bak dette initiativet som ikke må undervurderes.

Konsekvenser for Norge er avhengig av i hvilken grad Norge lar seg inspirere, utfordre og presse. Dette er også virkemidler EU benytter internt overfor egne medlemmer.

- Jeg er sikker på at dette vil legge press på norske politikere. Et press som ikke eksisterte før og som vil føre til at norsk forskningspolitikk blir målt på en annen måte, sier Titlestad

Et av punktene i planen er en samkjøring av nasjonale programmer. Norge ligger i forhandlinger med en rekke EU-land om 11 forskjellige programmer.

Programmene spenner over et vidt felt, fra polarforskning til genforskning, fra programmer for å øke kvinneandelen blant forskere til prosjekter for å gjøre det mer økonomisk attraktivt for forskere å bruke friår i Europa. Dagens regelverk favoriserer USA så sterkt at kun få forskere vurderer andre steder.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.