INDUSTRI

Til Finland med statsstøtte

FLYTTER: Porscheprodusenten Valmet Automotive i Finland skal heretter produsere elbilen Think. Men utviklingen skal fortsatt skje i Norge.
FLYTTER: Porscheprodusenten Valmet Automotive i Finland skal heretter produsere elbilen Think. Men utviklingen skal fortsatt skje i Norge. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Kjetil Malkenes Hovland
27. aug. 2009 - 21:28

Think klarte torsdag å komme seg gjennom gjeldsforhandlinger i skifteretten.

Nå kan selskapet gjenoppta virksomheten og begynne å produsere Think City.

Produserer i Finland

Produksjonen skjer i den finske byen Nystad, eller Uusikaupunki, gjennom Valmet Automotive som også produserer Porsche Boxter og Porsche Cayman for Porsche-konsernet.

Valmet skal også drive med logistikk og innkjøp i forbindelse med produksjonen. Think beholder administrasjonen, teknologiutviklingen, testing og salg i Norge.

– En viktig dag

Retten har nå godkjent gjeldsforhandlingene.

– Denne rettsavgjørelsen er det endelige steget før vi er i normalt gjenge, sier Think-direktør Richard Canny i en pressemelding. – Dette er en viktig dag for Think, og vi vil takke våre kreditorer og leverandører for støtten.

Med 47 millioner dollar på plass har bedriften råd til å betale gjeld og drive videre.

Staten inn med millioner

Batteriprodusenten Ener1 kommer inn som investor, sammen med Valmet Automotive og Investinor, som er et statlig investeringsfond. Sistnevnte går inn med 12 millioner kroner, med opsjon på å følge opp med 18 nye millioner.

Investinor vil få en eierandel i THINK Holdings AS på 5,5 prosent. Investeringsdirektør Steinar Fossen i Investinor styremedlem i THINK Holdings AS.

Investinor ble offisielt åpnet av regjeringen 6. februar i år, med 2,2 milliarder kroner i investeringskapital. Datterselskapet av Innovasjon Norge skal tilby risikovillig kapital til nye bedrifter med internasjonalt potensial.

– Regjeringen har etablert Investinor AS for å sikre nye og eksisterende bedrifter tilgang på kapital og på den måten bidra til økt verdiskaping over hele landet. Dette er ikke minst viktig nå under finanskrisen, sa statsminister Jens Stoltenberg da han åpnet Investinor.

Skal begynne i høst

Den største investoren i Think blir Ener1 med 31 prosent. Ener1 er moderselskapet til EnerDel, som produserer lithium-ion-batterier blant annet for Think. Som del av avtalen skal EnerDel levere batterier i en langsiktig avtale.

Produksjonen skal etter planen begynne i løpet av fjerde kvartal 2009.

Dermed er det over og ut for håpet om bilproduksjon ved fabrikken i Aurskog-Høland.

– Med disse aksjeeierne som gir finansiell ryggdekning og støtte til å få Think tilbake i produksjon er vi veldig spente på framtiden, sier Canny. – Det kommer til å bli travle måneder, men vi har stor selvtillit.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.