NYHETER

Tidligere Vegvesen-topper: For dyre vegprosjekter

To tidligere topper i Statens vegvesen mener store summer i norske vegprosjekter kunne vært spart og at veger kunne stått klare tidligere dersom mye hadde vært gjort annerledes.

Tidligere prosjektleder Bettina Sandvin (bildet) og prosjektdirektør Stein Fyksen i Statens vegvesen, er i dag kolleger i det private prosjektselskapet Faveo. Foto: Ola Hesstvedt
Tidligere prosjektleder Bettina Sandvin (bildet) og prosjektdirektør Stein Fyksen i Statens vegvesen, er i dag kolleger i det private prosjektselskapet Faveo. Foto: Ola Hesstvedt
6. feb. 2014 - 08:47

Oslo (NTB): Til Aftenposten sier tidligere prosjektleder Bettina Sandvin og tidligere prosjektdirektør Stein Fyksen at de har vært del av et norsk vegbyggingssystem med kostbare svakheter.

De jobber nå begge hos den private prosjektkjempen Faveo og kommer med flere forklaringer på at mye går galt med store, norske veiprosjekter.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Lite koordinert planleggeing

De mener blant annet at vegbyggingen i Norge kan framstå som lite koordinert og med det de karakteriserer som en håpløst lang planleggingstid.

Prosjektene forsinkes dessuten av politiske prosesser, stadige omkamper og spill rundt ulike motstridende interesser, mener de. Dessuten mangler Statens vegvesen disiplin på egne og eksterne frister.

Faveo har en rekke syn på hvordan vegbygging i Norge bør foregå. Den mener blant annet at de 25 interesseorganisasjonene som med hjemmel i loven kan komme med innsigelser, må gjøre det på et «riktig» tidspunkt i prosessen. Når de lander på en avgjørelse, må de stå ved den.

 

Støtter vegutbyggingsselskap

De to mener også at ett vegutbyggingsselskap må få ansvaret for alle de største utbyggingsprosjektene, ikke bare ett og ett av dem. Dette selskapet må dessuten ha nok penger, og en del av veg- og bilavgiftene må øremerkes finansiering av drift, vedlikehold og bygging av nye veger. Selskapet må dessuten få ta opp lån med statsgarantier.

Selskapet bør dessuten ha ansvar for hele planleggingsprosessen, inkludert myndighet til å ta avgjørende beslutninger, og alle prosjekteringer bør settes ut til private aktører. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.