ARKIVNYHETER

Tidligere vår

Leif Haaland
24. feb. 2003 - 14:38

Ved å analysere mer enn 1500 arter som har endret seg over tid - og studert i minst ti år - har forskere funnet at de endringer vi kunne forvente ville påvirke dyr og planter på grunn av global oppvarming, virkelig skjer. Dette er beskrevet i to artikler i årets første utgave av Nature, opplyser Cicerone.

En arbeidsgruppe i FNs klimapanel (IPCC) hadde problemer med å utrede dette spørsmålet. Det var store uenigheter mellom biologene og økonomene i utredningsgruppen. Men etter det forskerne skriver i Nature, har tidspunkt for blomstring, formering og vandring endret seg med mer enn fem dager per år for 700 arter eller grupper av arter. En annen forskergruppe kom frem til 2,3 dager.

Begge forskergruppene kom frem til at endringene er størst i de nordlige områdene. Dette er i samsvar med mer intens endring i temperaturen. Endringene får ulike utslag. Satellittbilder viser at våren kom senere i høyfjellet nord i Skandinavia i 1990-årene enn ti år tidligere i perioden 1982 til 1998.. Men i lavlandet kommer våren opptil fire uker tidligere og vekstsesongen har økt med opp til seks uker over hele Skandinavia på grunn av at snøen kommer senere om høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.