NTNU

Tidligere NTNU-professor krever over åtte millioner kroner i erstatning

En tysk-iransk professor og hans kone krever over åtte millioner kroner i erstatning og etter han ble dømt for brudd på eksportkontrollregler.

Forsvarerne til den tidligere NTNU-professoren, Brynjulf Risnes (t.v) og Sven Olle Nohlin, i Borgarting lagmannsrett. Det er Nohlin som har fremmet erstatningskravet.
Forsvarerne til den tidligere NTNU-professoren, Brynjulf Risnes (t.v) og Sven Olle Nohlin, i Borgarting lagmannsrett. Det er Nohlin som har fremmet erstatningskravet. Foto: Roald Ramsdal
28. juni 2024 - 09:26

Den tidligere NTNU-professoren ble først dømt og senere frikjent blant annet for brudd på eksportkontrollreglene. Nå krever han og kona 7.058.202 kroner i erstatning for en rekke utgifter de har hatt som følge av straffesaken mot professoren. De krever også en millioner kroner til sammen i oppreisning, skriver Khrono.

Kona var på et tidlig tidspunkt siktet sammen med ektemannen, men det ble ikke tatt ut tiltale mot henne.

– Det er et forholdsvis stort krav, men det er fordi staten gjorde det til en stor sak. Kravet er stort fordi det er snakk om en verdensledende forsker, men vi har ikke blåst opp kravet og bedt om en for stor erstatning. Alt kan dokumenteres, sier professorens advokat Olle Nohlin til Khrono.

– Jeg er for demokrati

Sammen med advokat Brynjulf Risnes har han representert den tysk-iranske professoren (51) de siste fem årene, og i desember i fjor falt dommen. I Borgarting lagmannsrett ble 51-åringen enstemmig frikjent for anklagene om brudd på eksportkontrolloven og Iran-forskriften, samt et datainnbrudd.

Hans noe utradisjonelle frie forklaring i lagmannsretten var ledsaget av over 400 powerpoint-slides, som ble vist for retten.

– Jeg er imot den iranske islamske republikken, jeg er for demokrati, og jeg er ikke religiøs, sa han da.

Mannen ble først dømt i Oslo tingrett til åtte måneders fengsel i november 2022. Som følge av saken sa professoren selv opp jobben ved NTNU.

Israels luftvernsystem stanser iranske raketter over det sentrale Israel. Iran gikk lørdag kveld og natt til søndag til et storstilt angrep mot Israel med hundrevis av raketter og droner. Angrepet er det første direkte mot Israel etter godt over 40 år som fiender.
Les også

Netanyahu: «De som skader oss, vil vi skade»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.