ENERGI

Tidevannsturbiner testes

Ved å bygge store enheter bestående av mange sammenbygde vanndrevne turbiner som i sin tur driver elektriske generatorer, mener britiske vitenskapsmenn at de kan møte kravene om miljøvennlig kraftproduksjon for fremtiden.

Forsøk utenfor kysten av Wales, like ved Milford Haven, hevdes å ha vært svært vellykkede.

Sivilingeniør og forskningsdirektør Richard Ayre i selskapet Tidal Hydraulic Generators forteller at forsøkene er så lovende at myndighetene allerede snakker om øremerkede bevilgninger til videre utvikling. Testene ble utført med vindmølle-liknende enheter senket ned i en undersjøisk dal der tidevannet alltid strømmer.

Turbinene står nå på 60 meters dyp og er beskyttet mot de inntil 14 meter høye bølgene som ikke sjelden pisker kysten av Wales. Mølledelen av enhetene kan snus 360 grader slik at de alltid tar inn den sterkeste strømkomponenten.

Systemet anses å være helt ufarlig for miljøet.

- Turbinene har vi for sikkerhets skyld smurt med vegetabilsk olje for å være helt trygge på ikke å skade det følsomme miljøet i havet, sier Eyre i en kommentar.

Nå skal samme type turbiner testes i utløpet av den sterkt tidevannspåvirkede engelske elva Severn. Mye av finansieringen kommer fra det engelske Environment Development Fund.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.