KRAFT

Tidevannskraft:
Hammerfest kan vinne i Skottland

LOVENDE: Hammerfest Strøms tidevannsturbin er på 1 MW, noe som gjør at den allerede hevder seg i konkurransen, mener Skotlands førsteminister.
LOVENDE: Hammerfest Strøms tidevannsturbin er på 1 MW, noe som gjør at den allerede hevder seg i konkurransen, mener Skotlands førsteminister. Bilde: Hammerfest Strøm
Jannicke Nilsen
30. aug. 2010 - 07:03

Hammerfest Strøms tidevannskraftverk har en god sjanse til å vinne en internasjonal konkurranse som skotske myndigheter har satt i gang for å fremme utviklingen av marin energiteknologi.

Det mener den skotske førsteministeren Alex Salmond, som nylig var på et tre dager langt norgesbesøk.

Under besøket kom det fram at Scottish Power Renewables (SPR) planlegger kommersiell utbygging av tidevannskraftverk til Hammerfest Strøm i Skotland i løpet av et par års tid.

SPR er eid av det spanske energikonsernet Iberdrola, som er medeier i Hammerfest Strøm. SPR er allerede i gang konsesjonsarbeidet.

Les også: Tidevannsenergien skyter fart

Fordeler

– Jeg er spesielt begeistret over den nye teknologien til Hammerfest Strøm, og at det ser ut til at vi får den i våre farvann. Tidevannskraftverket har åpenbare fordeler i havenergi-konkurransen, blant annet på grunn av potensialet for stort energiutbytte, sier Salmond til Teknisk Ukeblad.

Hammerfest Strøms tidevannskraftverk HS 1000 er på 1 megawatt.

SKOTSK ROS: Den skotske førsteministeren Alex Salmond har stor tro på tidevannskraftverket til Hammerfest Strøm.
SKOTSK ROS: Den skotske førsteministeren Alex Salmond har stor tro på tidevannskraftverket til Hammerfest Strøm. Jannicke Nilsen

Enorm interesse

The Saltire Prize er på 10 millioner pund, eller snaut 100 millioner norske kroner, og går til det selskapet som kan demonstrere en kommersiell og pålitelige teknologi for bølge- eller tidevannskraftverk i skotske farvann.

Prisen går til "..den teknologien som oppnår det største energiutbyttet på et gitt minimumsnivå på 100 GWh over en toårsperiode ved kun å utnytte havenergi." heter det i utlysningsteksten.

Det er Scottish Power Renewables som har meldt tidevannskraftverket på den skotske konkurransen.

Interessen for konkurransen har vært enorm. Så langt er 151 interesserte registrert i konkurransen, fra 31 land.– Kongen av bølgene

Den første formelle påmeldingsrunden starter først nå i høst, og myndighetene varsler flere utlysningsrunder de kommende fem årene for å holde konkurranselysten oppe.

– Skotske farvann har spesielt sterke tidevannskrefter. Vi skotter betrakter oss som "Konger av bølgene", og hvis vi kan utnytte bølgene ved hjelp av norsk teknologi, er vi glade for det, sier Salmond.

BØLGEKRAFT - HS 1000 Hammerfest strøm 1 mw tidevannsturbin ny
Hammerfest Strøms havturbin ligger godt an i den skotske konkurransen The Saltire Prize, mener den skotske førsteministeren. Hammerfest Strøm

4-5 konkurrenter

Hammerfest Strøm synes det er inspirerende med all oppmerksomheten de fikk mens førsteministeren var på norgesbesøk.

– Vi er veldig stolte av at vi får anerkjennelse på denne måten. Det sporer til ytterligere innsats for å levere tekniske løsninger som SPR kan bruke i sin prosjektutvikling. Vi mener teknologien vår er god, men vi har masse respekt for konkurrentene våre, så vi får bare bevise at vi er rosen verdig, sier administrerende direktør Stein Atle Andersen.

Han mener Hammerfest Strøm er blant 4-5 selskaper som kan levere teknologi til det vinnende konseptet i konkurransen.Kommersielle planer

I løpet av neste vår skal en oppskalert tidevannsmølle installeres på Orknøyene. Etter det blir planene mer kommersielle.

– Vi er i ferd med å planlegge en større utbygging i 2012 - 2013 på 10 tidevannskraftverk sammen med SPR utenfor øya Islay. Dette vil danne basisen til en enda større utbygging av 100 enheter. Dette siste prosjektet har SPR har meldt på i konkurransen om The Saltire Prize, forteller Andersen.

Skotske Burntisland Fabrications (BiFab) skal bygge undervannsstrukturen for Hammerfest Strøms nye prototype.

Statoil er også medeier i det norske selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.