Tidenes verste oljeutslipp på New Zealand

Tidenes verste oljeutslipp på New Zealand
Betydelige mengder olje lekker nå fra det Liberia-registrert skipet Rena, som har gått på et rev utenfor New Zealand. Bilde: Reuters / Scanpix

Oljeutslippet fra konteinerskipet Rena er den verste miljøkatastrofen New Zealand har opplevd til havs, slår landets miljøvernminister fast.

– Denne hendelsen har nå utviklet seg til å bli New Zealands verste maritime miljøkatastrofe, sier miljøvernminister Nick Smith.

Hadde 1700 tonn olje

Det 236 meter lange Liberia-registrerte konteinerskipet Rena gikk på et rev i Bay of Plenty natt til onsdag i forrige uke, rundt 22 kilometer fra havnebyen Tauranga.

Skipet hadde 1.700 tonn olje om bord, men skadene var moderate og de første dagene lekket det ut bare rundt 20 tonn.

Redningsmannskaper har arbeidet på spreng for å hindre ytterligere utslipp, men natt til tirsdag sendte de ut mayday-signal etter at det hadde blåst opp. Flere marinefartøy kom til unnsetning og alle de 36 som befant seg om bord ble evakuert.

Lekker fortsatt

Uværet førte også til ytterligere oljeutslipp fra havaristen, og miljømyndighetene på New Zealand anslo tirsdag morgen at opptil 350 tonn olje hadde lekket ut i det miljømessig sårbare området som er kjent for sitt rike dyreliv.

– Skipet har fått skader fra bølgene og det lekker nå betydelige mengder olje, opplyser Maritime New Zealand (MNZ).

Ifølge Nick Smith er det lite myndighetene kan gjøre for å stanse utslippet fra Rena.

– De tragiske hendelsene vi nå er vitne til, var absolutt uunngåelige fra det øyeblikk Rena gikk på revet onsdag morgen, sier han.

Les mer om: