ENERGI

Tidenes høyeste krafteksport i 2021

Norge eksporterte 25,8 TWh kraft i 2021, mens det ble importert 8,2 TWh. Det ga et eksportoverskudd på om lag 17,6 TWh, viser nye tall fra SSB.

Norge eksporterte rekordmye vannkraft i i fjor. Her ser vi Zakariasdammen som demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS.
Norge eksporterte rekordmye vannkraft i i fjor. Her ser vi Zakariasdammen som demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS. Foto: Halvard Alvik/NTB
29. juni 2022 - 08:23

Sammenlignet med 2020, som var forrige toppnotering, gikk eksporten opp 3,4 prosent.

– Det ble satt ny toppnotering for eksporten i 2021. Nivået er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for de siste fem årene, sier seniorrådgiver Magne Holstad i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Det høye nivået på eksporten henger sammen med at det i fjor var høy kraftproduksjon, relativt høye priser i Europa og at flere utenlandskabler ble satt i drift, sier han.

I slutten av mars i fjor ble utenlandskabelen mellom Norge og Tyskland (Nordlink) satt i ordinær drift. Den nye kabelforbindelsen mellom Norge og England (North Sea Link) startet med testoverføringer i juni 2021 og ble satt i prøvedrift fra 1. oktober.

Norge eksporterte mest kraft til Danmark (8,1 TWh) i 2021, etterfulgt av Sverige og Tyskland med henholdsvis 7,8 og 4,4 TWh.

Vi importerte mest fra Sverige med 5 TWh. På plass to og tre kom Danmark og Tyskland med henholdsvis 1,7 og 1,1 TWh.

Vannkraft utgjorde 91,5 prosent av den totale kraftproduksjonen på 157,1 TWh i 2021, mens varme- og vindkraft utgjorde henholdsvis 1 og 7,5 prosent.

Fra mandag er det nye priser på bompengene i Oslo.
Les også

Nå øker prisene på bompenger i Oslo

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.