MOTOR

Tidenes flyhelg i vente

Denne helga er det mulig å gjøre en flyhistorisk hattrick.

Premierløytnant Hans Fleischer Dons i sitt Rumpler Taube med navnet "Start" som han fløy første gang 1. juni 1912 som første nordmann.
Premierløytnant Hans Fleischer Dons i sitt Rumpler Taube med navnet "Start" som han fløy første gang 1. juni 1912 som første nordmann. Bilde: Forsvarets museer
31. mai 2012 - 20:44

Den som har interesse for fly, historie eller helst begge deler, har muligheten til å få med seg flyfeiring tre dager til ende.

Denne helga åpner 100-årsjubileet for norsk militær luftmakt for alvor (selv om vi ikke har glemt Bernt Balchen Airshow på Kjevik).

Horten-Ørland-Kjeller

I Horten feires 100-årsjubileet for den første norske militære flygningen. Det blir markeringer både fredag og lørdag.

Samme lørdag er det flyshow på Ørland i forbindelse med Nato Arctic Tiger meet, årets største Nato-øvelse.

Helga avsluttes søndag med flydag på Kjeller.

– Der Kjeller ivaretar hærens del av luftmaktshistorien, dekker Horten-arrangementet marinens del fram til sammenslåingen til Luftforsvaret i 1944, sier major Stian N. Nilsen i Luftforsvarsstaben som leder prosjektet Norsk militær luftmakt 100 år.

Les mer om alle flyshowene i disse artiklene:

13 mils sykling i 1912 la grunnlaget for 3000 teknologiarbeidsplasser

Se F-16-oppvisning fra innsiden

Viggen tilbake til Sola 

Noen av verdens fremste jetakrobater kommer til Norge

Se 85 kampfly på Ørland 

Start

Klokka 09.30, 1. juni 1912 var premierløytnant Hans Fleischer Dons den første nordmann som fløy med et norsk fly over norsk jord.

Den 48 kilometer lange turen gikk fra den provisoriske flystripen på Gannestadjordet i Borre via Horten, Jeløya og Moss til Fredrikstad og varte i 35 minutter.

Flyet, en Rumpler Taube, var kjøpt i Tyskland for rundt 35 000 kroner som offiserene på undervannsbåten Kobben hadde sørget for å samle inn.1200005638.jpg

Maskinen fikk navnet "Start" og var bygget i tre og ståltråd med vinger av lerret.

Les mer om den første flygningen hos Forsvaret, Forsvarets museer og Norsk luftfartsmuseum

7. juni

Den første offisielle flygningen først seks dager senere, på en viktig dato: 7. juni 1912, sju år etter unionsoppløsningen med Sverige.

"Flyturen startet ved Øra, gikk over Strømstad, med retur tilbake til Øra. Flyet hadde like før turen fått installert høydemåler, som sammen med fartsmåler og kompass utgjorde hele instrumenteringen. Rundt 10 000 tilskuere overvar flyturen som skal ha vart i 53 minutter. Start satte ny skandinavisk høyderekord for flyvning med passasjer med 1 000 meter, samt skandinavisk rekord for tid i luften. Norge var kommet på vingene!" skriver museet.

Og som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet om, må det nevnes at både den svenske flygbaronen Carl Cederström, hans landsmann Olof Dahlbeck og franskmannen Chevillard hadde fløyet i Norge før dette skjedde.

Cederström var først med å fly fra Etterstadsletta i Oslo med sitt "Bil-Bol" 14. oktober 1910.

Les mer i disse sakene:

Ingen feirer Norges første flygning

100 år siden første flygning i Norge 

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.