T2

Tid for høytrykk

X-SERIEN: Kärchers nye X-serie henter navnet sitt fra den X-formede gule fronten på de nye høytrykksvaskerne.
X-SERIEN: Kärchers nye X-serie henter navnet sitt fra den X-formede gule fronten på de nye høytrykksvaskerne.
26. mai 2010 - 13:15

Teknisk data K 5.700

 • Mellomklassemaskin som går på 10A sikring
 • Arbeidstrykk: maks. 140 bar
 • Vannmengde: maks. 460 l/time
 • Maks. vanntemperatur: 40°C
 • Effekt: 2,1 kW
 • Vekt uten tilbehør: 14,5 kg
 • Mål:Lengde 34,9 cm Bredde 42,6 Høyde 878 cm
 • Leveres med 9 meter høytrykkslange, Variabel trykk sprederør og rotojet-rør.

+ og –

+

 • Vannkjølt motor
 • Mange små forbedringer som gjør den enklere i bruk


 • Ingen spesielle

Terningkast: 5

Høytrykksspylerne, eller høytrykksvaskerne, som bransjen gjerne sier, har fungert på samme måte i uminnelige tider. I det minste i 26 år siden Kärcher lanserte høytrykksvaskeren for privat bruk. Selvfølgelig har de utviklet seg, men nå setter selskapet inn et rykk og lanserer en porsjon ny teknologi. Vi har tatt en titt på en av kreasjonene i den nye serien som de kaller X-Range. Navnet skriver seg fra det nye designet som har en tydelig X-form på fronten. Fint, men det er ikke her nyvinningene ligger. Den viktigste finner vi på innsiden:PÅ FLASKA: Kärcher introduserer lett utbyttbare, selvstengende flasker med vaskemiddel som er lette å bytte ut når man f.eks. skifter fra hus- til bilvask.
Vannkjøling FOTO: Odd Richard Valmot Odd Richard Valmot

Vannkjøling

Egentlig er det forunderlig at ingen har tenkt på å bruke vann som kjølemiddel på pumpa før. Vanntransporten gjennom slike maskiner er betydelig, men likevel har de frem til nå vært luftkjølt. I tillegg til å pumpe vann har man også brukt strøm på å blåse luft. Vannkjølingen bidrar til at de nye induksjonsmotorene holder lenger og bråker mindre. I tillegg bruker maskinene mindre energi i forhold til det trykket og volumet de oppnår. Ulempen er at man ikke kan bruke vann på mer enn 40 grader. Ellers blir kjøleeffekten for lav. Det er neppe noe stort problem for de fleste siden de aller fleste benytter kaldt vann i maskinen.

Den nye kjøleteknikken betyr ikke at maskinen er blitt stillegående. Den støyer ennå, men støybildet har fått et dypere uttrykk og høres ikke så skingrende ut som tidligere. Absolutt en forbedring.

PÅ FLASKA: Kärcher introduserer lett utbyttbare, selvstengende flasker med vaskemiddel som er lette å bytte ut når man f.eks. skifter fra hus- til bilvask.

Og på utsiden

Andre forbedringer er mer synlige enn kjøleteknikken. Den viktigste er at beholderen med rengjøringsmiddel ikke lenger er integrert i maskinen. Nå er den avtakbar og har en lukkeventil i bunnen. Det gjør at det er veldig enkelt å både veksle mellom flere typer rengjøringsmiddel og å etterfylle flaskene. Plug ’n’ Clean kaller Kärcher det nye systemet.

Er det noe det fort blir nok av når man er ute og spyler, så er det slanger og kabler. De er det ingen vei utenom, men de nye modellene har i det minste gjort virvaret litt enklere. Strømkabelen har fått automatisk kabelinntrekk, omtrent som en støvsuger. Så er den ute av veien når maskinen skal tas ut og inn. Høyttrykkslangen er blitt montert på en trommel med stor diameter på toppen midt på maskinen og er lettere å håndtere enn på tidligere modeller. Det er også blitt enklere å koble høytrykksslangen fra pistolen fordi de har fått en lett tilgjenglig hurtigkobling.

VANNKJØLT: Ved å la vannet kjøle motoren sparer man energi til å drive viften. I tillegg reduseres støynivået og hele motorenheten blir mer kompakt.

Tilbud

Høytrykkspylere er en salgsslager. Markedet er på rundt 80 000 i året. Derfor vet butikkene at slikt trekker kunder. Før du løper til nærmeste butikk, bør du sjekke prisene. De fleste har en eller annen modell på tilbud, og siden Kärcher er markedsleder er de populære tilbudsvarer. I skrivende stund får du testmodellen K 5.700 på tilbud på OBS til 2690 kroner, men de fleste andre selger den for mellom 2990 og 3290 kroner.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.