IKT

Ti år i herskapsvilla

Etter at Xerox etablerte Xerox Palo Alto Research Center, mest kjent som Xerox Parc, i 1970, rant det ut fenomenale gjennombrudd i årene som fulgte.

Laserskriveren, datamaskin med grafisk grensesnitt, Ethernet og en rekke andre oppfinnelser kan vi takke dette forskningssenteret for. Microsoft, Apple, 3Com og mange andre IT-giganter har gjort det stort på gjennombruddene, mens Xerox selv ikke fikk noe særlig ut av det.

Selv om de ikke sier det offentlig, har det nok ergret dem at de var så blindet av kopieringsmaskiner at de ikke så hvordan de strødde om seg med gullegg. Slik er det ikke lenger. Xerox har skjønt verdien av forskning og utvikling og har bygget ut forskning over hele verden.

Som mange andre store amerikanske bedrifter har de også satset i Europa: Xerox Research Centre Europe, eller XRCE, som de kaller seg, har nylig feiret tiårsjubileum.

I et gammelt herskapshus fra 1800-tallet i Grenoble i Frankrike har forskningssenteret vokst fra en liten gruppe til over 100 personer.

Det er programvare som opptar de europeiske Xerox-forskerne. Selv om verdens forbruk av papir fortsetter å øke, innså selskapet for flere tiår siden at dette ikke kommer til å vare evig. Derfor begynte de å kalle seg " The Document Company" og fokuserte forskningen på dokumentet i vid betydning, enten på papir eller i elektronisk form.

Tett integrert

En av fordelene ved å være plassert i Europa er å kunne delta i EUs forskningsprogrammer. Senteret har dessuten et utstrakt samarbeid med en lang rekke europeiske universiteter.

Forskerne i Grenoble, som er rekruttert fra en lang rekke europeiske land, arbeider først og fremst med ulike teknologier for å gjøre dokumenter mer tilgjengelige. Visjonen er at et dokument skal være tilgjengelig uansett hvilket språk det er skrevet i, hvor det befinner seg og om det er i elektronisk form eller på papir. De har utviklet programvare som automatisk oversetter dokumenter til en lang rekke språk.

Forskerne ved senteret arbeider også med bildeprosessering. De har laget programvare som forbedrer bilder betydelig, selv om de er tatt med billige digitalkameraer, webkameraer eller kameratelefoner. Et resultat av denne forskningen er et produkt som kan tolke tekst direkte fra slike lavoppløselige bilder.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.