Thorkildsen krever Mongstad-svar

HAGA MÅ SVARE: Stortingsrepresentant for SV, Inga Marte Thorkildsen, krever svar på hvorfor regjeringen har stanset CO2-rensing på Mongstad. Svaret vil hun ha før jul.
HAGA MÅ SVARE: Stortingsrepresentant for SV, Inga Marte Thorkildsen, krever svar på hvorfor regjeringen har stanset CO2-rensing på Mongstad. Svaret vil hun ha før jul. (Bilde: Lise Åserud / Scanpix)
  • Kraft

CO2-rensing på Mongstad var et premiss for at SV sa ja til utbyggingen på Mongstad. Etter at det ble klart at testanlegget blir utsatt - og at rensingen blir for dyr - har partiets stortingsgruppe, med Inga Marte Thorkildsen i spissen, skrevet et internt brev til Åslaug Haga.

Kritisk til midlertidig løsning

I brevet krever SV, ifølge Dagbladet, svar på flere viktige spørsmål i forbindelse med regjeringes beslutning. Kristin Halvorsen er orientert om innholdet i brevet.

Thorkildsen stiller blant annet disse spørsmålene i brevet:

  • OED har opplyst at kostnadene for transport og deponering ved testanlegget har økt fra 1,8 milliarder til 3 milliarder. Det ble vurdert som altfor dyrt for en midlertidig løsning, som ikke ville kunne benyttes videre i forbindelse med et fullskala renseanlegg på Mongstad fra 2014. Men var de 1,8 milliardene tenkt brukt til en midlertidig løsning i utgangspunktet?
  • Og når ble det klart at løsningen de valgte for deponering fra testanlegget ikke skulle brukes senere?

Flere reaksjoner

Thorkildsen sier det er flere ting i grunnlagsmaterialet fra OED som ikke er helt klare:

- Jeg synes det er viktig å få fullstendig klarhet i alle sider ved saken. Det er noen ting jeg savner litt mer detaljert informasjon om, og det er det min jobb som stortingsrepresentant å skaffe, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Brevet kommer etter flere reaksjoner utenfra, blant annet fra miljøbevegelsen. Thorkildsen sier til Dagbladet at reaksjonene gjelder både de tekniske vurderingene og kostnadsberegningene.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå