KRAFT

Thorkildsen krever Mongstad-svar

HAGA MÅ SVARE: Stortingsrepresentant for SV, Inga Marte Thorkildsen, krever svar på hvorfor regjeringen har stanset CO2-rensing på Mongstad. Svaret vil hun ha før jul.
HAGA MÅ SVARE: Stortingsrepresentant for SV, Inga Marte Thorkildsen, krever svar på hvorfor regjeringen har stanset CO2-rensing på Mongstad. Svaret vil hun ha før jul. Bilde: Lise Åserud / Scanpix
Mona Strande
20. des. 2007 - 08:54

CO2-rensing på Mongstad var et premiss for at SV sa ja til utbyggingen på Mongstad. Etter at det ble klart at testanlegget blir utsatt - og at rensingen blir for dyr - har partiets stortingsgruppe, med Inga Marte Thorkildsen i spissen, skrevet et internt brev til Åslaug Haga.

Kritisk til midlertidig løsning

I brevet krever SV, ifølge Dagbladet, svar på flere viktige spørsmål i forbindelse med regjeringes beslutning. Kristin Halvorsen er orientert om innholdet i brevet.

Thorkildsen stiller blant annet disse spørsmålene i brevet:

  • OED har opplyst at kostnadene for transport og deponering ved testanlegget har økt fra 1,8 milliarder til 3 milliarder. Det ble vurdert som altfor dyrt for en midlertidig løsning, som ikke ville kunne benyttes videre i forbindelse med et fullskala renseanlegg på Mongstad fra 2014. Men var de 1,8 milliardene tenkt brukt til en midlertidig løsning i utgangspunktet?
  • Og når ble det klart at løsningen de valgte for deponering fra testanlegget ikke skulle brukes senere?

Flere reaksjoner

Thorkildsen sier det er flere ting i grunnlagsmaterialet fra OED som ikke er helt klare:

- Jeg synes det er viktig å få fullstendig klarhet i alle sider ved saken. Det er noen ting jeg savner litt mer detaljert informasjon om, og det er det min jobb som stortingsrepresentant å skaffe, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Brevet kommer etter flere reaksjoner utenfra, blant annet fra miljøbevegelsen. Thorkildsen sier til Dagbladet at reaksjonene gjelder både de tekniske vurderingene og kostnadsberegningene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.