KRAFT

Thoriumutvalget fortsatt ikke på plass

Joachim Seehusen
28. mars 2007 - 14:45

Det har vist seg vanskelig å få satt ned et ekspertutvalg til å vurdere kjernekraftverk basert på Thorium.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen overlot oppgaven til Norges Forskningsråd - som sliter.

– I og med at det skal være et internasjonalt utvalg tar det lenger tid enn mange ønsker, sier avdelingsdirektør Ole Henrik Ellestad i Norges Forskningsråd.

Sene utlendinger

Det er Ellestad som har fått oppgaven med å sette sammen utvalget på fem eller seks personer.

– Å få ja fra utlendingene tar tid, jeg regner med at så snart det er på plass vil det gå raskt å få den norske delen av utvalget klart, sier Ellestad.

Han avviser å kommentere saken ytterligere. Det var 8. februar Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ga Forskningsrådet oppgaven med å sette sammen utvalget.

Den gangen sa Ellestad til Teknisk Ukeblad at han regnet med å presentere et utvalg med fem-seks medlemmer der halvparten skulle være utenlandske eksperter

Nei takk fra strålevernet

Statens Strålevern var en av de første institusjonene som Forskningsrådet kontaktet, men direktør Ole Harbitz sa nei takk til å delta.

– Vi var i tidlig dialog med Forskningsrådet om sammensetningen av utvalget. For oss er det helt uaktuelt å sitte der. Det er et habilitetsspørsmål. Hvis det en gang i fremtiden blir søkt om konsesjon for et thoriumkraftverk vil vi være innstillende myndighet, sier Ole Harbitz, direktør for statens Strålevern.

– Ved siden av kompetanse innen kjernekraft og sikkerhet ser vi det som naturlig at det kommer inn noen med tung geologikompetanse som kan vurdere ressursene i Fen-feltet, det er de to dimensjonene vi ser som de viktigste, sier Harbitz.

IFE med

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer har Kjell Bendiksen, administrerende direktør på Institutt for Energiteknikk takket ja til å sitte i utvalget. Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få bekreftet dette. Det kan også være at IFE får to representanter i utvalget, i så fall blir Sverre Wahl den andre.

Professor Dieter Rörich ved Universitetet i Bergen bekrefter at han har ført samtaler med Forskningsrådet om deltakelse i komiteen. – Men ingenting er bestemt ennå, sier han.

Ikke spurt

Professor Jon Samseth ved Høgskolen i Akershus er ikke forespurt. Han ville gjerne deltatt i utvalget og er både skuffet og overrasket over ikke å ha hørt noe.

– Ja, jeg må si det, bekrefter han.

– Jeg frykter at det blir et utvalg med veldig tung kjernefysisk kompetanse dominert fra Universitetet i Bergen, sier Samseth.

Han peker på at kjernekraft egentlig er et veldig tverrfaglig felt der kjernefysikk bare er en del av helheten.

Navlebeskuing

Seniorforsker Morten Bremer Mærli ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt, er ansett som en god kandidat, men heller ikke han er forespurt.

Mærli jobber med ikke-spredning av nukleært materiale og sitter med meget god kompetanse innen dette feltet. Mærli er ikke overrasket over at det går tregt å finne egnede utenlandske deltakere.

– Det er jo et norsk fenomen dette her med thorium, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.