KRAFT

- Thoriumkraft blir aldri noe av

Lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.
Lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Bilde: Greenpeace
Mona Strande
29. jan. 2008 - 08:56

– Det tror jeg aldri det blir noe av. Det er rett og slett ingen grunn til å bygge ut atomkraft i Norge verken av den ene eller andre typen, sier lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Han mener våre muligheter innen fornybar energi og energieffektivisering burde gjøre atomkraft til en ikke-sak.

Fortsatt utrygt

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er enig i at Norge bør konsentrere seg om å realisere sitt potensial innen energieffektivisering og fornybar energi.

– Jeg har ikke noe tro på thoriumkraft. Det er dyrt, produserer avfall – selv om thorium produserer mindre avfall enn uran, og har et uklart sikkerhetsaspekt. Sikre atomreaktorer ligger langt frem i tid, sier Haltbrekken.

Han mener også det er uklart hvor store CO2-utslipp man blir kvitt ved å satse på thorium.

Deponi i nærmiljøet

– Dette er ikke løsningen på energikrisen, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona.

Han mener den menneskelige faktoren vil gjøre det mulig med utslipp uansett hvor mange sikkerhetsfaktorer man legger opp til.

– I tillegg vil det kreve mye gjenvinning av avfallet slik Thor Energy har lagt det frem, og man blir nødt til å ha et deponi i nærmiljøet. Det er nok en ulempe mange ikke tenker på når de er positive til atomkraftverk på grunn av arbeidsplassene det genererer, sier Bøhmer.

Etter å ha sett NGUs undersøkelsesresultater stiller han også spørsmål ved hvor Thor Energy skal få thorium fra, siden norsk thorium er så vanskelig å utvinne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Frykter atomvåpen

Miljøbevegelsen overser heller ikke faren for bruk av thorium i atomvåpen. Truls Gulowsen i Greenpeace sier avfallet thoriumkraft produserer kan bli attraktivt for terrorister.

– Med et internasjonalt marked for thorium vil det bli større tilgang til stoffer som brukes i atomvåpen. Spesielt uran-233, som dannes når thorium bestråles for å danne atomreaksjonen som må til for å produsere energi, sier Bellonas Bøhmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.