KRAFT

- Thoriumkraft blir aldri noe av

Lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.
Lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Bilde: Greenpeace
Mona Strande
29. jan. 2008 - 08:56

– Det tror jeg aldri det blir noe av. Det er rett og slett ingen grunn til å bygge ut atomkraft i Norge verken av den ene eller andre typen, sier lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Han mener våre muligheter innen fornybar energi og energieffektivisering burde gjøre atomkraft til en ikke-sak.

Fortsatt utrygt

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er enig i at Norge bør konsentrere seg om å realisere sitt potensial innen energieffektivisering og fornybar energi.

– Jeg har ikke noe tro på thoriumkraft. Det er dyrt, produserer avfall – selv om thorium produserer mindre avfall enn uran, og har et uklart sikkerhetsaspekt. Sikre atomreaktorer ligger langt frem i tid, sier Haltbrekken.

Han mener også det er uklart hvor store CO2-utslipp man blir kvitt ved å satse på thorium.

Deponi i nærmiljøet

– Dette er ikke løsningen på energikrisen, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona.

Han mener den menneskelige faktoren vil gjøre det mulig med utslipp uansett hvor mange sikkerhetsfaktorer man legger opp til.

– I tillegg vil det kreve mye gjenvinning av avfallet slik Thor Energy har lagt det frem, og man blir nødt til å ha et deponi i nærmiljøet. Det er nok en ulempe mange ikke tenker på når de er positive til atomkraftverk på grunn av arbeidsplassene det genererer, sier Bøhmer.

Etter å ha sett NGUs undersøkelsesresultater stiller han også spørsmål ved hvor Thor Energy skal få thorium fra, siden norsk thorium er så vanskelig å utvinne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Frykter atomvåpen

Miljøbevegelsen overser heller ikke faren for bruk av thorium i atomvåpen. Truls Gulowsen i Greenpeace sier avfallet thoriumkraft produserer kan bli attraktivt for terrorister.

– Med et internasjonalt marked for thorium vil det bli større tilgang til stoffer som brukes i atomvåpen. Spesielt uran-233, som dannes når thorium bestråles for å danne atomreaksjonen som må til for å produsere energi, sier Bellonas Bøhmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.