KRAFT

Thorium kan løse kraftkrisen

BILLIGERE: Strømprisene er på vei nedover for husholdningene.
BILLIGERE: Strømprisene er på vei nedover for husholdningene.Bilde: Trond Isaksen/Statnett

Dette hevder fysikkprofessor Egil Lillestøl ved Universitetet i Bergen og Det europeiske laboratoriet for partikkelfysikk (CERN).

Verdens samlede thoriumforekomster er nok til å dekke verdens energiforbruk de neste ti tusen år. Norge har med sine 180.000 tonn verdens fjerde største registrerte forekomst av grunnstoffet thorium, skriver Forskningsmagasinet Apollon.

Tusen ganger oljefondet

Et tonn thoriumoksyd kan gi like mye energi som 3,7 millioner tonn kull. Det eksempelvis ikke mer enn drøye 700 kilo thoriumoksyd for å dekke strømforbruket i Oslo et helt år.

- Norge har nok Thorium til å tjene 250.000 milliarder amerikanske dollar. Det er tusen ganger oljefondet vårt, sier Egil Lillestøl til Apollon.

Norge må gå foran

Den internasjonalt anerkjente energieksperten mener at Norge må være et foregangsland og være med på å løse den fremtidige internasjonale energikrisen ved å bygge Thoriumkraftverk.

Nå reagerer også politikerne på utspillet til Lillestøl. Etter det TU.no erfarer vil stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil i dag eller i morgen vil fremme et debattforslag om saken.

Dette skjer som en reaksjon på at Fremskrittspartiet har fått et skriftlig svar fra olje- og energiminister Odd Roger Enoksen om at han ikke vil vurdere den nye energiformen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.