KRAFT

- Thorium er farlig

Stein Jarle Olsen
10. okt. 2008 - 12:45

Det har vært mye snakk om thorium som mulig energikilde i Norge.

Rapporten ”Miljøkonsekvenser og regulering av potensiell thoriumrelatert industri i Norge” fra Statens strålevern konkluderer med at thoriumkraftverk i Norge kan bli vanskelig.

Les også:

Komplisert

Først og fremst kan utvinning fra Norges største thoriumforekomst, Fensfeltet i Telemark, bli vanskelig, blant annet fordi thoriumet forekommer i ulike mineralfaser og i liten kornstørrelse.

Thoriumgruvedrift i Norge vil naturligvis gi radioaktivt avfall, og deponier av disse vil kunne føre til økning i stråledosen for lokalbefolkningen og –miljøet.

Avrenning fra slagghauger vil også kunne gi spredning av radioaktivitet etter eventuell utvinning er avsluttet.

Les også: – Thorium er det optimale

Risiko

Fensfeltet har allerede en rekke slike slagghauger med oppkonsentrert radioaktivitet, og rapporten stiller derfor spørsmål ved hvorvidt det er hensiktsmessig med mer utvinning, og om hensynet til lokalbefolkningen bør være sterkere.

Det påpekes også at thorium- og uranbaserte reaktorer i bunn og grunn er like, og at de begge vil medføre radioaktive utslipp til luft og vann, pluss at de alltid har en ulykkesrisiko.

– Statens Strålevern avkrefter med dette at thorium er snill atomkraft, som flere tidligere har hevdet. Bruk av thorium fører til høyradioaktivt avfall og risikoen for ulykker vil alltid være tilstede, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Mindre langlivet

Thorium er imidlertid gunstigere i et avfallsperspektiv, ettersom avfallet det produserer, er mindre langlivet enn uranavfall, grunnet mer fullstendig forbrenning av brenselet.

Thorium er også mindre vannløselig enn uran, og har dermed lavere risiko for grunnvannsforurensning ved deponering.

Les også: Blix: Kjernekraft er løsningen

- Avsluttet

Rapporten fremhever såkalte ADS-reaktorer (Akseleratordrevne systemer) som den gunstigste teknologien for thoriumkraft.

Disse vil imidlertid ikke være klare før om minst 30 år, og Bellona skriver i en pressemelding at de nå anser thoriumdiskusjonen for avsluttet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.