- Thorium er et blindspor

- Thorium er et blindspor
KJERNEKRAFT I NORGE? Miljøvernorganisasjonene vil at regjeringen skal konsentrere seg om fornybar energi i stedet for å utrede mulighetene for bruk av kjernekraft til energiproduksjon i Norge. Bilde: colourbox.com

Miljøforkjempere mener thorium et blindspor i en opphetet klimadebatt. Samtidig er de glade for at fakta nå skal komme på bordet.

I løpet av 2007 får regjeringen beskjed om den bør satse på utvikling av teknologi som gjør det mulig å ta i bruk thorium. Forskningsrådet har fått i oppgave å veie mulighetene opp mot fordeler og risiko ved bruk av grunnstoffet.

– Thorium er definitivt et blindspor. Regjeringen bør bruke penger på fornybar energi og øke bevilgningene til forskningen på det området, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund, som er overrasket over utspillet fra regjeringen.

Risiko

Greenpeace er enig. Leder Lars Gullowsen peker på at mange rapporter og studier henviser til energieffektivisering som løsning på verdens klimaproblemer.

Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer hilser en uhildet vurdering av fordeler og ulemper med thorium velkommen. Men han mener samtidig at regjeringen burde satt ned et lignende utvalg også for fornybar energi, som for eksempel bølgekraft.

– Enkelte har skrytt veldig av thorium-kraftverk. Men det er mange problemer som må utredes, både risikoen for ulykker og problemene med radioaktivt avfall, sier Bøhmer.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har tidligere uttalt at det er uaktuelt for den norske regjeringen «å følge et slikt spor». Nå vil de utrede faktagrunnlaget i forhold til både muligheter og risiko ved bruk av thorium til energiproduksjon på lang sikt.

Les mer om: