KRAFT

– Thorium er det optimale

KJERNEKRAFT: Kjernekraft er det største investeringsområdet i svensk elproduksjon. Likevel har de best miljø-image i Skandinavia.
KJERNEKRAFT: Kjernekraft er det største investeringsområdet i svensk elproduksjon. Likevel har de best miljø-image i Skandinavia. Bilde: colourbox
Ole K. Helgesen
26. mai 2008 - 06:38

Selskapet Thorium Power har fått med seg flere viktige ikke-spredningsguruer.

I tillegg til dr. Hans Blix, er tidligere ambassadør Thomas Graham Jr. styreleder i selskapet. Han har ledet USAs arbeid mot spredning av kjernevåpen.

Også barnebarnet til Dwight D. Eisenhower, Susan Eisenhower, har gått inn i Thorium Power. Hun er mest kjent for arbeidet sitt rundt kjernevåpen i Russland. Den kjente britiske politikeren Michael Howard fungerer som rådgiver for Thorium Power. Han har tidligere tjenestegjort som arbeidsminister, miljøminister og innenriksminister i Storbritannia.

Inn i Russland

Selskapet er nå i samtaler med det selskapet Rosatom om å benytte thorium i russisk kjernekraftproduksjon. Dette vil gjøre det mulig å brenne plutonium som utgjør et enormt avfallsproblem for russerne.

– Kjernekraftrenessansen er her for fullt. Likevel må atomindustrien takle de store bekymringene rundt spredning, avfall og driftsøkonomi før vi ser den virkelige veksten. Men i stedet for å gå i det samme gamle sporet, må vi finne nye løsninger, og thorium er det optimale alternativet til uran. Ved bruk av thorium som brensel unngår man faren for spredning av atomvåpen, det er billigere enn uran og det finnes tre ganger mer thorium enn uran. I tillegg til dette, kan man brenne kjernekraftavfall i syklusen, sier David Bassiouni som har ansvaret for kommunikasjon i Thorium Power.

Statkraft

Han har merket seg at den norske thoriumrapporten debatterer økonomien i thorium.

– Både World Nuclear Association og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mener thorium er en attraktiv måte å produsere langsiktig kjernekraft med liten strålingsfare. Det er ingen grunn til at thorium ikke skal kunne brukes i eksisterende og framtidige reaktorer, og norske selskaper som Statkraft, Bergen Energi og Thor Energy har tydelig investert i dette, sier Bassiouni.

Han understreker også at Thoriumutvalget konkluderer med at thoriummuligheten bør holdes åpen.Statkraft fortsetter thoriumarbeidet

- Thoriumrapporten påvirker ikke vårt arbeid med å vurdere mulighetene for bruk av thorium til kraftproduksjon. Vi fortsetter som før, sier informasjonssjef i Statkraft, Torbjørn Steen.

Selskapet har inngått en allianse med svenske Vattenfall, finske Fortum og selskapet Scatec for å vurdere mulighetene for å satse på thorium i kjernekraftverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.