ROMFART

Thor 5 får selskap

Trond Gram
5. nov. 2008 - 09:56

– Thor 2 og Thor 3 nærmer seg slutten av tjenestetiden og vi vedtok for noen år siden et utskiftings- og utvidelsesprogram. Totalrammen for programmet er 2,5 milliarder kroner og Thor 6 koster 1,3 milliarder kroner, forteller informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor Satellite Broadcasting.

Gamle satellitter pensjoneres

Like etter nyttår ble Thor 5 sendt opp fra Kasakhstan. Den første Thor-satellitten kjøpte Telenor fra det britiske TV-selskapet BSkyB og flyttet den til posisjonen 1 grad Vest i 1992. Thor 2 og Thor 3 ble skutt opp i 1997 og 1998. Nå har de nådd pensjonsalder.

Med den nye satellitten vel opp i verdensrommet dobles kapasiteten til Telenor, fra 41 til 71 såkalte transpondere. Allerede er mye av kapasiteten solgt.

Fôrer et voksende marked

– Driverne for det er todelt. I Norden er det drevet av et modent marked, med behov for kapasitet på HD-TV og nisjekanaler. I Sør- og Øst-Europa er det drevet av en fortsatt vekst i TV-markedet, sier Mandelid.

Thor 6 sendes opp neste sommer fra Kourou i Fransk Guiana, og bygges nå av det franske selskapet Thales Alenia Space. Når Thor 5 og Thor 6 pensjoneres om rundt regnet 15 år, vil nye satellitter stå for tur.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.