MOTOR

Think får svensk konkurranse

Per Erlien Dalløkken
16. jan. 2008 - 22:53

Eieren General Motors (GM) har gitt Saab i oppdrag å utvikle en elektrisk bybil.

Kun konsept

Det som kan bli en ny konkurrent til norske Think City skal etter planen i første omgang lanseres som en konseptbil i løpet av 2009.

På Think-fabrikken frykter de ikke den mulige elbilrivalen.

– Vi registrerer fra tid til annen at det dukker opp nye elbilprosjekter. Men det er ikke så mange av dem som materialiserer seg ute på veiene og ut til kundene, sier fabrikksjef og daglig leder i Think Technology Ole Christen Fretheim til TU.no.

Flere prosjekter

Saab har hittil utmerket seg mest med sin biodrivstoffsatsing. Med GM i ryggen skal de nå bruke millioner på elbilteknologi.

– Det er teknikken vi skal utvikle, ikke bilen som sådan, sier Saabs prosjektleder Gunnar Olsson til Miljörapporten.

I tillegg til dette prosjektet er Saab involvert i et samarbeid med Volvo om å forske fram grunnlaget til en ny plug-in hybridbil, blant annet lade- og batteriteknologi.

Også energigiganten Vattenfall og ETC Battery and FuelCells er med på prosjektet som nå søker om 30 millioner kroner i statsstøtte.

– Om Sverige blir først med en skikkelig elbil, kan det bli en stor eksportartikkel, skrev utdanningsminister Jan Björklund, som leder arbeidet med en ny forskningsproposisjon, i et avisinnlegg i forrige uke.

Skal utnytte forspranget

En skikkelig elbil er bare måneder unna hos Think i Aurskog. Der gjenstår det en del testing før den første serieproduserte bilen som skal leveres til kunde ruller ut i slutten av mars.

– For oss er det viktigste nå å utnytte forspranget vi har og posisjonere oss i et voksende marked, sier fabrikksjef og daglig leder i Think Technology Ole Christen Fretheim.

Han tror fokuset på hybridbiler, som snart alle bilfabrikanter har i katalogen, er med på å markedsføre elbiler for miljøbevisste sjåfører.

Samtidig innrømmer han at nye plug-in-hybrider, som både Toyota og GM lanserer i 2010, kan bli en mer brysom konkurrent. Dette er hybridbiler som i tillegg kan lades i stikkontakten.

Over 500 solgte

Selskapet har nå passert 500 solgte Think City.

– Og det er mens folk stort sett bare har sett prototyper av bilen. Den har fått en fantastisk positiv mottakelse, og jeg regner med at interessen blir enda større den dagen det begynner å rulle en del biler omkring, sier salgssjef Sjur Heglund.

Think City får sin offisielle europalansering under bilmessa i Genève i mars.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.