T2

Testrapporter for alle butikkene

Dag Yngve Dahle
9. des. 2011 - 11:58
Vis mer

Lefdal Storo – terningkast 3:

Kort, men kurant forklaring på LED-teknologien. Men sa at baklys-LED er på vei ut – fordi kant-LED er blitt så bra. Ga ingen forklaring på forskjellen mellom passiv og aktiv 3D, men sa at aktiv er best. MEN: Sa at både aktiv og passiv 3D gir bilder i full HD. Mente man må ha 3D. “Nesten ingen LED-TV-er i dag kommer uten 3D”. 100Hz er nok, men sa at man må ha 200 Hz for 3D. Sa at Hz-tallet må deles i 2 hvis det er 3D. Sa at TV-en støtter alle videoformater. Kom så med at den ikke støtter flash, men java. Kunne ikke svare på hvilke apps den støtter, men sa at Sonys TV-er leveres med YouTube-app.

Lefdal Alnabru – terningkast 4:

Redegjorde akseptabelt, om enn noe knapt, om LED-teknologi. Skulle selge oss en TV med kant-LED, men byttet til en modell med bak-LED. Dette var en relativt billig bak-LED-modell. Sa at bak-LED har vært bedre, men at kant-LED er blitt så mye bedre i år at forskjellen ikke er så stor. Sa at 3D ikke er et must, men at det kommer mer og mer innhold i 3D. Sa at en del TV-er oppskalerer til 3D, noe som er fin funksjon - mente han. Forklarte aktiv 3D godt, men var litt mer vag om passiv 3D. Sa at passiv ikke står noe tilbake for aktiv - "det blir slitsomt for øynene med aktiv 3D". Sa at passiv 3D ikke gir full HD. Sa at 100 Hz var nok, men at det måtte 200 Hz for 3D. Dette kom ikke med en gang - måtte hales ut. Var som de fleste andre noe mer ullen når det gjaldt videoformater og apps. Sa først at den tok de fleste videoformater, men sa så at NRKs nett-TV for eksempel ikke vil funke. Var usikker på dette med flash, men erkjente at nettbankbruk ikke gikk an - fordi TV-en manglet javastøtte.

Lefdal Ski – terningkast 3:

Grei utgreing om LED-teknologien. Nevnte selv bak- og side-LED. Sa at kant-LED er like bra som bak-LED – antagelig fordi han ville selge oss en kant-TV. Anbefalte ikke umiddelbart 3D – “mest en kul ekstrafunksjon foreløpig – jeg har ikke 3D på min”. Samme grunn som over? Forklarte godt aktiv 3D, men var vagere ndg. passiv 3D. Sa at brillene var dyrere. Sa at aktiv er bedre enn passiv, men at begge gir full HD (!). Innrømte at han ikke visste hvilke videoformater TV-en tar ved bruk av “smart-funksjonen”. Mente det beste er å koble PC-en direkte til TV-en. Var usikker på dette med java, men sa at jeg kanskje ville slite med å få det til å funke. Sa at mye avhenger av flash-modulen i TV-en.

Lefdal Sandvika – terningkast 4:

Her fikk vi en solid innføring, men enkelte skjønnhetspletter trekker ned. En fin innføring i LED-teknologi ble etterfulgt av en solid redegjørelse for kant- og bak-LED. Han anbefalte 3D, men erkjente at “du bruker det jo ikke hver gang”. Sa at 200 Hz var å foretrekke, men at det ikke var mulig å se noen særlig forskjell på 100 og 200 Hz. Forklarte at antall Hz måtte dobles med 3D. Sa at aktiv 3D ga det beste resultatet (han skulle selge oss en TV med dette) – sa at han hadde prøvd passiv 3D nylig, og det var ikke så bra som ønskelig. Men sa at passiv 3D gir full HD. Demonstrerte uoppfordret smart-TV-funksjonen med apps, filmleie og browser. Sa at den viste alle videoformater og nettbank, som krever java-støtte.

Lefdal Strømmen – terningkast 6:

En imponerende seanse. Her fikk vi en meget god innføring i LED-teknologi og ulike typer LED. Han sa at bak-LED er best, men at det stort sett brukes i toppmodellene og derfor er kostbart. Han sa også at mange produsenter bruker diffusjon og dimming av LED i kantene, mens at billigere modeller ikke har det. Sa at Hz har mest å si for større TV-er. Generelt er 100 Hz godt nok, mener han. Men det antallet må dobles med 3D. Påpekte at produsentene bruker skitne triks for å kunne øke antallet Hz, blant annet ved å legge inn tomme bilder eller vise bilder flere ganger. Han anbefalte virkelig 3D – “det er ikke bare en gimmick”. Begrunnet det med at mer og mer sendes i 3D – viste til fotballkampen mellom Norge og Kypros og Canal Digitals nye 3D-kanal. Sa også at ofte følger 3D med TV-ene. Sa at aktiv 3D definitivt er best – han skulle selge oss en Sony-TV med aktiv 3D. Var nyansert og sa at man kan bli sliten eller føle ubehag ved bruk av aktive 3D-briller over tid. Ga også en kurant forklaring på hvordan passiv 3D fungerer. Tok på eget initiativ opp at passiv 3D ikke gir full HD. Sa også uoppfordret at få TV-er har støtte for java og flash, noe som begrenser utbyttet av Smart-TV-funksjonen og bruk av TV-enes nettleser. Sa at nettbank ikke ville fungere. Var en tanke mer ullen når det gjelder videoformater, noe som er det eneste å trekke for her.

Lefdal Moss – terningkast 4:

Ekspeditøren ville selge oss en TV med bak-LED, som han da mente var bedre enn kant-LED. Forklarte godt forskjellen på de to teknologiene. La vekt på dette med viktigheten av lokal dimming. Nyansert her. Selv om han skulle selge oss en TV med 3D, var han ikke opptatt av å skryte 3D opp i skyene. “Det følger med, men det er ikke alle som bruker det hver dag”. Ga en kurant redegjørelse for aktiv og passiv 3D, men sa ingenting om fordeler og ulemper. Men var tydelig på at aktiv 3D er det beste. Sa at 100 Hz er nok – faktisk også for 3D. Dette baserte han på at “øyet ikke er i stand til oppfatte mer enn 70 – 80 Hz”. Sa at mange Hz er mer aktuelt for plasma-TV-er. Han demonstrerte uoppfordret nettleser og apps, men ble mer usikker da vi spurte om videoformater. Erkjente at han var usikker på dette uten å forsøke å snakke dette bort. Men sa at de færreste TV-er har støtte for flash og java.

Lefdal Gulskogen – terningkast 6:

Fenomenal innføring i LED-teknologi. Selgeren redegjorde solid for forskjellen på LCD og LED samt kant- og bak-LED. Han sa at 100 Hz er nok, men la til at f.eks. Samsung har TV-er med 800 Hz, noe som er litt juks siden det egentlig er et 400 Hz-panel (Bra!). Han sa at LED har bedre kontrast og farge enn LCD, noe som i noen tilfeller ikke er riktig. Han tok seg inn igjen med å si at enkelte LED-TV-er er dårligere enn LCD, men at de blir litt tynnere og bruker mindre strøm. På smart-TV-biten svarte han at enkelte tv-er støttrt de fleste formater, og han trakk her frem MKV som ett av formatene en spesifikk Samsung-tv takler (bra!). Han hadde ikke prøvd ut undertekster, men hadde sett noe om at det kunne være mulig. Internettdelen mente han at stort sett var unødvendig, men sa at han likte apps med viaplay og andre videoportaler. I stedet for en smart-TV forslo han en blu-ray-spiller, siden det normalt sett blir billigere med en usmart tv + blu ray enn en smart-TV. Han mente at TV-ene stort sett ikke støtter flash og java. Han sa at det ikke er behov for 3D hvis det ikke er noe vi spesifikt ønsker, og at det økte prisen i overkant mye. Svarte også bra på forskjellen på passiv og aktiv 3D.

*

Elkjøp Carl Berner – terningkast 3:

Kurant forklaring på hva LED-TV er. Påpekte at det er en LCD-TV med annen belysning. Forklarte greit hva baklys- og kant-LED er. Anbefalte 3D – sa at det er i vekst og at mange LED-TV-er er 3D-kapable. Tok selv opp forskjellen på aktiv og passiv 3D, men ingen utfyllende forklaring på hva forskjellen mellom aktiv og passiv faktisk er. Sa at aktiv er best, men har dyrere briller. Erkjente at passiv ikke gir full HD. Sa at mange TV-er har mer enn 100 Hz, men at Elkjøp velger å merke dem med 100 Hz “fordi du ikke får mer ut av dem uansett”. Mente at 100 Hz er nok – også til 3D. Fokuserte på video med HDMI- tilkobling, og sa at støtten (også flash og java) avhenger av PC-en. Sa ingenting om støtte ved bruk av DLNA. Uklar om hvilke apps den har.

Elkjøp Ski – terningkast 5:

Solid om LED – denne karen har åpenbart peiling. Også bra om kant- og bak-LED. Sa at kant-LED brukes i 80 prosent av TV-ene, og at det i praksis er like bra som bak-LED. Han ville nok selge oss en kant-LED-TV. Meget nyansert om Hz – det viktigste er opplevd kvalitet, ikke hvilke tall som er oppgitt. Påpekte at det er ulike måter å regne ut Hz på – og at det derfor er vanskelig å sammenlikne direkte mellom produsentene. Han var ingen tilhenger av 3D – mente det er mer for spesielt interesserte. Sa at 3D krever dobbel dose Hz. God forklaring på aktiv 3D, noe vagere om passiv 3D. Sa at det er fordeler og ulemper ved begge – virket ærlig og opptatt av å nyansere. Sa at passiv 3D ikke gir full HD. Solid også om DNLA og videoformater, men litt usikkert ndg hvilke ulike videoformater den aktuelle TV-en tok. Visste nok ikke det. “Enklere å koble PC-en til TV-en”. Sa at Samsung er best på smart-TV-funksjoner, men ellers moderat om apps. Generelt sett meget bra.

Elkjøp Ullevål stadion – terningkast 5:

Meget bra om LED-teknologi. Påpekte at dagens kant-LED er ganske bra. Det kan være fordi han ville selge oss en kant-LED-TV. Sa at bak-LED er best, men at det øker prisen – man må opp i en høyere prisklasse. Generelt prøvde han åpenbart å få oss til å kjøpe en noe dyrere TV enn vi hadde tenkt å kjøpe. Sa at de fleste LED-TV-er selges med 3D. Ga ikke uttrykk for sympati for eller antipatier mot 3D. Redegjorde for positive og negative sider. Kunne aktiv / passiv på rams, og sa at passiv ikke gir full-HD. Var litt mer åpen for mer Hz enn mange andre – nevnte for eksempel at 400 Hz ville være bra. Sa at 200 Hz er nødvendig for 3D. Bittelitt tåkete når det gjelder hvilke videoformater TV-en støtter, men hadde åpenbart peiling på dette. Det gjelder også apps, men Flash og java var ikke hans sterke side.

Elkjøp Skøyen – terningkast 3:

Kurant om LED-teknologi og forskjellen på kant- og bak-LED. Mente at kant-LED er like bra som bak-LED, men skulle nok selge oss en kant-LED-TV. Sa at bak-LED er dyrest. Sa at skjermkvalitet og innstillinger er vel så viktig for den opplevde kvaliteten. Forklarte godt forskjellen på aktiv og passiv 3D. Sa at aktive briller er dyrest, men sa så at også passiv 3D gir bilder i full-HD. Mente også at passiv 3D blir ganske bra. Skulle selge oss en passiv TV. Sa at 3D for ham ikke var så viktig og at det ikke var så mye poeng i det på 40-tommere. Sa faktisk at 50 Hz kunne gi gode resultater på mindre TV-er, og at 100 Hz ville duge også for 3D. Meget usikker når det gjelder støttede videoformater, flash- og java-støtte samt apps. Måtte spørre en kollega, som visste noe.

Elkjøp Carl Berner – terningkast 4:

En kurant seanse. Den unge ekspeditøren gikk litt på autopilot, men kunne en god del. Solid om LED, sa at bak-LED er best, men at kant-LED er blitt mye bedre. Nyansert og bra om Hz. Sa at 100 Hz er nok, og at det dobbelte må til med 3D. Lo av 800 Hz. Sa at 3D ikke er noe man trenger, men at det gjerne følger med uten at det er særlig fordyrende. Sa at aktiv 3D er desidert best, men forklarte ikke hva som er forskjellen på aktiv og passiv 3D. Var dårlig orientert om støtte for ulike videoformater, men sa at “det kan hende du vil slite litt”. Var usikker på java og flash-støtte.

Elkjøp Buskerud Storsenter – terningkast 2:

Selgeren gikk rett bort til en Sony-modell til 5495, som skulle være en ypperlig TV til en god pris. Han hevdet at det var en LED-modell og ikke “gammel LCD”, som jeg spurte om det var. Modellen var en LCD-TV og ikke en LED-TV. Han fortalte også at minst 100 Hz er bra, og at det gir mer flytende bilder enn med 50 Hz. Da vi spurte om 200 og 400 Hz, hadde han ingen svar. Da vi spurte om LED-typene, sa han at de hadde en modell med bak-LED, men han visste ikke hva det var for noe – foruten at det skulle gi bedre bilde enn med standard LED og LCD. Med smart-TV skulle man kunne surfe på alle sider og se alle videoer man prøvde seg på. Han var mer usikkert på støtte for videoformater via det lokale nettverket, men han mente at det meste skulle gå greit. 3D kunne være “en fin ting”, men at det økte prisen med 2 - 3000 kroner. Han klarte ikke å forklare forskjellen på aktiv og passiv 3d, men at han anbefalte likevel aktiv 3D.

Elkjøp Drammen Stormarked – terningkast 4:

Selgeren anbefalte en Philips-TV og fortalte at det er den enkleste av de han anbefalte - siden den hadde 100 Hz og godt nok bilde. Forklarte sånn halvveis om at 200 Hz og mer ikke er nødvendig, men at 3D-tvene hadde mer enn 100 Hz. Fortalte at den høyeste kilden var PS3 i dag med 80 Hz (!!!). Han sa at tidligere LED-modeller kunne ha problemer med lysgjennomskinning på sidene. Han forklarte også at bak-LED har bedre farger, kontrast og sortnivå enn kant-LED. Bildeprosessering forklarte han stort sett med at man skulle få et jevnere bilde med 100 Hz enn kilden. Han mente det var smak og behag om man ønsket 3D eller ikke. Forklarte at Samsung hadde aktive briller, noe som gir Full HD i 3d og mer dybde i 3D-en, enn f.eks. LG som har passive briller og lavere oppløsning på 3D. Han sa at Samsung var best på smart-TV funksjoner og apps. Han forklarte at de taklet AVI og til dels MKV, men ikke alt. Han mente også at den taklet flash da VGTV og YouTube fungerer (VGTV og YouTube har egne H264-playere for enheter som ikke takler Flash), men at NRK ikke fungerte. Han mente også at Smart-TV stort sett er en gimmick og at det kunne være vel så greit med PS3, en Blu-ray-spiller eller PC koblet til TV-en.

*

Expert Skøyen – terningkast 2:

Greit om LED-teknologi og ulike typer LED. Mente kant-LED var mer enn godt nok (skulle selge oss en slik TV). Var ingen sterk tilhenger av 3D, men forklarte greit aktiv og passiv 3D. Mente 100 Hz var nok, også til 3D. Sa at passiv 3D gir bilder i full-HD. Var ganske blank på videoformater, apps og støtte for flash og java. Måtte sjekke på internett.

Expert Colosseum – terningkast 5:

Her leverte Expert. Solid om LED-teknologi og bak-LED vs. kant-LED. Sa at kant-LED er omtrent like bra som bak-LED – særlig i forhold til at bak-LED er kostbart. Hadde ingen sterke argumenter for eller mot 3D i en TV. Ga uttrykk for at passiv 3D er like bra og kanskje bedre enn aktiv 3D – fordi det er mer behagelig for øynene. Sa at passiv ikke gir full-HD. Sa også at 200 Hz måtte til for å få fullt utbytte av 3D. Påpekte at de fleste TV-sendinger er i 50 Hz. Sa at 100 Hz er godt nok for de fleste (hvis ikke 3D). Litt usikker når det gjaldt støttede videoformater – dette visste han ikke. Sa selv at TV-en ikke hadde støtte for flash og java. Litt ullen om apps. Men generelt meget bra.

Expert Hasle – terningkast 3:

En litt besynderlig seanse. Ekspeditøren hadde peiling og redegjorde godt for LED-teknologi og forskjellen på kant- og bak-LED. Sa at kant-LED er like bra som bak-LED – “jeg kan ikke se noen forskjell”. Han skulle selvsagt selge oss en kant-LED-TV. Han var påpasselig med å nevne at bak-LED er dyrt – da visste han allerede at vi vurderte en TV til rundt 10.000 kroner. Han var først lite opptatt av 3D, men snudde da vi antydet at vi var interessert i en TV med 3D. Da var 3D å anbefale. Tok seg ikke tid til en forklaring av forskjellen på aktiv og passiv 3D. Mente at passiv 3D var like bra som aktiv 3D, men sa på direkte spørsmål at det ikke gir full-HD. Sa som de fleste andre at 100 Hz er nok, men sa at med 3D må man opp i hele 400 Hz. Heretter ble det hele litt rart. Han demonstrerte smart-TV-funksjonen i et par TV-er, noe som var nyttig. Dette ga en fin innsikt i medfølgende apps. Han sa at TV-ene tok alle videoformater, men da vi presset litt medgikk han at det ikke er tilfelle. Det samme skjedde da vi spurte om Flash- og javastøtte – han ville først holde begrensningene skjult for oss, men innså etter hvert at det ikke gikk. Ikke helt redelig dette.

Expert Storo – terningkast 3:

Grei forklaring på LED – viste til LED-pærer og gammeldagse lysrør. OK forklaring på forskjellen mellom kant- LED og bak-LED. Anbefalte 3D – påpekte at fotballkamper og annen sport etter hvert vil bli sendt i 3D. “3D er framtida”. Tok selv opp dette med aktiv/passiv. Forklarte aktiv 3D godt, men var svakere på passiv 3D. Mente passiv er like bra som aktiv, noe som ikke er i tråd med det andre mener. Men: Sa at begge gir bilder i full HD. Påpekte at passive briller er billigere enn aktive. Sa at 100Hz er godt nok, og påpekte at det må være 200Hz hvis 3D. Var forvirret ndg. videoformater, men sa at det ved HDMI-tilkobling avhenger av hvilken PC du bruker. “Det har ikke noe med TV-en å gjøre”. Sa ingenting om støtte ved bruk av DLNA. Kunne ikke si hvilke apps TV-en støtter, men sa at du med enkelte TV-er kan laste ned flere apps.

Expert Klingenberg – terningkast 3:

Forklarte greit om LED kontra LCD og plasma. Anbefalte plasma for TV-er over 50”. Ga ellers uttrykk for at LED er å anbefale. Sa faktisk at 3D er en gimmick. Anbefalte det ikke uten videre. Mente at 200 Hz er godt nok. Falt gjennom på videoformater (“Støtter alt!”) og apps.

Expert Ski – terningkast 4:

Også denne ekspeditøren hadde generelt god peiling. Redegjorde solid for LED-teknologi, og ulike typer LED. Anbefalte Sony fordi fargene og kontrasten ikke var satt så høyt, slik at “du kan se på den over lengre tid uten å bli så sliten i øynene”. Mente 3D var greit å ha, og sa at aktiv 3D er best. Ga en fin forklaring på forskjellen mellom aktiv og passiv 3D, men også han sa at passiv 3D gir full HD. Sa at man minst bør ha 200 Hz generelt sett (sa ikke noe om at 3D krever det). Var lunken til smart-TV-funksjonen – “jeg har kun brukt det et par ganger på min egen TV”. Var ærlig når det gjelder videoformater og sa at vi ville slite med en del formater. Sa at det enkleste ville være å koble PC-en til TV-en. Sa dog ikke et ord om begrensningene knyttet til java og flash. Spørsmål om apps besvarte han med å si at man kan laste inn mange apps selv – “men TV-en er ikke så åpen som en iPhone”. Sa ikke hvilke apps TV-en faktisk hadde.

*

Euronics Lambertseter – terningkast 4:

En ganske god seanse. Ekspeditøren var nyansert og ærlig, og forsøkte ikke å prakke på oss dyrere greier enn vi ville ha. Han redegjorde godt for LED samt kant- og bak-LED. Sa at bak-LED definitivt er best – selv om han skulle selge oss en kant_LED-TV (fra Sony). Sa rett ut at 3D i mange tilfeller er en gimmick. “Det viktigste er selve TV-bildet”, sa han. Sa at det finnes aktiv og passiv 3D, hvorav aktiv er best. Men forklarte ikke hvordan aktiv og passiv 3D funker. Sa faktisk at brillene du får på kino ikke gir noe godt resultat på en TV med passiv 3D. Om passiv 3D sa han at “det vil bli dårligere oppløsning” enn med aktiv 3D – greit nok, selv om han ikke direkte sa at det ikke gir full HD. Mente at 100 Hz er mer enn nok, men at 3D krever 200 Hz. Kom selv og uoppfordret inn på nettleser og apps. Demonstrerte apps – tok seg god tid. Veldig bra, men han kunne ikke si helt eksakt hvilke apps TV-en kom med. Han visste heller ikke hvilke videoformater den tok – snakket det vekk med å si at det beste er å koble PC-en til TV-en.

Euronics Nesodden – terningkast 3:

Her virket selgeren egentlig ganske lite interessert i å selge oss en TV. Han var opptatt med papirarbeid bak disken, og svarte bare halvhjertet på våre spørsmål. Han ga en kort, men grei, redegjørelse for LED-teknologi og hadde oversikt over Hz. 3D var han meget knapp om. Skikkelig ille ble det da vi kom til smart-TV-funksjonalitet. Han hadde lite innsikt i apps og sa blant annet at TV-en tok alle videoformater.

Euronics Oppsal – terningkast 5:

En positiv opplevelse. Møtte her på en ringrev som kunne mye. Bra og nyansert om LED. Sa at bak-LED er best, men at det er dyrt. Solid om 3D – sa at aktiv 3D er mye bedre enn passiv 3D, men påpekte at enkelte får ubehag i øynene av å bruke de aktive brillene. Sa på eget initiativ at passiv 3D ikke gir full HD. Mente at 3D ikke er et must så lenge det er så lite 3D-innhold. “Foreløpig er det en gimmick”. Påpekte at det er mange måter å regne ut Hz, og at det derfor er lite pålitelig. Mente at produsentene derfor vil slutte med å oppgi det. Men sa at 100 Hz er nok – 200 Hz hvis det er snakk om 3D. Demonstrerte apps på en Philips- og en Samsung –TV – ga uttrykk for at Samsungs løsning er bedre. Han ble usikker når vi spurte om videoformater, men sa at han trodde det ville bli vanskelig. Sa ikke noe om at Samsung takler det bedre enn andre TV-er.

Euronics Vikersund – terningkast 5:

Selgeren forklarte og viste godt hva forskjellen på LED og LCD var og sa at LED-tv-er ofte gir bedre kontrast enn standard LCD-tv-er, men ikke nødvendigvis. Han trakk frem at strømforbruket også var lavere enn med plasma-TV-er. Forskjellen på kant og bak-led ble svært godt forklart. På 3D-fronten viste han frem både passive og aktive 3d-briller, og forklarte forskjell er i pris. Han nevnte ikke at passiv 3d har lavere oppløsning. Han viste frem 3D-demokanalen til Canal Digital, men sa at 3D ikke er en nødvendighet. Antall Hz ble raskt forklart, dog noe mangelfullt. Han anbefalte stort sett 100 Hz om det var 2D, og minst 200 Hz ved 3D. 50 hz kunne gi litt mer hakkete bilder enn 100 Hz og over. Noe over 100/200 Hz mente han ble dyrt, og ikke så lett å se forskjell på som fra 50 til 100/200 Hz. Smart-TV viste han på en Samsung-tv. Han sa at det ikke gikk an å se på NRK nett-tv eller TV2 Sumo. Å vise frem video og bilder fra en pc forklarte han også, men han var usikker på hvilke formater som var støttet. Han sa ikke så mye om apps , men han viste dem som mest sannsynlig er de aktuelle for folk flest og forklarte at det ikke kunne erstatte en PC enda.

Euronics Horten – terningkast 3:

Selgeren skrøt av Panasonics plasma-TV-er, men kom etter hvert inn på LED. LED skulle ifølge selgeren ha noe bedre kontrast enn LCD-tv-ene. Da vi spurte om at det var forskjellige LED-typer, svarte han at det var kant-led, noe som gir svært tynne tv-er. Så kom det frem at han også hadde hørt om bak-LED. Det skal gi bedre farger, men “ikke bedre kontrast”. Han sa her at det ikke var på markedet lengre. 3D blir ifølge selgeren standard fra neste år, og er dermed noe man absolutt bør ha. Han anbefalte bare aktiv 3d, da det var “mye” bedre. Siden de aktive brillene hadde batteri og hvert av glassene går av og på i 60 Hz, gir det “til sammen 120 Hz”. Dermed er det “nødvendig med 200 Hz for 3D-tv-er”. Passiv 3D har “ett mørkere glass og ett vanlig glass”. Han viste frem tv-er med 50, 60, 100, 200 og 400 Hz. Jo mer jo bedre, men han. Men han ga ingen nærmere forklaring. På smart-TV-fronten forklarte han at de mer avanserte tv-ene (som da også hadde 3d) har apps og slikt. Da vi spurte om TV2 Sumo og NRK nett-tv, ble han med ett mer usikker. Da jeg spurte om hvilke videoformater tv-en støttet forklarte han at det var mer opp til pc-en enn tv-en. Da han dro opp SMART-tv-funksjonen på en Samsung-TV, ble han lettere overrasket da han så at den hadde nettleser.

Euronics Svelvik – terningkast 2.

Det første selgeren spurte om, var om vi ville ha 3D. Han mente at det vil komme ganske mye 3D-innhold fremover, blant annet over satellitt. Da jeg spurte om at det fantes flere 3d-typer svarte han at det var to stykker, med briller og uten. Han sa at han ikke helt visste hvor bra det var uten briller enda. Han hadde ingen formening om aktiv og passiv 3D. Da jeg spurte om Hz sa han at man burde ha 200 Hz om man skulle ha 3d, og 100 Hz uten, men han anbefalte likevel en TV med 50 til 5990,-. Men da var kjøring og montering inkludert (!). Da vi spurte om SMART-tv, sa han at 3D-tv-ene stort sett hadde det, og at du kunne se på “alt av video og sånt via internett”. Både NRK nett-tv, TV2 Sumo og lignende bekreftet han at vi kunne se. Da vi spurte om vi kunne se på video og bilder fra pc-en på tv-en sa han at det går an via HDMI. Da jeg presiserte om det var mulig via smart-tv, sa han at det ikke gikk. Men det” var jo ikke nødvendig, fordi du hadde jo tilgang til internett via tv-en”! Generelt LED-teknologi hadde han noenlunde oversikt over. Han bekreftet at LED er snakk om LCD, men med annet baklys enn de eldre LCD-skjermene. Da jeg spurte om at det fantes flere typer LED-typer, sa han nja. Her ble det komisk. Han sa at det “var en liten periode med full-LED, men dette var det ikke noe av lenger”.

*

Siba Alnabru – terningkast 2:

Her var det store mangler. Mulig at denne ekspeditøren ikke hørte til i TV-avdelingen, men det var han som kom bort til oss og bød oss hjelp. Ga en grei innføring i LED-teknologi, men visste ikke forskjellen på bak- og kant-LED. Sa at 3D følger med på de fleste LED-TV-ene i dag. Greide ut om aktiv 3D, men hadde lite å si om passiv. Mente passiv gir full HD. Mente 100 Hz var godt nok (det hadde TV-en han ville selge oss). Kunne lite om smart-TV, videoformater, java og apps. Sa at TV-en hadde YouTube- og Facebook-app.

Siba Sandvika – terningkast 2:

Dette var ille. Vi fikk en kort innføring i LED-teknologi samt kant- og bak-LED, men så var det jamt slutt. Ekspeditøren anbefalte å kjøpe en TV med 3D, men visste ikke at det var noe som het aktiv og passiv 3D! Sa at 100 Hz var godt nok, men ble usikker da vi spurte nærmere om Hz. Han kunne heller ikke si hvilke videoformater TV-en han ville selge oss, støttet. Det samme gjelder støtte for flash og java samt hvilke apps som fulgte med.

Siba Kiellands Hus – terningkast 2:

En svak forestilling. Vi fikk riktignok en kurant innføring i hva LED-teknologi er og ulike typer LED. Ekspeditøren ble svært usikker da vi spurte om kant- og bak-LED. Han trodde vi mente LED- kontra vanlig LCD-teknologi, og slet med å ta seg inn igjen. Ikke bra. 3D kunne han noe om, men redegjorde ganske kort for det. Han bommet på Hz – han sa blant annet at 100 Hz er godt nok også til 3D. Han kunne ikke svare på hvilke videoformater TV-en støttet, og kjente ikke til hvilke apps den hadde.

Siba Kiellands Hus – terningkast 5:

Ved andre gangs besøk var opplevelsen betydelig mer positiv. Ekspeditøren hadde god kontroll på LED-teknologi. Han sa at kant-LED er blitt bedre enn det var, men at bak-LED tradisjonelt har vært regnet som best. Han ville selge oss en LED-TV med 3D, og mente følgelig at 3D er noe man bør ha. Også passiv 3D er blitt bedre, sa han. Men det gir ikke full HD. Grei forklaring på aktiv 3D, litt mer ullent om passiv. Skrøt av at TV-en har nettleser, og redegjorde godt for smart-TV-funksjonaliteten og hvilke apps TV-en kunne skilte med. Men han sa at han kjente lite til dette med støtte for ulike videoformater.

Siba Sandvika – terningkast 4:

Også her bedre enn ved første gangs besøk. Selgeren kunne LED-teknologi på rams, og redegjorde med stø tunge for Hz og 3D. Ingen blemmer og generelt innsiktsfullt. Sa på eget initiativ at passiv 3D ikke gir 3D-bilder i full HD. Sa at 100 Hz er minimum, men at det må minst 200 Hz til for 3D-innhold. Det ble noe tynnere når vi spurte om smart-TV-funksjoner, videoformater og apps. Selgeren var usikker, men sa at nettleseren ikke kan måle seg med nettleseren i en PC. Han innrømte at han ikke hadde kontroll på støtte for ulike videoformater.

Siba Liertoppen – terningkast 3:

En varierende forestilling. Selgeren var veldig vag ndg. Hz. Han mente at Samsung jukser med Hz på 2011-modellene - slik at det reelle er cirka halvparten av det Samsung oppgir - men sa at 100 Hz og oppover i reelle målinger er det man bør gå ut i fra. Han var svært ivrig på 3D enn de andre, men også han mente at man burde ha lyst på 3D. Han var svært vag på spørsmålet om to typer 3D (aktiv og passiv). Men forklarte at aktiv 3D har briller som inneholder elektronikk, og at oppløsningen er noe høyere. Smart-TV svarte han også noe vagt på - med tanke på internettfunksjon og filstøtte. Han hadde ingen svar på hvilke formater som var støttet, men mente at de fleste er støttet og at man måtte sjekke spesifikt hva som fungerte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.