TRAFIKK OG ITS

Testprosjekt: Intelligent lyskryss reduserte køene med 41 prosent

Århus kommune i Danmark jubler over resultatene fra nytt prøveprosjekt.

Radarer og kunstig intelligens er hovedelementene i styringssystemet som testes ut i dette lyskrysset i Århus.
Radarer og kunstig intelligens er hovedelementene i styringssystemet som testes ut i dette lyskrysset i Århus. Foto: Google Maps
30. aug. 2019 - 10:54

Århus kommune installerte i november i fjor et signalanlegg basert på kunstig intelligens i et av byens mest trafikkerte lyskryss. Allerede før prøveprosjektet er evaluert, viser det seg at resultatene er oppsiktsvekkende positive, skriver danske Ingeniøren (krever abonnement).

Ca. 25.000 biler passerer hvert døgn krysset Grenåvej- Egå Havvej i Danmarks nest største by, og det intelligente styringssystemet har i snitt redusert ventetiden i krysset med 30 prosent. Køkjøringen i krysset, som er definert som kjøring i mindre enn fem kilometer i timen, er gått ned med 41 prosent etter at systemet ble installert.

Systemet, som oppdateres en gang i sekundet, bruker radarer og varmekameraer til å registrere hvor mange biler det er i krysset, hvor i krysset de er, og hvilken fart de har. Systemet beregner så trafikken 20 sekunder fram i tid, og tar en avgjørelse om hvordan trafikken i krysset kan avvikles så effektivt som mulig.

I tillegg bruker systemet historiske data til å for eksempel å beregne sannsynligheten for at en bil kommer til å svinge til høyre eller venstre i krysset.

Signalanlegget og radarene er levert av firmaet Swarco, og kostet i underkant av 500.000 danske kroner da det ble kjøpt inn i 2015, skriver Ingeniøren. Styringssystemet er levert av firmaet Advanced Traffic System, som også samarbeider med Århus kommune om prøveprosjektet. Århus kommune er svært fornøyd med de foreløpige resultatene, og har gjort det klart at de ønsker å utvide prosjektet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.