OLJE OG GASS

Testhall klar i Egersund

Anders J. Steensen
27. nov. 2009 - 07:26
Vis mer

EGERSUND: Norske Shell, Statoil og Aker Solutions var sammen om å klippe snoren for den nye testhallen som er bygd på rekordtid på Aker Solution verft i Egersund.

Milepæl

Hallen er bygget spesielt for å teste ut avansert undervannsutrustning.

– Jeg vil si det er en stor milepæl for utviklingen av verdens mest avanserte undervannskonstruksjoner når denne hallen nå kan tas i bruk, sa direktør for undervannsutstyr på norsk sokkel i Statoil, Torstein Vinterstø.

– Vi er imponert over hva Aker Solutions har fått til her, og ser fram til å kunne få gjennomført integrasjonstestene på Ormen Lange Subsea Compression Pilot her, sa produksjonsdirektør og direktør for Ormen Lange i Shell, Bernt Granås.



Rent miljø

Hallen er kun ment som en testhall. Her blir det helt rent og ikke så mye som en sveisepinne vil komme innenfor de fire veggene.

Årsaken til dette er at utstyret som skal testes her inne skal monteres på store dyp, og støv kan ødelegge både, overflater, tetninger og pakninger slik at det oppstår lekkasje.

– Hallen er lager slik at kun autorisert personell vil ha adgang. Den er laget for å ha et lite overtrykk og alle som kommer inn må ha helt ren kjeledress. Den byttes hver dag, fortelle administrerende direktør ved verftet, Svein Oskar Nuland.



Et år

Hallen er planlagt over lang tid, men det var først høsten 2008 at det ble gitt klarsignal fra Aker Solutions' ledelse om å sette i gang utbyggingen.

Da først var kravene fra prosjektteamet i Ormen Lange klare slik at det var mulig å realisere planene og bygge slik at kravene ble tilfredsstilt.

– Vi er stolte av å kunne tilby Ormen Lange slike faciliteter for å teste ut den banebrytende teknologien i Ormen Lange prosjektet. Dette er i sannhet en månelanding i for oss, om ikke annet en passering av månen i bane, sa Mads Andresen, konserndirektør for Subsea i Aker Solutions.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.