Testhall klar i Egersund

SNOREN KLIPPES: Bent Granås, Torstein Vinterstø og Mads Andersen var sammen om å foreta den offisielle åpningen av den nye testhallen. Til venstre Svein Oskar Nuland. Halveis skjult er ordføreren i Eigersund kommune, Terje Jørgensen. (Bilde: Anders J. Steensen)
NY K(O)LOSS: Testhallen er stor og ruver i terrenget ved AKer Solutions. I forkant en nytt beskyttelsesutstyr for undervannsutstyr. (Bilde: Anders J. Steensen)
SOM EN UBÅT: I denne tanken skal det hovedbruterne for kraftforsyningen til kompressoren stå. (Bilde: Anders J. Steensen)
GENRATORBRYTER: Dette er en av flere hovedbrytere som skal sikre kraftforsyning til kompressorene. (Bilde: Anders J. Steensen)
KRAFTFORSYNINGSENHET: SPenningen ska senkes fra 35 kV til 22 kV før den ledes inn på motorene. (Bilde: Anders J. Steensen)
FREKVENSSTYRING: Selve frekvenstyringen for drift av kompressorenmoterene skal monteres i denne tanken. (Bilde: Anders J. Steensen)
DIMENSJONER: Dette er tanken som skal inneholde frekvenskontrollen. (Bilde: Anders J. Steensen)

Testhall for subsea

Gulvflate: 1900 m 2

Høyde i port: 26 meter.

Høyde under kranbane: 23 meter

Krankapasitet: 4 X 75 tonn fordelt på to traverskraner.

EGERSUND: Norske Shell, Statoil og Aker Solutions var sammen om å klippe snoren for den nye testhallen som er bygd på rekordtid på Aker Solution verft i Egersund.

Milepæl

Hallen er bygget spesielt for å teste ut avansert undervannsutrustning.

– Jeg vil si det er en stor milepæl for utviklingen av verdens mest avanserte undervannskonstruksjoner når denne hallen nå kan tas i bruk, sa direktør for undervannsutstyr på norsk sokkel i Statoil, Torstein Vinterstø.

– Vi er imponert over hva Aker Solutions har fått til her, og ser fram til å kunne få gjennomført integrasjonstestene på Ormen Lange Subsea Compression Pilot her, sa produksjonsdirektør og direktør for Ormen Lange i Shell, Bernt Granås.

Rent miljø

Hallen er kun ment som en testhall. Her blir det helt rent og ikke så mye som en sveisepinne vil komme innenfor de fire veggene.

Årsaken til dette er at utstyret som skal testes her inne skal monteres på store dyp, og støv kan ødelegge både, overflater, tetninger og pakninger slik at det oppstår lekkasje.

– Hallen er lager slik at kun autorisert personell vil ha adgang. Den er laget for å ha et lite overtrykk og alle som kommer inn må ha helt ren kjeledress. Den byttes hver dag, fortelle administrerende direktør ved verftet, Svein Oskar Nuland.

Et år

Hallen er planlagt over lang tid, men det var først høsten 2008 at det ble gitt klarsignal fra Aker Solutions' ledelse om å sette i gang utbyggingen.

Da først var kravene fra prosjektteamet i Ormen Lange klare slik at det var mulig å realisere planene og bygge slik at kravene ble tilfredsstilt.

– Vi er stolte av å kunne tilby Ormen Lange slike faciliteter for å teste ut den banebrytende teknologien i Ormen Lange prosjektet. Dette er i sannhet en månelanding i for oss, om ikke annet en passering av månen i bane, sa Mads Andresen, konserndirektør for Subsea i Aker Solutions.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå