ENERGI

Tester ny vindturbin

Den nye vindturbinen plasseres like ved en direktedrevet vindturbin som også er produsert av norske ScanWind. Nå skal det prøves en løsning med bruk av gir.

- Den nye vindturbinen er også turtallsregulert og må derfor utføres med omformer. Dette gir bedre kontroll av effekten ut av turbinen i forhold til en konvensjonell løsning med fast turtall, opplyser Kurt Benonisen i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Han er seksjonsleder for energiutvikling i NTE.

Ny løfteteknikk

Den nye vindturbinen monteres med en ny løfteteknikk. Det settes opp to løftetårn som brukes til å heise opp tårndelene sammen med maskinhuset.

- Å bruke mobilkraner på turbiner av denne størrelsen gjør oss sårbare for vind under monteringen, og det er jo på mest mulig vindfulle steder vindturbiner skal stå, sier Benonisen.

På den nye testturbinen veier maskinhuset 190 tonn. Vindturbinen rager 85 meter over bakken (til navsenter) og har en rotor med en diameter på 90 meter.

NTE håper at vindturbinen kan komme raskt i prøvedrift for å teste vintervinden som gir størst produksjon i desember, januar og februar. Overraskende er det sørøstlig vind som gir den største produksjonen i disse månedene.

17 vindturbiner

NTE har bestilt to nye vindturbiner fra ScanWind som skal settes opp til sommeren. Disse er av den direktedrevne typen lik den som ble reist i fjor vinter. Eneste forskjell er at omformer og generator leveres av finske Vacon.

- Vi har tro på konseptet med direktedrevet rotor og testturbinen etter at vi har foretatt en del innjusteringer, sier Benonisen.

På Hundhammerfjellet skal det monteres til sammen 17 vindturbiner med en samlet årsproduksjon på 175 GWh.

- Vi ser på denne parken som et teknologiutviklingsprosjekt og håper å kunne ha alle turbinene i drift innen 2006, sier Benonisen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.