KRAFT

Tester mobilt gasskraftverk

Jannicke Nilsen
11. juni 2008 - 22:57

Budsjettsprekk, tidspress og stort omfang på prosjektet har ført til forsinkelser i arbeidet med å klargjøre de mobile gasskraftverkene som skal forsyne Midt-Norge med strøm i situasjoner med ekstrem strømmangel.

Nå trykker imidlertid snart Statnett på startknappen til det mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden, til Naturvernforbundets store ergelse.

- Vanskeligheter

Rundt 20. juni, vel en måned forsinket i forhold til egen driftsplan, skal reservekraftverket testkjøres på naturgass.

- Vi har hatt noen vanskeligheter, men i og med at kraftsituasjonen i regionen har vært slik den har vært har vi ikke rushet dette mer enn vi måtte. Men nå går det definitivt mot testing, sier ansvarlig for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert.

Etter planen skulle reservekraftverket på Tjeldbergodden, som Statnett nå kaller det, være ferdig testkjørt innen 1. juni. Statnett har imidlertid søkt om og fått innvilget utsettelse fra Statens forurensingstilsyn (SFT).

Les også: Kraftforsikring koster 2,3 milliarder
Krever krafthandling i Midt-Norge
Fullfører mobile gasskraftverk

Tre faser

De sju turbinene i reservekraftverket på Tjeldbergodden skal testes en etter en, så sammen flere og flere.

- Testingen vil foregå i tre faser. Først fyrer vi opp anlegget for å se at infrastrukturen og sikkerhets- og kontrollsystemer virker. Så har vi den lange, seige uttestingen på to-tre uker hvor vi tester ytelsen til hver enkelt av de sju turbinanleggene, først en og en, så to og to osv. Helt til slutt kjører vi full produksjon på alle turbinen i en ukes tid, tilsvarende 150 MW, sier konsulent Sigurd Andenes for Statkraft.

Klimautslipp

Prøvekjøringen på Tjeldbergodden kommer til å foregå over sju uker, og innebærer utslipp av 39 000 tonn CO2. Det mener Naturvernforbundet er et helt unødvendig utslipp.

- Testutslippet tilsvarer årlige CO2-utslipp fra 15 000-16 000 privatbiler. Det er ingen grunn til å teste disse anleggene, vi mener de bør selges så raskt som mulig. Det er mye bedre å bygge opp vannkraftmagasinene i regionen for å sikre reservekraft til vinteren, enn å bruke et sterkt forurensende gasskraftverk med elendig virkningsgrad, sier leder Lars Haltbrekken.

Haltbrekken påpeker at reservekraftverket har større klimautslipp en et dansk kullkraftverk i forhold til nyttiggjort energi.

Kraft til sårbar region

I testperioden vil reservekraftverket produsere 30 000 MWh, tilsvarende 30 GWh til prisregion Midt-Norge. Produksjonen vil bli meldt inn i spotmarkedet, oppgir Statkraft.

I mai var månedsprisen på kraft i Midt-Norge på 30,9 øre per kWh. Sør-Norge kunne derimot kjøpe el på spotmarkedet til bare 10 øre per kWh, blant annet fordi kabelen til Sverige er halvveis nede og det heller ikke er full kapasitet på overføringskabelen til Danmark. Dermed blir det et overtilbud av kraft.

Kan påvirke el-pris

- Vil kraftproduksjonen i testperioden påvirke den høye strømprisen i Midt-Norge?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Kraft for 6 millioner kroner er ikke mye, det er neppe noen grunn til å forvente konkrete endringer, sier konsulent Sigurd Andenes.

Det er imidlertid ikke leder for spothandel på den nordiske kraftbørsen enig i.

- Så lenge kraftproduksjonen blir meldt inn i spotmarkedet vil testkjøringen helt klart kunne påvirke prisene. Økt produksjon kan redusere prisen på samme måte som at økt forbruk kan øke prisen. Men hva spotprisen i regionen vil bli gjenstår å se. Det avhenger blant annet av hvorvidt kraften kan transporteres ut av området, sier Åsmund Drivenes i Nord Pool Spot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.