IT

Tester 1 Gbit/s kabelmodem i Norge

Har du kabel-TV og trenger føler behov for en internettforbindelse på én Gbit i sekundet, så er teknologien klar.

1 Gbit/s kabelmodem er en realitet, men bare som en prototyp. De som vil ha et slikt må nok vente et års tid.
1 Gbit/s kabelmodem er en realitet, men bare som en prototyp. De som vil ha et slikt må nok vente et års tid. Bilde: Odd R. Valmot
28. juni 2013 - 10:49

Hva man skal med 876 Mbit/s nettfart til boligen, kan man jo lure på. Vi har store vanskeligheter med å se hva behovet skulle være.

Det er ikke mange som vil strømme TV i 4K oppløsning til flere titalls 84 tommere samtidig, og i tillegg la alle i familien og vennene deres surfe på harde livet mens de ser på TV. Og da ser vi bort fra at ingen strømmer 4K TV ennå.

Oppstrømshastigheten vi kunne observere var på over 199 Mbit/s.

Hastigheten er muligens enda høyere enn det målingen viser, fordi hastighetsmålere på nettet neppe er forberedt for et slikt bit-tempo. Modemet har en spesifikasjon på 1 Gbit/s.

Les også: Dette fylket har det kjappeste bredbåndet

Prototyp

Vi har fått en titt bak store dører i kjelleren til Get hvor selskapet nå tester ut det hårete modemet fra Cisco. Det er  er en prototyp, men en velutstyrt sådan.

I tillegg til elektronikken som gir den vanvittige hastigheten inneholder det også en WiFi-ruter med den siste ac-standarden som i hvert fall teoretisk kan sende over en Gbit/s i det tråløse nettet. Det er neppe dette modemet som kommer på markedet, men direktør for samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby tror de kan få leveranser av det endelige produktet i løpet av et år.

– Vårt mål er å tilby norske husholdninger det beste bredbåndstilbudet i Europa, sier han.

Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett

På dagens nett

Det nye Gbit-modemet utnytter dagens kabel infrastruktur som er basert på den såkalte Eurodocsis 3.0 standarden. Senere i år vil den neste standarden, Docsis 3.1, blir kla og som forventes tatt i bruk året etter. Den har ikke lenger «Euro» til fornavn som indikerer at dette er en verdensstandard.

Det kan gi lavere utstyrspriser, men den vil også kunne øke kapasiteten til 10 Gbit/s til kundene. Så kan vi jo bruke de neste par årene til å lure på hvem som trenger så mye.

200 i dag

Den raskeste nettforbindelsen Get leverer i dag er 200 Mbit/s. De som har bevilget seg en slik hastighet kan også glede seg over at modemene kan oppgraderes til 400 200 Mbit/s.

Når man oppgir netthastighet i kabelnettene er det nettohastigheten som er tilgjengelig for internettforbindelsen. Den kommer på toppen av den bitkapasiteten som brukes til de over 200 TV-kanalene og det som brukes til å formidle leiefilm. En del av kapasiteten brukes også til analog TV og FM-radio.

Les også:

Nå skal norske nettpirater tas  

Norsk verdensrekord i radiooverføring

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Her kommer neste generasjon TV-standard

Europeisk TV-kanal sender Ultra HD

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.