T2

TEST: Videoredigering på nett

Morten Gulden
19. okt. 2009 - 07:27

Lag videoen automatisk

Nettapplikasjonen Animoto er en slags mellomting mellom videoredigering og bildefremvisning. Du mater denne nettsiden med videoer og stillbilder.

Etter at de er lastet opp kan du legge på tekst og velge musikk, og så lene deg tilbake mens applikasjonen setter det hele sammen til en ferdig video.

Her er det ingen tradisjonell tidslinje for redigering eller andre verktøy. Du kan stokke om på rekkefølgen på bildene og tekst, men det er også alt.

Resultatet blir derimot overraskende bra, videoene Animoto spytter ut er kule, følger musikktempoet og gir et nesten profesjonelt preg. Prøv selv på www.animoto.com, det er helt gratis.

Første generasjon Internettbaserte videoredigeringsverktøy er døde. Nettsteder som Jumpcut, Eyespot, Cuts og Grouper så lovende ut for bare et år siden. Nå er de borte.

Men det er ikke behovet for rask og enkel videoredigering. Er du på reise med en lettvekter-PC eller hos en kamerat uten videoredigeringsapplikasjon installert, er du likevel ikke uten redigeringsmuligheter.

For heldigvis har det dukket opp flere nye online-alternativer.

Gjør det online

Enten de kommer fra et profesjonelt HD-kamera eller en mobiltelefon har videoopptak en fellesnevner. De bør ikke vises frem uten at overflødig materiale har blitt klippet vekk.

Klippene blir enda mer severdige hvis du legger på tekst, lydeffekter og ikke minst setter dem sammen med andre opptak for å lage en liten film av det.

Til oppgaven finnes det en lang rekke forskjellige videoredigeringsapplikasjoner, fra de aller enkleste gratisverktøyene til svindyre profesjonelle løsninger.

Men du trenger ikke installere noen av dem.

Enkelt

De Internettbaserte løsningene er enkle å bruke, og koster fra gratis til veldig rimelig.

Selv om de ikke kan måle seg opp mot vanlige applikasjoner når det gjelder hastighet eller bredden av funksjonalitet, har de andre triks i bakhånd.

De trekker veksel på mulighetene nettet gir, som for eksempel å la deg redigere YouTube-videoene dine direkte, mikse egne opptak med andres lagret på nett og selvsagt dele de ferdige filmene dine med andre.

Dessuten krever de ingen programvareinstallasjon, alt du trenger er en moderne nettleser.

Motionbox

Rediger litt, og del klippene trygt og enkelt.

Motionbox er en YouTube-lignende tjeneste som tilbyr privatpersoner tryggere deling av videosnutter med familie og venner.

Å gjøre avkommets siste krumspring tilgjengelig for bestemor er dermed raskt unnagjort når videoen først er ferdigklippet.

Verktøy

Til det formålet tilbyr Motionbox et enkelt men velfungerende verktøy for trimming av videokutt, som også lar deg sette sammen flere videoklipp til en film.

Enkelt i denne sammenheng betyr at det er veldig, veldig få muligheter ut over ren videoklipping, glem fancy overganger og effekter. Og det er kanskje bare bra, slikt blir ofte misbrukt.

Derimot er Motionbox sitt klippeverktøy raskt, enkelt å ta i bruk og avansert nok til å være brukbart.

Brukervennlig

Løsningen imponerer vel så mye på brukervennlighet. Å laste opp en videosnutt for redigering kan til og med gjøres ved å sende den på epost.

Dessverre er det litt for begrenset hva du kan gjøre med klippet når det først er lastet opp. De fleste vil ha mer glede av de mer avanserte nettstedene.

Pixorial

Send inn teipen og klipp den på nett.

Pixorial tilbyr digitalisering av videoene dine fra eldre teiper, i tillegg til vanlig opplasting av digitalvideo.

Du kan med andre ord sende dem de gamle VHS-teipene dine i posten, klippe videoen på nett når den er ferdig scannet inn og laste ned den ferdige digitale videoen når alt er perfekt.

Ingen effekter - foreløpig

Etter at opptakene er lastet opp bruker man SceneMaker til å dele dem opp i separate klipp, som så kan brukes videre i selve redigeringsprosessen.

Pixorial tilbyr er et begrenset antall overganger, og effektbiblioteket er tomt med beskjed om at effekter snart blir tilgjengelig.

I tillegg har ikke Pixorial tidslinjebasert redigering, som gjør det vanskeligere og mer tungvindt å klippe nøyaktig.

Få på DVD

Det ferdige resultatet kan lastes ned, legges ut på YouTube eller kjøpes i fysisk format i form av en DVD-plate.

Har du behov for å få scannet eldre videoopptak over til digitalt format, er dette løsningen for deg.

På tross av et elegant brukergrensesnitt som er lett å ta i bruk har ikke Pixorial nok muligheter til å gjøre det til et fullverdig alternativ til vanlige videoredigeringsverktøy.

MIXandMASH.tv

Allsidig, fleksibel og kraftig videoredigering for viderekomne.

Dette nettstedet er et bevis for at videoredigering på nett både lever i beste velgående og er i ferd med å bli et interessant alternativ til vanlige redigeringsprogrammer.

I utgangspunktet er MIXandMASH laget for å mikse videoer, enten dine egne eller andres (eller en salig blanding) ned til ferdige videoklipp.

Her er det enkelt å sette sammen deler av videoklippene dine sammen med stillbilder og lydspor, på kreative måter. Du kan også tekste og finpusse klippene, og dele det ferdige resultatet med resten av planeten.

Rask, brukervennlig og avansert

Etter å ha lastet opp videosnuttene du vil jobbe med er det bare å begynne å klippe i vei på en vanlig tidslinje.

MixandMash er utrustet med en rekke filtre og effekter, de legges på videoen lagvis og er fullt justerbare. Det gjør det enkelt å kombinere flere av dem til nye, interessante visuelle uttrykk.

I tillegg lar nettstedet deg enkelt justere lydnivåer og legge på tekst. Den ferdige filmen deler du ut på nett eller laster ned til eget bruk.

Komplett

MIXandMASH utmerker seg som det mest komplette alternativet for nettbasert videoredigering vi har funnet til nå.

Det er spesielt egnet for de litt viderekomne som har lyst til å eksperimentere med effekter og ikke er redd for å fikle med filterparametre.

JayCut

Svenskprodusert videonettsted med avansert funksjonalitet.

Det mest elegante og brukervennlige nettstedet i denne testen. Grensesnittet er stort sett selvforklarende, men det er også krydret med hjelpetekster og tips i tillegg til instruksjonsvideoer som forklarer funksjonaliteten i detalj.

Som for de andre tjenestene er det raskt å opprette en brukerkonto og komme i gang med opplasting av filmer for redigering.

Så fort det er unnagjort lar JayCut deg klippe og mikse både lyd, bilde og video i en tidslinje som knapt står tilbake for vanlige redigeringsapplikasjoner.

Del med alle

Når mesterverket er ferdig har JayCut full funksjonalitet for nedlasting av sluttresultatet eller deling videre på nett, inkludert Facebook.

JayCut er en glimrende plattform for redigering, miksing, deling og ren lekeglede. Den er også gratis, og gir dermed veldig god verdi for pengene.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.