APPS

Test: null

Vi har testet "Nokia Maps" på iPhone

iOS-APPTEST: Nå har Nokia sluppet Here Maps på iOS. Så da får du vel endelig skikkelige kart på iPhone igjen, eller?

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. nov. 2012 - 15:39
Vis mer
Høydepunkter

Gratis kartapp med ruteoppsett og navigasjon til fots. Inkluderer kollektivtransport.

Ulemper

Ikke vektorkart, håpløs zoom, ingen navigasjon eller veiledning under kjøring, er i bunn og grunn lik webløsningen Here.com.

Veldig kort sagt

Nokias første kartapp til iPhone er en grei start, men bør bli bedre før den blir et førstevalg. Er bedre enn Apple Maps på noen områder, men ingen fullgod erstatning for Google Maps som forsvant i iOS 6.

TEST: Here Maps

"A man using Apple Maps walks into a bar. Or maybe a hospital... or possibly a church." Slik lyder en vits på bekostning av Apples egne kartløsning.

Apple har måttet tåle mye tyn for kartløsninge de serverte brukerne sine da de lanserte iOS 6. Google Maps ble nemlig erstattet med en pen, men ikke spesielt nyttig kart-app. 

LES MER: Se de fantastiske iOS-kartfeilene

Here Maps

Mens Google har vært uklare på hvorvidt de tenker å tilby en egen Google Maps-app til iOS, tok Nokia nylig saken i egne hender. De ga karttjeneste sin, Nokia Maps, nytt navn og annonserte en kommende iOS-utgave.

Here Maps, som barnet heter, har vært tilgjengelig i App Store noen dager. Dette er gode nyheter for alle som ikke har latt seg imponere av Apples karttjeneste, siden det har vært smått med alternativer til Apples egne karttjeneste i App Store.

Spørsmålet er selvsagt om Here Maps er bedre enn Apple Maps. Nokia har jo laget gode kartapper til Windows Phone og sine egne MeeGo- og Symbian-telefoner tidligere. Vi håpet derfor på en noe tilsvarende opplevelse i Here Maps.

LES OGSÅ: Test av Google Maps Navigation

Nokia-design

Here Maps-appen er helt åpenbart designet av Nokia. Designuttrykket på ikoner og andre menyelementer er de samme som du finner i telefoner som Nokia N9 og de siste Symbian-telefonene.

Selve appen er som du kan forvente av en kart-app. Den viser deg et søkefelt, et kart og noen nyttige snarveier. Du kan vise forskjellige lag; de vanlige kart og satelittbildene, og trafikkvisning og kollektivtransport.

LES OGSÅ: Slik er de viktigste nyhetene i iOS 6

Last ned kart

Dersom du logger deg inn med en Nokia-konto kan du også lagre kart på telefonen. Dette fungerer imidlertid ikke som vi forventer. Mens dette stort sett er løst ved å laste ned et helt kart i de fleste navigasjonsapper, kan du her lagre kartutsnitt. Praktisk dersom du bare trenger kart over et spesifikt område, og ikke et helt land.

Men det går ikke å zoome ut slik at du ser hele Sør-Norge, lagre dette kartet, for så å zoome inn i det senere. Det er kun zoom-nivået du ser når du lagrer kartet som er tilgjengelig. Skal du lagre et detaljert kart får du kun et lite område.

I tillegg må du fortsatt koble deg til internett for å søke i kartet. Og du kan kun lagre ett område av gangen.

Collections

Du kan lagre steder i egne samlinger kalt "Collections". Dersom du for eksempel vil lagre adressene til en gruppe mennesker kan du samle disse i en egen samling.

Dette blir egentlig det samme som bokmerker i kartet, men i motsetning til i andre kart-apper kan du sortere dem i forskjellige kategorier. Det er praktisk.Utsnitt fra kart i Apple Maps (til venstre), Here Maps og Google Maps (på Android). Here-kartet er langt fra like skarpt som de andre.

Ikke vektorbasert

Selve kartet er ikke vektorbasert, slik Apples egne kart er. Det betyr at det er snakk om bilder du zoomer i, og ikke dynamisk grafikk som automatisk tegnes opp etterhvert som du zoomer inn eller ut.

Dette har ingen veldig stor praktisk betydning, men selve kartet ser på langt nær så pent ut som Apples kart. Linjene ser enkelt sagt litt lodne ut i Here Maps.

Dårlig zoom

Det som er verre er måten zooming i kartene fungerer. Vi forventer at kartet zoomer der vi gjør klypebevegelser på skjermen. På Here Maps er det likegyldig hvor på skjermen du klyper.

Resultatet er at det er det du ser midt på skjermen som forstørres. Forvirrende om du forsøker å se nærmere på noe annet, og irriterende når du må begynne å lete etter stedet du forsøke å zoome inn på.Ruteoppsett på Here Maps.

Ingen navigasjon

I motsetning til på Nokias egne telefoner og i Apple Maps, er det ingen navigasjonsløsning i Here Maps. Det eneste alternativet er å få rutebeskrivelse. Det er forsåvidt greit nok, men du kan ikke bruke denne aktivt under kjøring. 

Når du har satt opp en rute vil den for eksempel ikke være en guide underveis. Det er kun snakk om en visning av en foreslått rute, så appen vil for eksempel ikke oppdatere antatt gjenstående kjøretid.

Du kan også se ruten listet opp sving for sving om du ønsker dette.

LES OGSÅ: TomTom lanserer gratis fotoboksvarsling til iPhoneVille du valgt 4,7 km med Here Maps, 4,6 km med Apple Maps, eller 2,4 km med Google Maps?

Taleveiledning når du går

Det skal nevnes at Here Maps kan gi deg taleveiledning om du bruker appen til å navigere til fots. Det er positivt.

På den annen side merker vi oss at appen foreslår noen voldsomme omveier når vi skal gå til fots. Her får vi av en eller annen grunn ikke forslag om å gå gjennom parker og over en bro som forkorter turen betraktelig når vi forsøker å sette opp rute hjemmefra og til jobb. Det får vi om vi setter opp samme destinasjon til fots i Google Maps.

Apple Maps velger for øvrig nesten samme rute som Here Maps til fots i eksempelet.

LES OGSÅ: Test av Polars treningsapp for iPhoneKollektivtransport i Here Maps.

Kollektivtransport

En hyggelig tjeneste er kollektivtransportlaget i Here Maps. Denne fungerer mange steder, men så vidt vi kan se er ikke busstransport en del av tjenesten. Med unntak av flybussen, som vi får forslag om å ta både i Bergen og i Trondheim for å komme frem til steder. Vi vet ikke helt hvordan flybussen i Trondheim fungerer, men vi vil tro dette ikke er den optimale løsningen. Ei heller i Bergen, hvor appen forselår at vi tar flybussen til Flesland, og deretter setter oss på flybussen tilbake mot sentrum når vi skal til Sandsli (som er på veien til Flesland). Billig blir det i alle fall ikke.

Banegående trafikk har appen imidlertid god kontroll på, med visning av linjefarge i Oslo-området.

Ingen Street View

En an funksjonene vi har lært oss å elske i Google Maps på Android er Street View. Noe slik funksjon finnes ikke i Here Maps. I alle fall ikke foreløpig. Nokia har nemlig kjøpt et selskap som driver med slikt.

LES OGSÅ: Google lanserer 10 000 innendørskart (tu.no)

Steder i nærheten

Om du vil finne et sted å spise, et sted å ta en pils, et teater eller andre steder i nærheten finner du dette i appen. Dersom stedene har fått karakter eller en beskrivelse i for eksempel Lonely Planet, Tripadvisor eller Qype, vises disse under mer info om stedet.

Dette er selvsagt nyttig, men dersom du vil lese hele omtale åpnes nettsiden til de respektive tjenestene. Du tas altså ut av Here Maps. Det føles ikke spesielt praktisk.

LES OGSÅ: Test av gratis navigasjon fra Waze

Oppsummert

Alt i alt er Here Maps en kjekk kart-app, men den er foreløpig ikke redningen iOS6-brukere har ventet på. Dessverre, får vi nesten si, for Apples kart-app oppleves fortsatt som en uferdig løsning.

Vi liker at du får oppdaterte kart og et ganske bra lokalsøk. Vi liker også at du får kollektivtransportinformasjon, og at det er lagt opp til trafikkinformasjon (selv om vi ikke har fått noe trafikkinfo i Here enda).

At det er mulig å laste ned kart er i og for seg et pluss, men at du bare kan lagre en liten mengde med kartdata trekker ned.

Men det er mye her som gjør at Here føles som et hasteprodukt. Kartene ser ikke spesielt bra ut når de ikke er vektorgrafikk. Rutevisning fungerer sånn halvveis, men gir deg ikke instruksjoner under kjøring, og gir deg ikke mulighet for alternative ruter.

I tillegg klarer vi ikke helt å unngå å føle at Here Maps er en webbasert løsning som er dyttet inn i en app. Går du til here.com med mobilnettleseren får du nemlig stort sett samme opplevelse.

Men Here Maps er et kjekt alternativ å ha i bakhånd til de tilfellene Apple Maps bare ikke kan gjøre jobben. Men at den er så godt som lik webutgaven gjør at det kan oppleves som like greit å bare åpne nettleseren og gå til maps.google.com.

Vi får satse på at Nokia jobber hardere med å gjøre Here til et slagkraftig alternativ på iOS. Vi regner med at Nokia har hastet den ut for å kapre brukere etter Apples egne kartfadese. Så vi skal gi dem tommelen opp for å levere et fungerende produkt på relativt kort tid.

Her finner du flere omtaler av apper til iOS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.