ENERGI

Test: Velg riktig varmepumpe

Henrik Ebne
8. des. 2004 - 09:03

Varmepumper er egentlig beregnet for å avkjøle boliger under varmere himmelstrøk.

Oppvarming av hus her nord, er en tilleggsfunksjon. Siden det selges få varmepumper til oppvarming, sammenliknet med det antallet som selges til kjøling, er det ingen produsenter som har brukt ressurser på å teste hvordan varmepumpene fungerer under norske forhold.

Derfor har Forbruker-rapporten i samarbeid med det svenske søstermagasin, Råd & Rön, investert én million kroner på å teste de mest solgte varmepumpene. Dette er også den første test som dokumenterer hvordan varmepumpene oppfører seg ved skikkelige vintertemperaturer. Det vil si temperaturer ned til minus tyve grader.

Selve testen er utført i laboratoriet til SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås.

Gode og dårlige varmepumper

Den gode nyheten er at varmepumpene har blitt mer effektive de siste årene, de gir med andre ord mer varme i forhold til den elektrisiteten de bruker.

Den dårlige nyheten er at kvaliteten varierer. Noen leverandører skriver i bruksanvisningen at pumpene deres ikke kan brukes i nærheten av sjø, fordi de ikke tåler saltholdig luft. Noen stenger ned når temperaturen nærmer seg minus tyve. Så å kjøpe en hvilken som helst varmepumpe på tilbud, kan derfor bli dyrt i lengden. Testen viser også at det er vanskelig å kåre en vinner. Taperen var det derimot lett å finne.

Disse varmepumpene er testet:

  • Panasonic CU-E9CKP5-SP/CS-E9CKP
  • Daikin RXS25BVMB/FVXS25
  • Mitsubishi Electric MUZ-A09YVH/MSZ-A09YV
  • IVT Nordic Inverter (tidl. Sharp) AE-X09DR-N/AY-XP09DR-N
  • Toshiba RAS 10JKVP-E/RAS-10KVP-E
  • Chofu Sereno AE0929PVXU/RC0929PVXU
  • Sanyo SAPCRV123EHN/SAP-KRV123EH
  • Foma 55 Inverter 5500 UTE/5500 INNE


Ujevn kvalitet på varmepumpene

Utenpå ser de ulike varmepumpene så like ut at man lett kan tro de kommer fra samme fabrikk. Likevel er det betydelige forskjeller når dekslene skrus av.

Ingeniørene på testlaboratoriet har nemlig testet innmaten og konstruksjonsmåten til de forskjellige varmepumpene. Selv om mange av pumpene er utstyrt med klistremerker som sier at de er tilpasset nordiske forhold, så er dette en sannhet med modifikasjoner.

- For en del produkter kan det virke som om klistremerket er eneste tilpasning som er gjort. Ingen av de pumpene vi fikk levert, er etter min mening tilpasset nordiske forhold, sier Bengt Nordling, som er teknisk ansvarlig for testen. En del firmaer monterer likevel inn varmekabler. Noen leverandører hevder også at de programmerer om styresystemet som styrer avrimingen av utedelen. Sørg likevel for å få dette spesifisert i kontrakten. Det er også viktig å være klar over at vintertilpassing reduserer energibesparelsen, noe de færreste leverandørene opplyser om. Pumpene i denne testen er ifølge leverandørene tilpasset norsk klima, så ytelsen vi måler tar i så fall høyde for den varmen som forsvinner til avriming. Slik avriming av utedelen produserer kondensvann. Flere av maskinene har så små hull for å lede bort vannet, at det lett kan fryse i bunnen av maskinen hvis hullene er tilstoppet av blader.

Materialkvaliteten er det vanskeligere å undersøke. En finlesing av bruksanvisningene, avslører at flere produsenter tar forbehold om montering i områder med saltholdig luft. Grav og spør før du kjøper, og få med alle selgers fagre løfter i kontrakten.

- Jeg er skeptisk til korrosjonsbestandigheten på fem til ti års sikt, sier Nordling.

Skulle rust bli et problem, vil du ha fem års reklamasjonsrett i henhold til forbrukerkjøpsloven.

Dyrt å spare

Styr unna useriøse aktører med tilbudsprodukter, eller leverandører som skryter av at varmepumpene deres gir fem ganger mer varme ut enn elektrisitet inn, uten å opplyse under hvilke temperaturer de oppnår dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ingen av de testede varmepumpene kommer i nærheten av en slik ytelse, i hvert fall ikke under forhold der du trenger å fyre.

- Ingen av varmepumpene i testen opplyser om under hvilke forhold de leverer angitt ytelse. De fleste mangler også opplysninger om hvor de er produsert. I tillegg er installasjonsveiledning og bruksanvisninger generelt mangelfulle. Det mangler også informasjon om hvem som er importør og hvor man kan henvende seg ved problemer, sier Nordling. Derfor er det lurt å handle hos et anerkjent firma, slik at du har et sted å henvende deg hvis noe går galt. Ifølge Forbrukerrådet har flere kjøpere opplevd at useriøse leverandører som enten går konkurs eller ikke klarer å skaffe reservedeler til varmepumper av ukurante merker. I verste fall kan da hele investeringen være bortkastet.

Alle varmepumper som leveres i dag skal ha trinnløs regulering av motorhastigheten. Dette kalles ofte inverter-styring. Samtlige modeller i denne testen har dette. I tillegg har alle moderne varmepumper til hjemmebruk i dag et kjølemedium med betegnelse R410A i stedet for R407C som var vanlig før.

Varmepumpen fra Foma er den eneste i vår test som benytter R407C. Fordelen med R407C er redusert pris og lavere trykk, noe som ifølge produsenten betyr at du selv skal kunne montere denne pumpen. Ulempen er at du får mindre varme igjen i forhold til strømmen du kjører inn.

I Norge er det altså tillatt å montere varmepumpen selv, men det anbefales ikke, for lønnsomheten på investeringen avhenger av riktig montering. Små lekkasjer eller feilmontering, kan bety vesentlig dårligere ytelse, slik at du sparer mindre strøm. Ytelsen er også avhengig av jevnlig vedlikehold, noe de færreste produsenter opplyser tilstrekkelig om.

Rens varmepumpen jevnlig

Siden disse varmepumpene overfører varme fra uteluften til inneluften, er de avhengige av skikkelig luftsirkulasjon både inne og ute for å fungere optimalt.

Filtrene i innedelen bør rengjøres hver fjortende dag som anbefalt i bruksanvisningen. Utedelen bør også renses med jevne mellomrom.

- Utedelen vil kunne tettes til av løv og smuss som blokkere luftstrømmen, sier Nordling. Det er derfor viktig å sjekke også utedelen, anbefaler Nordling. Skru i så fall av strømmen først for å unngå at vifta starter mens du holder på. Samtlige pumper i testen er undersøkt med henblikk på hvor berøringssikre de er. De fleste uteaggregatene i testen har så store hull i gitteret at barn vil kunne få fingrene skadet av viften. Monteringen bør derfor skje så høyt at barn ikke rekker opp. I tillegg må de plasseres på et sted med fri luftgjennomstrømning. Det er også viktig å tenke på at utedelen produserer vann som vil dryppe ned på bakken og fryse til is om vinteren. Utedelen bør derfor plasseres på et sted der dette ikke fører til problemer.

Testen viser også at det er vanskelig å kåre en ubetinget testvinner. Hvilken varmepumpe som gir størst besparelse, avhenger av klimaet der du bor. Dette skyldes at noen varmepumper yter mer enn andre ved samme temperatur. Men testen viser klart at varmepumpen fra Foma sparer minst strøm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.