APPS

Test: null

Var det tungt å stå opp i dag?

ANDROID-/iOS-APPER: Opp og hopp! Med disse appene er det ingen kjære mor.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. okt. 2013 - 06:00

Å stå opp kan være litt av en utfordring for mange av oss. Da tenker vi ikke på ufyselige a-mennesker som blide og fornøyde spretter ut av lakenet med en gang vekkerklokken ringer hver bidige dag. Vi tenker på deg som støtt og stadig sliter med å komme deg ut av sengen, og som starter dagen med en irritert mine.

Det kan være litt for lett å trykke på slumreknappen og ta fem minutter til. Det gjør som regel vondt verre. Noen av oss kan mange ganger ikke engang huske å ha skrudd vekkerklokken av før bannende innser at klokken er fem på ti.

Det finnes en app for deg. Faktisk finnes det flere. La oss begynne med den aller beste.Sleep If You Can sender deg på fotosafari.

Ingen fred å få i sengen

Sleep If U Can er noe så genialt som en vekkerklokke som ikke lar seg skru av uten at du faktisk står opp av senga og kommer deg på badet. Eller på kjøkkenet. Eller ut i gangen. Samme det, det er du selv som bestemmer hvor du må gå for å så mobilen til å holde smella.

Appen benytter kameraet som bekreftelse på at du faktisk har stått opp. Konseptet er ganske enkelt. Før du legger deg tar du et bilde av for eksempel kaffetrakteren, vasken på badet eller et annet sted du pleier å starte dagen din. Deretter setter du vekkerklokken til ønsket tidspunkt og begynner å telle sauer. Når den så ringer neste dag er du nødt til å forflytte deg til motivet du tok bilde av, peke kameraet mot dette og ta et bilde.

LES OGSÅ: Slik sporer du mobilen din

Dette krever ikke bare at du faktisk kommer deg opp av sengen, men også at hjernen din er såpass med at du klarer å ramme inn omtrent samme motiv som appen har lagret.

Det er viktig at motivet ditt er sånn omtrent jevnt belyst hele tiden, så det vil for eksempel fungere dårlig å ta et bilde av et motiv i mørket om solen skinner på det om morgenen. Badet er derfor en trygg løsning.

Om du vil vekke hjernen din skikkelig kan du for eksempel ta med deg noen Lego-klosser og bygge et eller annet, ta bilde, og så plukke Lego-en fra hverandre. Det kan være greit å få med seg at du ikke trenger å ta et nytt bilde hver kveld. Det samme kan brukes om igjen så mange ganger du vil.

Vi har testet appen på Android, og ser at den også finnes til iOS.

LAST NED: Google Play (gratis) - App Store (14 kroner)Litt hjernetrim kan gjøre susen om du trenger å våkne i en fei.

Spark i gang de små grå

En annen metode for å komme seg opp om morgenen er å tvinge deg selv til å løse noen oppgaver. Hva med en liten ligning på morgenkvisten? Eller en runde Kims lek? Tanken er at du må våkne skikkelig for å skru av vekkerklokken.

Det finnes mildt sagt mange slike apper til iOS og Android. Puzzle Alarm Clock er et alternativ for Android-brukere. Denne har mange smarte funksjoner. Du kan for eksempel velge en rekke forskjellige hjernetrimoppgaver, hvor mange oppgaver som må løses, ogsette maks antall tillatte slumringer.

Om dette ikke er nok, kan du stille appen til å kun skru av vekkerklokken om du rister på telefonen en stund. Har du en NFC-brikke liggende - dette kan for eksempel være et busskort - kan du skanne dette. Du kan også få appen til å kreve at du skanner en QR-kode. Appen har også en funksjon som sjekker at du har stått opp. Om du ikke bekrefter går den av på nytt.

Om dette ikke er motivasjon nok, kan appen også poste på Facebook at du ikke har klart å dra deg ut av sengen. God gammeldags gapestokk der, med andre ord.

Har du iPhone er Game Up Alarm Clock en fin sak. Denne har riktig nok ikke alle de funksjonene du får på Android-appen, men du blir nødt til å spille noen spill når vekkerklokken går av. Men som 

LAST NED: Google Play (gratis) - App Store (gratis)Hva om det kostet deg penger å sove litt lenger?

Betal for å slumre

Vi har ikke helt bestemt oss for om dette er en god eller dårlig idé. Men det finnes apper som krever at du betaler for å slumre. Dersom du bare vil ha fem minutter ekstra er det helt greit, men det krever at du punger ut. Så om det ikke er nok at forsovelser koster deg timelønn, må du altså der og da ta stilling til hvor mye det faktisk er verdt for deg å få sove litt til.

Problemet er at du selvsagt bare kan skru av vekkerklokken, snu deg, og seile avgårde til drømmeland igjen. Du må altså ha nok selvkontroll til å faktisk stå opp om du skrur av vekkerklokken.

LES OGSÅ: Appen du håper du aldri får bruk for

Nuvel. Vi har funnet en til iOS og en til Android. Sistnevnte koster deg 99 cent (omtrent seks kroner) per slumring, og pengene går angivelig til veldedige formål, som Leger uten grenser og Frelsesarmeen. Om de faktisk gjør det er vanskelig å si. Men det koster deg i alle fall en neve kroner å sove lenger.

Til iOS har vi funnet Shredder Alarm (oversatt til "Makulerende Vekkerklokke" på norsk), som gjør omtrent det samme. Men denne koster sju kroner, og vi kjenner at vi ikke er helt klare for å betale sju kroner for å betale ytterligere for å slumre.

LAST NED: Google Play (gratis) - App Store (7 kroner)

LES OGSÅ:

Disse appene bør alle studenter kjenne til

Appen som lar deg slippe passord på mobilen hjemme

Slik tar du med deg appene dine videre til neste mobil

Alle omtaler av Android-apper

Alle omtaler av iOS-apper 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.