T2

TEST: Trenger du kamera?

3. des. 2008 - 07:26

Du får tross alt mobiler med 8,1 megapiksler kamera innebygget. De har til og med ganske bra blits. Så hva skal du med fotoapparat da?

Det er det store spørsmålet. Vi tok nye SonyEricsson C905, som de fleste er enige om er den ypperste kameramobilen på markedet, og lot den prøve seg mot Canons PowerShot A590, som de fleste er enige om at ikke er spesielt imponerende.

Dette er et 8 megapiksel kamera, med 4X optisk zoom og bildestabilisering, til rundt 1200 kroner på nettet.

Optikk

La oss ta teorien først. I tillegg til elektronikken og programvaren er det to ting som er svært viktige for et digitalkamera. Det ene er størrelsen på fotobrikken og det andre er kvaliteten på optikken.

Her er det åpenlyst at Canons PowerShot A590 har ledelsen. Det har et objektiv på 5,8 - 23,2 mm med blenderåpning fra 2,6 - 5,5.

Telefonen har ikke optisk zoom, dette er et fast objektiv på 5,91 mm med en blenderåpning på 2,8. Begge modellene har en sensorbrikke på rundt 7 mm i diameter, så her burde de stå likt.

Likevel handler det om å få mest mulig lys inn på brikken, og da er det Canon som vinner.

Vell av egenskaper

Og det synes på sluttresultatet. På tross av at mobilen ikke tar like gode bilder som PowerShot A590 i en ren sammenliknende test, har det mange tiltalende egenskaper på kamerasiden, som BestPic.

Dette er en funksjon som tar hele ni bilder i det du trykker utløseren helt ned, og så lar deg velge ut det beste. Da stiger sjansen for å få et bedre resultat.

En annen sak er at skjermen er veldig mye bedre enn på det rene fotoapparatet, og det gjør at du kan bruke den til å justere bildene og få et greit inntrykk av hvordan de ser ut på skjermen. Er du en blogger, er selvfølgelig muligheten til å sende dem direkte til bloggen din uovertruffen.

Begge har autofokus, ansiktsgjenkjenning og bildestabilisering, men Canon gjør sistnevnte optisk og ikke digitalt. Det gir et bedre resultat.

Zoom

Så er det zoom da.

Det er fint med 16X digital zoom som C905 kan by på, men da er det ikke mye oppløsning igjen på slutten.

Å zoome litt er greit, med så mange piksler å gå på, men ikke seksten ganger. 4X optisk, som i Canon-kameraet, er mye bedre.

Hastighet

Tiden det tar fra du bestemmer deg for å ta et bilde, til pikslene er festet til minnekortet, er en viktig del av fotoopplevelsen.

Her skårer det dedikerte kameraet høyt. Det er irriterende plundrete å vente til autofokus, lysmåling og alt mulig annet er unnagjort, og mobilen er klar til å ta bildet. En relativt treg og flimrete skjermoppdatering hjelper ikke på fotografi-følelsen.

Konklusjon

Dette ble omtrent som vi forventet.

Canon-kameraet vant, med svært god kvalitet på bildetesten. Det tar bedre bilder både i dagslys og med blits. Det er det ingen som helst tvil om.

Likevel er vi svært overrasket over hvor langt opp på kvalitetskurven det er mulig å henge på med en kameratelefon. Her får du tross alt et snakkeredskap med alle mobilteknologiene og WLAN, en GPS, en mediespiller og mye mer, og en pris på litt over 3200 kroner er ikke mye å klage på.

Vær likevel klar over at dette fremdeles er en mobil med kamera, ikke omvendt.

Så det store spørsmålet om kameratelefonen tar gode nok bildet til at kameraet kan bli hjemme får blir opp til den enkelte å svare på.

Men for veldig mange er C905 et godt nok kamera. Det er jo veldig greit å bare ha med en dings i stedet for to.

NB: Terningkastene er satt på bakgrunn av kamera og kamerarelatert funksjonalitet. Det er ikke et generelt terningkast for C905s helhetlige egenskaper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.