T2

Test: BLUETOOTH-HØYTTALERE

TEST: Tre billige trådløse høyttalere

Billige høyttalere gir mest lyd for pengene.

Akustisk shootout: Vi har lyttet og undersøkt tre riktig billige høyttalere for å vurdere om lyd og egenskaper er verd pengene. Det er de til gangs.
Akustisk shootout: Vi har lyttet og undersøkt tre riktig billige høyttalere for å vurdere om lyd og egenskaper er verd pengene. Det er de til gangs. Bilde: ORV
31. mai 2014 - 13:11

Det strømmer på med ladbare trådløse høyttalere. Og det er ikke rart. Enklere måte å få god og høy lyd fra mobiler, nettbrett og PC-er finnes knapt.

Strømmer du musikk, hører på NRK via mobilen, eller ser på TV gjør slike underverker med lydopplevelsen.

Vi har sett på tre riktig billige slike som attpå til kan skilte med en del avanserte egenskaper. To nye fra Creative, MUVO 20 og MUVO 10 får måle krefter med Supertooth Disco 4.

La oss ta det som er felles først. Alle tre kan lades fra en vanlig mobillader med microUSB kontakt. Alle tre har også NFC-tilkobling. Det betyr at du kan legge mobiler og nettbrett inntil NFC-merket og så er tilkoblingen gjort.

Det gjelder også de fleste Android-telefoner, men ikke iPhone. Nå skal det sies at en engangstilkobling via Bluetooth går svært raskt så det tar ikke så mange sekunder ekstra og koble til en iPhone heller.

Alle de tre høyttalerne har også AUX-inngang, så trenger du å spille av lyd via kabel fra en gammel dings uten Bluetooth, så er ikke det noe problem.

Les også: Geir bygger noen av verdens beste høyttalere

Billige

Dette er billige høyttalere fra 449 til 599 kroner.

Slike høyttalere finners i alle priskategorier til tusenvis av kroner, men disse er altså «bunnsjiktet».

Spørsmålet er om det også gjør at prisen lider tilsvarende. Det kan vi fastslå at den ikke gjør.

Alle tre overasker positivt og vi et tilbøyelig til å si at du får mye mer lyd for pengene enn med dyre høyttalere.

Men for all del. Skal du investere i en høyttaler du har tenkt å spille veldig mye på i mange år er det kanskje lurt å se på en som koster vesentlig mer.

TEST: TEST: 3 allsidige trådløse høyttalere

Batterilevetid

De tre høyttalerne er oppgitt til mellom åtte og tolv timers batterilevetid. Men det er på moderat lydnivå.

Spiller du på full guffe kan du kanskje vente deg et sted mellom to og fire timer. Skal du drive en høylytt fest en hel kveld kan det være lurt å la de være tilkoblet laderen.

MOVO 10 er høyttaleren i testen med lavest oppgitt batterilevetid.

Liten, større størst

Lyden er ikke lik på de tre. Det er heller ikke størrelsen. Supertooth Disco 4 er minst og mest transportvennlig. Den veier bare halvparten av de større utgavene fra Creative og fremstår som den mest transportvennlige av høyttalerne

Deretter følger MOVO 10, som også har et integrert håndtak. Det har ikke MOVO 20 som også er den største høyttaleren. Det kunne den gjerne hatt siden den også er størst, tyngst og minst transportvennlig av de tre.

TEST: KEF E305: Høyttaler-eggene er tilbake, og bedre enn noensinne

Konklusjon

Det som er helt sikkert etter å ha lyttet frem og tilbake på de tre Bluetooth-høyttalerne er at de tilbyr mye for pengene. Overaskende mye. Du får ikke dobbelt så god lyd om du dobler prisen. Vi liker også at alle tre har NFC-teknologi som gjør sammenkobling til en lek.

De har god lyd alle tre, men det er forskjeller.

MOVO 10 får jumboplassen, men det betyr ikke at den låter dårlig. Den låter faktisk veldig bra prisen tatt i betraktning. Men de to andre låter bedre. Med to 3-tommer høyttalere ville vi tro den slo Disco 4 som bare har et høyttalerelement på 2 tommer, men nei. Men det er små marginer.

Creative MOVO 20 er den største og dyreste høyttaleren i testen. Den koster bare hundrelappen mer enn Disco 4, men med så lave priser blir en hundrings til mange prosenter. Her blir det litt smak og behag hva man liker, men vår oppfatning er at MUVO 20 spiller marginalt bedre enn Disco 4. Den har også mulighet til å lade opp mobiltelefoner, selv om dette kanskje er mer morsomt enn praktisk. Hele toneregisteret kommer godt frem, men den er ikke så bass og diskantsterkt som konkurrenten Disco 4 som bare har en 2 tommers høyttaler.

Dette er jo fremfor alt bærbare høyttalere som skal flyttes rundt og da spiller vekt og størrelse en viktig rolle. Her vinner Supertooth Disco 4 glatt. I tillegg har den en en myk og behagelig bærestropp.

Rådet til den prisfølsomme høyttalerkjøper er derfor å spytte inn noen kroner ekstra og kjøpe enten Creative MOVO 20 eller Supertooth Disco 4. Den første hvis lyden er viktigst den siste hvis du vil ha en som nesten er like god i stemmen, men mer transportvennlig.

Les også:

TEST: Fantastiske hodetelefoner til akustisk musikk

TEST: Sony SRS-X5: Lekker trådløs høyttaler du kan prate til

Salget av disse doblet seg i fjor  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.