TESTER

Test: null

TEST: Trådløse øreplugger til en god pris

Plantronics BackBeat GO har alt innebygget i ørepluggene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. juli 2013 - 19:36
Vis mer
Kort oppsummert

Plantronics BackBeat GO er et lite og hendig trådløst hodesett til en grei pris. Men vi får det ikke til å passe skikkelig, og batteritiden er litt vel knapp.

TEST: Plantronics BackBeat GO

Det er en jungel av trådløse musikkhodesett der ute. De kommer i små til store varianter, avhengig av om du er ute etter øreplugger eller øreklokker.

LES OGSÅ: Test av det fabelaktige og trådløse Jabra Revo-hodesettet

Om øreklokker ikke frister, kan kanskje disse hendige ørepluggene fra Plantronics være det du ser etter. De er nesten trådløse. Det vil si at du ikke plugger dem i mobilen din, men de to pluggene er knyttet sammen med en ledning.

De fungerer også som håndfri, og har musikkontroller på ledningen. Prisen er ikke halvgæren. I skrivende stund går de for knapt 550 kroner.

De er basert på Bluetooth 2.1+EDR, og fungerer dermed med alle mobiltelefoner som har Bluetooth. De vil også fungere med andre enheter, som nettbrett og PC-er. Vekten er oppgitt til 13 gram - slett ikke mye for et trådløst stereohodesett.Ørepluggene er ikke direkte små.

Design

Mange Bluetooth-hodesett lar seg også bruke med en ledning, slik at enheter som kun har en minijack-lydutgang også kan brukes. BackBeat Go er imidlertid en fullstendig Bluetooth-basert løsning. 

Det er som nevnt en ledning som knytter de to pluggene sammen, og tanken er at du skal bære denne bak hodet. Nær høyre øreplugg er det en fjernkontroll, med av/på-tast, lydkontroller og en play/pause/anrop-tast.

Selv ørepluggene er ganske store. Det er for så vidt naturlig, siden både batteri, forsterker og Bluetooth-maskinvaren er plassert i dem. Ytterst på høyre plugg er det en gummiflapp som kan åpnes for å koble til lader. BackBeat GO lades med en vanlig Micro-USB-lader. Pluggene festes i øregangen med gummipropper, og det følger med propper i tre forskjellige størrelser.

Settet er dekket med et vannavvisende lag, som skal hindre at svette trenger inn og ødelegger elektronikken.

LES OGSÅ: Test av Marshall Monitor hodesett

Den første tanken som slo oss da vi pakket ut BackBeat GO var at de ser ut til å være for store og tunge (i den grad 13 gram kan kalles tungt) til å sitte skikkelig i øret. Vi fikk delvis rett i dette. 

Selv om det følger med plugger i tre forskjellige størrelser er det nemlig ikke gitt at noen av størrelsene vil passe dine ører. Det er tilfellet for vår del. Uansett hvilken kombinasjon vi forsøker faller de lett ut av ørene. Små påvirkninger, som å trykke på fjernkontrollen eller å gå utendørs gjør at de smetter ut. Slike problemer har vi ikke med vanlige øreplugger.

Som standard er det for øvrig montert "vinger" av gummi innerst på pluggene. Disse har som oppgave å sørge for bedre feste ved at de "holder seg fast" i ytre del av øret. Vi merket ingen forskjell med eller uten disse.

Det sier seg selv at ørepluggene ikke fungerer til jogging eller trening i det hele tatt for vår del.

Vi velger å tro at problemet skyldes en kombinasjon av undertegnedes øreganger, høyere vekt enn vanlig på ørepluggene, og et snevert utvalg medfølgende propper.Det er musikkontroller på ledningen.

Lyden

Lyden er åpenbart det aller viktigste dersom du har BackBeat GO-kompatible øreganger. Her gjør hodesettet en grei jobb.

Det er ikke en overflod av bass, så om det er dette du er ute etter er ikke dette riktig valg. Men vi setter pris på at det er en god balanse mellom bass, mellomtone og diskant. Vi opplever likevel at lyden er en tanke trang. Det vil si at enkelte instrumenter ikke trer like tydelig frem i all musikk. Det er ganske vanlig på Bluetooth-hodesett.

I alle fall på de som ikke har støtte for Apt-X-kodek, slik som tilfellet er her. Denne kodeken sørger for overføring av lyd i høyere kvalitet. Vi syns det er litt syn at Plantronics ikke har spandert på seg dette.

Men for et lite og lett trådløst hodesett til litt over 500 kroner er lydkvaliteten i bunn og grunn bra.

Vi skal nevne at du kan oppnå bedre bassgjengivelse dersom du får en skikkelig forsegling i øregangen. Det klarer vi å få til ved å hode ørepluggene akkurat riktig i øret. Det er naturlig å anta at den som får BackBeat GO til å passe bedre vil oppleve kraftigere bass.

Som håndfri har vi ingenting å klage på. Vi hører de vi snakker med god, og de forteller oss at de hører oss bra.Pluggene lades med en Micro-USB-lader.

Batteri

Det aller største ankepunktet vi har er batteritiden. Selv oppgir Plantronivs 4,5 timers spilletid. I praktis får vi rundt fire timer ut av en full opplading. Det gjør at de vil fungere bra til for eksempel turen til og fra jobb, men de vil ikke holde en hel arbeidsdag. 

På mange Bluetooth-hodesett er dette ikke et stort problem så lenge du kan lade hodesettet mens du for eksemepl sitter foran PC-en. Det sier seg selv at det ikke vil fungere å lade disse samtidig som du bruker dem. Da faller høyre plugg ut med en gang. Men det er ikke så nøye - de skrur seg uansett av med en gang du setter i laderen.

Om du baserer deg på dette hodesettet er det altså smart å ha i bakhodet at de har kort spilletid. Glemmer du å lade dem kvelden før, må du nøye deg med å høre på dine medpassasjerer på vei til jobb.

I esken

I esken sammen med BackBeat GO får du en liten oppbevaringspose, en USB-kabel du kan lade med, og ekstra ørepropper.

Ladekabelen er verdt en aldri så liten omtale i seg selv. Den har en Micro-USB-plugg i enden, og en vanlig USB.tilkobling i andre. Men du kan også koble til en vanlig USB-plugg her, slik at den dermed fungerer som en slags gjennomgang. Det åpner for at USB-porten på PC-en fortsatt kan brukes mens du lader hodesettet, og at du kan lade både mobil og hodesett samtidig dersom du har en vanlig USB-lader med utskiftbar ledning.Medfølgende oppevaringspose og USB-ladekabel.

Konklusjon

Plantronics BackBeat GO er alt i alt et forholdsvis bra hodesett, men som ikke fungerer spesielt bra for vår del. Det betyr selvsagt ikke at det ikke kan fungere for andre. Vi registerer at andre som har testet det melder at de får det til å sitte bra.

Våre største ankepunkter er at lyden er "så där", og ikke minst at batteritiden i beste fall er midt på treet. 

På den annen side er dette et lett hodesett som er enkelt å bruke. Her er det ingen ekstra deler som må klipses fast til klærne eller legges i en lomme. Selv om du har en ledning bak nakken, er dette en fullstendig trådløs opplevelse i praksis.

Og når prisen er så lav som den er, kan det være verdt å ta en sjanse på disse dersom du syns det ser interessant ut.

Om du er ute etter en mer fleksibel løsning kan du eventuelt ta en titt på Jabra Play, som lar deg bytte ut ørepluggene med et hvilket som helst hodesett. Billigere er den også.

Men om du går for et sett vanlige plugger med ledning til 500 kroner får du antakelig bedre lyd enn BackBeat GO kan levere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.