TESTER

Test: null

TEST: Tastatur til iPad

Zagg Profolio+ gir iPad-en beskyttelse, og lar deg skrive mye på kort tid.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. juli 2013 - 13:13
Vis mer
Kort oppsummert

Zagg Profolio+ er et flott tastatur for deg som skriver mye. Men det er kanskje ikke det beste valget dersom du vel så ofte også vil bruke iPad-en din på vanlig måte.

TEST: Zagg Profolio+

Nettbrett er supre til ting som spill, film og surfing. Men skal du bruke det til noe mer fornuftig kommer det ofte til kort sammenlignet med en PC.

Har du et tastatur til nettbrettet kan du likevel komme en lang vei. Dette gjør det nemlig svært godt egnet til å jobbe med. Et slikt tastatur lar deg skrive under møter, notere på forelesning og jobbe med skoleoppgaver for å nevne noe.

Det finnes en rekke løsninger, og da spesielt til markedsleder iPad. Vi har sett på en slik, kalt Zagg Profolio+.Her er iPad-en i stående modus.

Design

Zaggs tastatur er formet som et iPad-etui. Det fungerer altså både som beskyttelse og som tastatur. Utsiden av dekselet er dekket med en lærlignende overflate. Det har hull til kamera, volum- og låsetast, og ladekabel. En liten, men interessant detalj er at høyttaleren på baksiden av iPad er dekket. Men delen som dekker over høyttaleren er formet slik at lyden sendes mot deg.

Delen du fester iPad i, altså den delen uten tastaturet, er laget i hardplast. Her klikker du iPad på plass, på samme måte som på en rekke beskyttelsesetuier. Fordelen med dette er at iPad da er fysisk festet til brettet. Det gjør at du kan klappe det hele sammen omtrent som en bærbar PC. Det er en magnet i dekselet, slik at iPad-en automatisk går i hvilemodus når du klapper det hele sammen.

Når du skal bruke tastaturet setter du iPad-en ned i et spor på tastaturet, slik at den står støtt. Det er ingen mulighet for å velge hvilken vinkel tastatur og brett står i forhold til hverandre.Tastaturet har norske bokstaver.

Tastaturet

Tastene har såkalt chicklet-utforming. Det betyr at de stikker opp fra overflaten, og har luft mellom seg. Det gjør det enkelt å kjenne seg frem til tastene om du skriver uten å se på dem.

En viktig detalj her er at det er lys i tastene. Det gjør det enkelt å skrive i mørket. Du kan justere lysstyrken i tre trinn, fra svak til sterk. En egen tast på tastaturet er dedikert til dette formålet. Og mens vi snakker om dedikerte taster, er det også en egen tast til å sjekke batterikapasiteten til tastaturet.

Dette er et Bluetooth-basert tastatur, og har dermed innebygget batteri. Ifølge produsenten "varer det månedsvis". Bruk av bakbelyste taster vil åpenbart redusere brukstiden, så i lyse omgivelser kan det være greit å skru av funksjonen. Det er enkelt og greit bare å trykke på baklystasten. Om batterikapasiteten faller under 20 prosent, vil det ikke være mulig å bruke belysningen i det hele tatt. Ifølge produsenten skal batteriet likevel gi inntil to ukers brukstid, men det kan da kanskje være like greit å finne frem laderen.

Tastaturet lades via en Micro-USB-kabel, som følger med i esken. Denne plugger du i PC-en din, eller i iPad-laderen. 

LES OGSÅ: Dette tastaturet kan du ha i lomma

Bakerst på tastaturet er det en av- og på-bryter, og en paringstast. Under bruk vil denne være skjult under iPad-en. Når du skal pare tastaturet til iPad-en setter du bryteren i på-stilling og holder inne paringstasten. Lyset i caps lock-tasten vi da blinke for å signalisere at det er søkbart. Deretter åpner du Bluetooth-innstillingen på iPad og søker opp tastaturet. Stort enklere blir det ikke.

Som et sidespor skal vi nevne at tastaturet også fungerer fint med Android-nettbrett og andre enheter enn iPad. Men du vil naturlig nok ikke kunne feste dem fysisk til tastaturet. Men mange mobiltelefoner vil stå støtt i sporet på tastaturet.Det er hull til kamera og iPad-tastene på baksiden av dekselet.

Spesialtaster

Den øverste tasteraden - hvor du på et PC-tastatur finner F-tastene, består av spesialtaster. Fra venstre er disse:

  • Hjem-tast: for å gå tilbake til startskjermen, eller å åpne appveksleren. Fungerer som som hjem-tasten på iPad.
  • Søketast: for å åpne Spotlight-søk.
  • Bildetast: for å starte lysbildevisning av bildene dine.
  • Tastaturtast: for å åpne skjermtastaturet dersom du har behov for det.
  • Klippetast: Klipper ut tekst til utklippstavlen.
  • Kopitast: Kopierer tekst til utklippstavlen.
  • Lim inn-tast: Limer inn tekst fra utklippstavlen.

I tillegg er det egne musikktaster for å skifte spor, sette på pause, justere lyd opp og ned, og å sette iPad i hvilemodus.Her er Profolio+ klappet sammen.

I bruk

Vi syns Zagg har utnyttet plassen på tastaturet godt. Praktisk talt hele overflaten er dekket med taster. Det er 78 taster, hvor nummertastene har egen rad, det er piltaster, og ikke minst dedikerte taster til æ, ø og å.

Tasten har god fjæring, de er godt definerte, og enkle å treffe. I praksis opplever vi Profolio+ som et lite PC-tastatur. Om vi skulle klage på noe må det være at det kanskje vidker litt unødvendig å ha egne taster for batteriindikator og tastelys. Likevel savner vi ikke noe spesielt, så totalt sett klager vi ikke.

Det som gjør dette til en praktisk løsning er først og fremst at iPad-en er festet på en slik måte at den lett settes i skrivemodus, og i én bevegelse klappes sammen som et deksel. Som beskyttelsesetui syns vi også Profolio+ fungerer bra. 

Det største minuset er at det i praksis er umulig å bruke iPad-en uten å plukke den ut av dekselet. Tastaturet kan nemlig ikke legges flatt på baksiden. Dermed er ikke dette noen strålende løsning for deg som ønsker en enkel måte å bytte mellom tastaturbruk og "vanlig" bruk av iPad.Slått sammen er løsningen 2,1 cm tykk.

Konklusjon

Zagg Profolio+ er et godt bygget tastaturetui. Det har gode taster, som gjør det enkelt å skrive store mengder tekst. Praktisk dersom du vil bruke det på forelesning, til oppgaveskriving eller møtenotater. 

Det er enkelt å sette opp, og har et batteri som varer lenge. Vi liker spesielt godt at tastene er bakbelyste. Det gjør det enkelt å skrive i mørket.

LES OGSÅ: TEST: Denne skanneren er mobil

Det eneste aberet er at tastaturet ikke kan foldes slik at du kan bruke iPad-en på vanlig måte. Da må du plukke tastaturet ut av etuiet. Om du ofte svitsjer mellom vanlig bruk og tastaurbruk vil du trolig oppleve dette som upraktisk.

Vi har ikke funnet Zagg Profolio+ i norske nettbutikker, men vi ser at produsenten selger det direkte fra sine nettsider. Inkludert frakt koster det 110 euro, eller  870 kroner. Da må du også regne inn moms på 220 kroner, som gir en totalpris på knapt 1100 kroner. Det er slett ikke lite penger. Det kan være greit å vite at det finnes andre tastaturløsninger til iPad fra 300 kroner og oppover. Men en lignende løsning fra Logitech koster omtrent det samme som Zaggs.

LES OGSÅ: 

Denne dingsen gir Samsungen din mus og tastatur

TEST: JBL PowerUp er en høyttaler med NFC og trådløs lading

TEST: Armbåndet som sladerer om mobilen blir borte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.