TESTER

Test: null

TEST: Stor lyd i liten boks

Jabra Solemate Mini ser bra ut, er lett å ta med seg og spiller høyt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. nov. 2013 - 16:11
Vis mer
Kort oppsummert

Jabra Solemate Mini er en liten og stilig Bluetooth-høyttaler som er enkel i bruk og har god lyd størrelse og pris tatt i betrakning.

TEST: Jabra Solemate Mini

En liten høyttaler er kjekt å ha hvis du vil vil spille musikken din overalt. Enten du sitter på hotellrommet og vil se film på nettbrettet eller du jobber på et kontor hvor du kan lukke døren, kan en trådløshøyttaler være en god løsning.

Disse kommer i alle mulige størrelser, fra de knøttsmå til store og kraftige med mange muligheter. Små høyttalere er åpenbart mest praktisk å ta med seg, og det finnes noen som har veldig mye lyd tross størrelsen.

Et eksempel er Jabra Solemate Mini, som med en vekt på knapt 300 gram og en største bredde på 12,5 cm lett smetter ned i en veske eller en sekk. Om vi tar godt i, får den også plass i en romslig lomme. Uten at vi foreslår at dette er en fornuftig måte å frakten den på.

LES OGSÅ: Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttalerEt eksempel på noe som ligner litt på en Solemate Mini sett fra undersiden.

Design

Navnet Solemate spiller på designen. Undersiden ser nemlig ut som en skosåle på en sneaker (eller joggesko om du vil). Dette er ikke bare en designdetalj, for sålen er laget i gummi, slik at  høyttaleren ikke skal flytte på deg når du blåser den nyeste Bieber-hiten på full guffe. 

I sålen er det praktisk nok også gjort plass til en kort lydledning, slik at du kan koble til en hvilken som helst lydkilde. Denne er kveilet opp i et spor. Veldig praktisk, syns vi.

Gummien strekker seg for øvrig hele veien rundt høyttaleren, og på toppen finner du volumtaster og en egen tast med en snakkeboble på. Denne gir deg informasjon om gjenværende batterikapasitet, og styrer samtaler når du bruker høyttaleren til håndfri.

På høyre side sitter en strømbryter, tilkobling for minijack og USB til lading. Vestre side har et NFC-symbol, som indikerer at du kan pare Android- eller Windows-mobilen din ved å berøre telefonen mot dette. 

Foran og bak er det metallgriller som skjuler høyttalerelementene foran, og det vi tror er en bassrefleks på baksiden.

I esken får du ellers med en bruksanvisning og en USB-kabel. Lader må du stille med selv, men du kan naturlig nok bruke mobilladeren din så lenge den har Micro-USB eller du kan skifte kabel. 

LES OGSÅ: Test av JBLs trådløse høyttaler med trådløs lading innebyggetSolemate Mini er 12,5 cm bred.

I bruk

Om høyttaleren ikke er paret med noen enheter når du skrur den på, går den automatisk i paringsmodus. Samtidig spiller den litt musikk, mens en mannsperson som høres ut som en skikkelig tøffing forteller deg at du kan koble deg til via Bluetooth-menyen på telefonen din.

Å koble en mobiltelefon til via Bluetooth er den smaleste sak i verden så lenge den har NFC. Da berører du bare NFC-merket på siden av høyttaleren, så skjer resten av seg selv.

Om du har en telefon uten NFC, for eksempel en iPhone, må du åpne Bluetooth-menyen og søke opp høyttaleren. Ikke noe hokus pokus, med andre ord.

LES OGSÅ: Slik tar du i bruk NFC

Det er ingen musikkontroller på høyttaleren, så det eneste du har direkte kontroll over her er lydstyrken. Lydboble-tasten brukes til å svare på samtaler om du trykker én gang, to ganger for å avvise, og to ganger for å ringe forrige nummer. Trykker du på volum opp og ned samtidig under samtaler dempes mikrofonen.Tilkoblingene finner du på høyre side.

Lyd

Vi syns i grunnen Jabra har dekning for påstanden om at Solemate Mini har «big sound», som det står på esken. Den spiller nemlig overraskende høyt. 

På en meters avstand måler vi den til rundt  85 - 90 dBa ved avspilling av ulike typer ungdommelig populærmusikk, og på kloss hold opp mot 110 dBa. Du skal altså snakke ganske høyt for å overdøve den. På aller høyeste lydstyrke opplever vi at enkelte musikktyper gir noe forvrengning, så det beste er å holde seg et hakk eller to under maks.

Det er selvsagt begrenset hvor mye bass det er mulig å presse ut av en boks av denne, og Solemate Mini vil ikke konkurrere med store høyttalere på dette punktet.

Men det er slett ikke verst ytelse her. Vi føler ikke at lyden er plagsomt spinkel slik den ofte er på mange andre små høyttalere. Skrur du lyden opp på full guffe forsvinner imidlertid mye av fylden. Denne høyttaleren låter dermed best om du holder den under 75 prosent av maks.

Lavere lyd og oppjustering av bassen på telefonens equalizer vil gjøre at lyden oppleves som mer fyldig. Det er også mer behagelig å høre på over tid. 

Så selv om dette ikke er noe alternativ for godlyd i stua, gjør den en utmerket jobb på skrivebordet, kjøkkenbenken eller på badet.

Selv om det er stereohøyttalere her, er elementene plassert forholdsvis tett. Det gir ikke den beste stereoopplevelsen, men sitter du rett foran høyttaleren fungerer det fint.

Vi savner kanskje støtte for AptX, som gir CD-kvalitet over Bluetooth, men på et produkt som dette er det heller ikke noe must.

Om du vil kan du også bruke høyttaleren som håndfri. Dette fungerer fint, men vi blir fortalt at det er lett å høre at vi ikke snakker rett i telefonen. Legg mobilen inntil NFC-merket, så kobles alt opp automagisk.

Batteri

Batteritiden er absolutt godkjent. Jabra oppgir en praktisk brukstid på åtte timer, noe som stemmer godt med vårt inntrykk. Denne varer en hel arbeidsdag.

Det er enkelt å finne ut hvordan det ligger an med batterikapasiteten også, siden det bare er å trykke på snakkebobletasten for å få opplest om det er fullt, halvfullt eller snart tomt.

Siden høyttaleren lades med Micro-USB er det enkelt å holde musikken gående ved å ha den tilkoblet en USB-kontakt på PC-en. Praktisk oppbevaring av høyttalerledningen.

Konklusjon

Solemate Mini er en stilig liten høyttaler med god lyd for sin størrelse. Den tar seg godt ut på skrivebordet eller andre steder du vil ha musikk mens du holder på med ett eller annet.

Den vil imidlertid aldri bli festens midtpunkt, men det er neppe hensikten heller. Den trives best under tre kvart full lydstyrke. Vil du ha bass du kjenner i marg og bein må du opp i størrelse og pris.

LES OGSÅ: 

Test av 8 solide trådløse høyttalere

Dette kameraet fester du på mobilen

Irriterende høyttaler med god lyd

Denne gir deg trådløs lyd fra TV-en

Kombinasjonen av størrelse, design, lyd og pris gjør likevel Solemate Mini til en vinner i våre ører. I skrivende stund koster den fra 800 kroner, som slett ikke er noen ublu pris for et produkt som dette.

Så om du trenger en liten, stilig høyttaler med rimelig god lyd er Jabra Solemate Mini absolutt et produkt du burde vurdere. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.