TESTER

Test: null

TEST: Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z1 er en av de beste smarttelefonene du får tak i, og den sier ikke nei takk til et forfriskende bad.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. sep. 2013 - 20:32

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 144 x 74 x 8,5 mm, IP55+IP58
Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5 tommer, 441 PPI, TFT LCD
Operativsystem: Android 4.2.2

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, DCHSPA, LTE, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0+AptX
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS

Minne: 2048 MB RAM, 16 GB lagringsminne
Minnekort: Ja, Micro-SDXC
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 800
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,2 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 330
USB: 2.0, Micro-USB, USB-OTG
Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL
FM-radio: Ja

Kamera: 20,7 MP, f/2.0, 27 mm, 2 MP front
Videoopptak: 1080p, 30 FPS

Batteri: 3000 mAh

Pris: Fra 5700 kroner (nettbutikk)

Se alle spesifikasjonene

Kort oppsummert

Sony Xperia Z1 er en av de beste telefonene vi har testet i år. Selv om vi ikke er helt solgt på bildekvaliteten, er dette likevel en av de bedre kameratelefonene du får. Det skader ikke at den er vanntett, har særdeles sprek prosessor, en flott skjerm og gir en flott brukeropplevelse.

Konklusjon

Sony har all grunn til å være stolte av Xperia Z1. Vi overdriver ikke når vi sier at dette er en av de beste telefonene du får kjøpt akkurat nå - uansett produsent eller plattform.

La oss derfor begynne med det negative.

Forgjengeren Xperia Z hadde en litt blass skjerm med svak innsynsvinkel. Problemet er mye mindre på Xperia Z1, men ikke eliminert. Det er altså litt svak innsynsvinkel her.

Kameraet har en oppløsning på hele 20,7 megapiksler. Men det er ikke helt der vi hadde håpet. I mange situasjoner syns vi det mangler litt på detalj- og fargegjengivelse.

Dette er en stor telefon. Vi forstår at en vanntett telefon ikke kan bygges på samme måte som andre telefoner, men LG G2 med 5,2 tommers skjerm er både kortere og smalere. Det er rett og slett litt mye ramme rundt skjermen.

Alt det positive

Men vi har altså mye positivt å si. Skjermen er fem tommer stor, har full HD-oppløsning, svært god lysstyrke, er veldig skarp og har god kontrast. Den fungerer til alt du måtte ønske å bruke den til. Den fungerer dessuten overraskende bra når den er våt.

For denne telefonen tåler en real dukkert. Du kan dykke den på 1,5 meters dyp i en halvtime uten at den tar skade av det. Det forutsetter at alle luker er lukket. På den lyse siden er det ikke behov for luke foran hodesettutgangen. Du kan altså høre på musikk og jogge i regnet.

Det kameraet mangler i svak belysning tar det igjen i sollys. Her får vi svært detaljrike og gode bilder. Kameraet byr også på en rekke snedige og morsomme funksjoner. Du kan for eksempel ta bilder før du trykker på utløseren. Eller du kan kringkaste direkte på Facebook. Det er også mulig å legge en rekke artige effekter på bildene.

Og ikke minst: Du kan ta bilder og video under vann. Telefonen har egen utløsertast som gjør dette praktisk mulig. Vi syns brukeropplevelse og muligheter veier vel så tungt som teknisk kvalitet, og Sony leverer varene her.

Ærlig talt er det fortsatt ingen telefoner som kan konkurrere med et dyrt digitalkamera. Det viktigste er at det fungerer bra nok til at du ikke angrer på at du lot digitalkameraet ligge igjen hjemme.

Du ser bilder vi har tatt med Xperia Z1 på neste side

Heftig maskinvare

Sony har utstyrt Z1 med en kraftig firekjerneprosessor på hele 2,2 GHz. Denne telefonen løser dermed de fleste oppgaver på strak arm. Det sørger også for at den aldri oppleves treg.

Xperia Z1 er en skikkelig god underholdningstelefon. Det er veldig god lyd i hodesettutgangen. Den store skjermen gjør den godt egnet til video og spill. Vi har virkelig falt for muligheten til å koble PlayStation-kontroll til telefonen. Kobler du Z1 til TV-en har du en aldri så liten spillmaskin. 

Du får en rekke andre lure funksjoner også. For eksempel kan telefonen utføre oppgaver automatisk når du kobler den til noe, eller på gitte tidspunkter. Den kan blant annet aktivere GPS når du kobler deg til bilens håndfri, eller skru av ringelyden hver kveld klokken 11, for å nevne noe. Her er det fantasien som setter grensene.

Xperia Z1 er ellers en god jobbmobil, fungerer bra til surfing, har alt du trenger av maskinvare og støtter de aller høyeste hastighetene i mobilnettet.

Talekvaliteten er god. Batteriet har en kapasitet på 3000 mAh, og varer en dag eller to ved normal bruk. Men det er for all del mulig å tømme batteriet i løpet av formiddagen om du bruker telefonen mye.

Menyene er gjennomarbeidet og enkle å bruke. Her får du altså en god brukeropplevelse. 

Alternativer

Det aller meste er altså på stell. Xperia Z1 er dermed en av de heftigste telefonene på markedet. I skrivende stund koster det imidlertid rundt 5700 kroner å være kar. Da er det ikke dumt å se litt på det andre som rører seg i mobilmarkedet.

Samsung Galaxy S4 Active: Den vanntette Galaxy S4-varianten har like stor skjerm, er vanntett og har sprek maskinvare. Kanskje ikke på nivå med Z1, men når prisen er hele 1500 kroner lavere er den absolutt verdt å vurdere seriøst. Det er tross alt snakk om en god slump penger.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4 Active 

HTC One: For 5000 kroner får du HTCs supre toppmodell. Denne er også en spesielt god kameratelefon, har deksel i metall, og nesten like sprek maskinvare som Z1. Men vanntett er den ikke.

LES MER: Test av HTC One 

Asus Padfone Infinity: Legg på tre hundrelapper, og du kan ta Asus' flotte toppmodell med deg hjem. Det den mangler i vannsikring tar den igjen på at du også får et nettbrett med på kjøpet. Skjermen er like stor som Z1 sin, og maskinvaren er ikke mye tregere.

LES MER: Test av Asus Padfone Infinity

ZTE Nubia Z5: Den er ikke vanntett, men den har rimelig sprek maskinvare, en god fem tommers skjerm og ikke minst lav pris. I skrivende stund koster den deg 3600 kroner - altså 2100 kroner mindre. Merk deg at den ikke støtter LTE.

LES MER: Test av ZTE Nubia Z5 

LG G2: LGs flaggskip har stort sett samme maskinvare som Z1. Vanntett er den ikke, men prisen er til gjengjeld 4500 kroner. Det gjør den verdt å vurdere. Vi har foreløpig ikke testet denne, så vi skal ikke si noe om hvorvidt den er bedre eller ei.

LES MER: Lyntest av LG G2 

Sony Xperia Z: Vil du ha en vanntett Android-telefon med fem tommers skjerm, LTE og et godt kamera? Du klarer deg lenge med forgjengeren Xperia Z1, som nå går for 4200 kroner. Dette er en av årets store høydepunkter, og den er sprek nok til å gjøre jobben en god stund til.

LES MER: Test av Sony Xperia Z

La oss avslutte der vi startet. Når samler alt det positive og veier det opp mot det negative tipper vektskåla kraftig mot det positive. Sony Xperia Z1 er en vellykket toppmodell, og helt utvilsomt det beste du får for penger om du vil ha en toppmodell som er sikret mot vær og vind.

At dette bare er en av mange positive egenskaper gjør at vi gjerne anbefaler Z1 til deg som er ute etter en ny mobil.

Les hele testen på neste sideNB: Karakter for "Design" ble opprinnelig vurdert noe strengt, og er i ettertid justert opp én karakter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.