TESTER

Test: null

TEST: Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact er et beist i miniatyr.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. feb. 2014 - 19:50

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 127 x 64,9 x 9,5 mm, 137 g, IP55+IP58
Skjerm: 1280 x 720 piksler, 4,3 tommer, 341 PPI, TFT LCD
Operativsystem: Android 4.3

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, DCHSPA, LTE, Wi-fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0+AptX
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS

Minne: 2048 MB RAM, 16 GB lagringsminne
Minnekort: Ja, Micro-SDXC
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 800
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,2 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 330
USB: 2.0, Micro-USB, USB-OTG
Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL
FM-radio: Ja

Kamera: 20,7 MP, f/2.0, 27 mm, 2 MP front
Videoopptak: 1080p, 30 FPS

Batteri: 2300 mAh

Pris: Fra 4500 kroner (nettbutikk)

Se alle spesifikasjonene

Kort oppsummert

Sony Xperia Z1 Compact er den beste lille Android-telefonen du får kjøpt. Dette er et beist i miniatyr, og det første relle alternativet til iPhone på lang tid.

Konklusjon

Da vi testet Sony Xperia Z1 innledet vi med å utrope den til «...en av de beste telefonene du får kjøpt akkurat nå - uansett produsent eller plattform.»

I den samme testen klaget vi over at vi syns den er litt i overkant stor. At det nå har kommet en mindre utgave er dermed positivt. Av flere grunner.

Xperia Z1 Compact er nemlig for alle praktiske formål identisk med storebroren. Her er det samme maskinvare under panseret, telefonen er vanntett, og har et av de bedre mobilkameraene på markedet. Skjermen er krympet fra 5 til 4,3 tommer, og oppløsningen er redusert. Men skjermen er fortsatt skarpere enn den du finner på iPhone 5S.

Endelig et alternativ til iPhone

Det tar oss videre til neste poeng: Til nå har valget stått mellom iPhone og iPhone for den som vil ha en sprek toppmodell i liten størrelse. Mini-variantene av telefoner som HTC One og Samsung Galaxy S4 krympet ikke bare i størrelse, men også i spesifikasjoner.

Dermed er Xperia Z1 et friskt pust i mobilverdenen. Endelig en liten telefon som har alt du forventer av en fullblods toppmodell.

Så skal vi passe på å ikke forlede deg til å tro at dette er en telefon som er like liten som iPhone 5S. Xperia Z1 Compact er både bredere, lengre tykkere og tyngre. Ei heller er den veldig mye mindre enn for eksempel Samsung Galaxy S4. Z1 Compact er mellomsteget mellom disse to telefonene.

Den er bedre enn de to på flere områder. At den er litt større enn iPhone 5S er lett å leve med siden den er vanntett. Ta den med på en joggetur i regnet om du vil. Z1 Compact er dessuten like sprek som den oppgraderte utgaven av Galaxy S4.

Flott telefon

Vi har altså med et lite beist av en telefon å gjøre. Den har en skarp og god skjerm, med bedre lysstyrke enn originalen. Prosessoren er en firekjernet 2,26 GHz Krait 400, med den kraftige grafikkprosessoren Adreno 330. Arbeidsminnet er 2 GB. Her er det mer enn nok kraft til de tyngste spillene.

Kameraet tar bilder i inntil 20,7 megapiksler. Det vi ikke var så fornøyde med da vi testet kameraet til Z1 gjelder naturlig nok også for Z1 Compact. At Nokia Lumia 1020 produserer bilder av bedre teknisk kvalitet er greit nok. Men du tar aldri med deg den telefonen ut i regnet for å ta bilder, og du kan (eller bør) ikke filme mens du bader. Kameraet til Z1 Compact er dessuten lynraskt i forhold, og byr på en svært god brukeropplevelse for mobilfotografen som vil ta bilder uansett hvor sidelengs det måtte regne.


Z1 Compact ligger godt i hånda.

Telefonen er også en tvers igjennom god underholdningstelefon. God lyd i hodesettutgangen, en flott skjerm til video og masse kraft til spill, apper og alt annet du kan ønske å fordrive tiden med.

Selv om vi har blitt vant til store skjermer, opplever vi det ikke som problematisk å skrive på tastaturet. I motsetning til iPhone, får vi si. Ordboken fungerer bra, og du kan tegne på tastaturet for å skrive. 

Det grunnleggende er også på stell, med god talekvalitet, god antenneytelse og lang batteritid. Det siste til tross for at batteriet har mindre kapasitet enn originalen. Hvor ofte du må lade vil selvsagt avhenge av hvordan du bruker teleofnen, men vår erfaring er at den lett holder det gående en dag eller to.

Til sist skal vi trekke frem Sonys gjennomarbeidede menysystem som byr på en god brukeropplevelse. 

Alternativer

I skrivende stund koster Z1 Compact rundt 4500 kroner. Da kan det være greit å kjenne til noen alternativer.

Apple iPhone 5S: Som nevnt er Z1 Compact større og tyngre, men så er ikke iPhone vanntett. At den kjører Android betyr også at det er støtte for en del teknologi som Apple ikke tilbyr, blant annet NF, Miracast og minnekort, og at telefonen har en del mer fleksibilitet i hva som er mulig å gjøre med den. Billigere er den og. iPhone 5S med 16 GB koster i skrivende stund fra 5600 kroner.
LES MER: Test av Apple iPhone 5S 

Samsung Galaxy S4 4G+: Samsung biffet opp toppmodellen sin i høst, så S4 4G+ har samme maskinvare som Z1 Compact. Størrelsmessig er det ikke enormt stor forskjell på disse to, da Samsung-modellen er 5 mm bredere, 1,5 mm tynnere, og en knapp cm lengre. Litt lettere er den også. Skjermen er en del større. Men byggematerialene er ikke like eksklusive, og S4 4G+ er heller ikke vanntett. Koster fra 4500 kroner.
LES MER: Test av Samsung Galaxy S4 4G+ 

LG G2: Om vi beveger oss et ørlite hakk opp i størrelse fra Galaxy S4, finner vi LGs supre G2. Den har samme maskinvare som Z1 Compact, og et kamera med optisk bildestabilisator. Dette er en svært god telefon til en svært god pris: Fra 3800 kroner. Da får du full pakke, med unntak av at den ikke er vanntett, selvsagt.
LES MER: Test av LG G2 

HTC One: Med 4,7 tommers skjerm er den større enn Z1 Compact, men ikke veldig mye. 3 mm bredere, en tanke tynnere og en cm lengre. 6 gram tyngre er den og. At den er lengre går fint å leve med, siden den har to flotte høyttalere i front. Skjermen er skarpere, men maskinvaren noe svakere. Men når den koster en god tusenlapp mindre er den absolutt verdt å ta med i betraktningen. Går for 3500 kroner med 32 GB, men er ikke vanntett.
LES MER: Test av HTC One

Reelt sett står altså valget mellom den noe mindre iPhone 5S, eller de noe større modellene fra konkurrentene, og selvsagt Xperia Z1. Om du vil ned i størrelse er Samsung Galaxy S4 Mini kortere, smalere, tynnere og lettere, men altså ingen toppmodell. 

Oppsummert

Har du lest så langt skjønner du sikkert hvor vi ender. Sony Xperia Z1 Compact er en telefon vi er ivrige etter å anbefale. Her får du en skikkelig toppmodell i en langt mer hendig utgave enn den originale Xperia Z1. Vi vet mange har ønsket seg dette. 

Og selv om det ikke akkurat er en miniatyrtelefon, tror vi den vil appellere til alle som av ymse grunner ikke ønsker seg en Apple-telefon. Akkurat nå finnes det ingen mindre og bedre telefon enn Xperia Z1 om det er Android du vil ha.

Vi håper Sony har startet en ny trend.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.