TESTER

Test: null

Test: Sony Xperia Z

Sony Xperia Z er den beste telefonen vi har testet på lang tid.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. mars 2013 - 19:22

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm
Størrelse: 139 x 71 x 7,9 mm, 146 g
Skjerm: 1920 x 1080 piksler, 5 tommer
Operativsystem: Android 4.1.2

Nettverk: GSM, 3G, LTE
Internett: Edge, HSPA+ 21 Mbps, LTE 100 Mbps, Wi-fi 802.11b/g/n
Bluetooth: 4.0
Navigasjon:
AGPS, GLONASS

Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagringsminne
Minnekort: Ja, Micro-SD
Prosessor: Krait, 1,5 GHz
USB: 2.0, Micro-USB
Medieutgang: 3,5 mm minijack, MHL
FM-radio: Ja, RDS

Kamera: 13 MP, autofokus, geomerking, fotolys
Videoopptak: 1080p, 30FPS

Batteri: 2330 mAh
Tale: maks 11 timer
Hviletid: maks 23 døgn

Pris: Ca 5000 kroner (nettbutikk)

Se alle spesifikasjoner »

Kort oppsummert:

Sony Xperia Z er ikke bare flott bygget, tynn og utstyrt med kraftig prosessor og alt av teknologi. Den er også vanntett. Dette er en helt super pakke for deg som vil ha en skikkelig toppmodell som tåler å bli med ut i regnet. Denne anbefaler vi mer enn gjerne.

SE OGSÅ:Hele testen av Sony Xperia ZAlle spesifikasjoner

 

Konklusjon

Sony har brukt sine siste lanseringer på å vise frem vanntette telefoner.

Mens tidligere vanntette telefoner gjerne har vært klumpete og svakt spesifiserte, er Sonys nyvinninger både behagelige for øynene og pakket med tekniske finesser.

Deres nyeste Xperia Z tar konseptet til neste nivå. Denne telefonen er nemlig i hovedsak laget i glass, og gir dermed et eksklusivt inntrykk. Om vi skal sammenligne med noe må det bli Apple iPhone 4.

Imponerende tynn er den også. 7,9 millimeter er ikke mye å snakke om når vi har i bakhodet at den i tillegg til å være vanntett har en fem tommers full HD-skjerm, en av markedets kraftigste prosessorer, et kamera med 13 megapiksler, et batteri med god kapasitet og alt du kan be om av teknologi om bord.

Flott pakke

Flotte spesifikasjoner og forseggjort design har vi for så vidt sett før. Det som knytter det hele sammen til et flott produkt er det som foregår på skjermen. Sony har utstyrt telefonen med et pent og lettbrukt menysystem. Dette ligger på toppen av Android 4.1 Jelly Bean.

Det er mange smarte løsninger her. Vi trekker gjerne frem strømsparingsfunksjonen Stamina Mode, som hjelper til med å spare på strømmen. Med denne aktivert varer telefonen glatt i to - tre dager.

Sony har også inkludert en lur funksjon som får telefonen til å utføre oppgaver når forskjellig utstyr kobles til. Du kan for eksempel automatisk aktivere bilmodus på telefonen når du kobler til bilens håndfri. Eller du kan få telefonen til å starte Spotify når du kobler til et hodesett.

Xperia Z skiller seg ikke stort fra andre Xperia-modeller i bruk, og Android er og blir Android. Men vi liker hvordan Sony har tenkt.

Fem tommer med full HD

Et av de store trekkplastrene er den fem tommer skjermen med 1920 x 1080 pikslers oppløsning. På norsk betyr dette at skjermen er nesten ufattelig skarp. Vi forventet at vi skulle bli blåst av banen og få brennmerker på netthinnen av dette.

Realiteten er imidlertid den at vi ikke klarer å se at den er så mye skarpere enn skjermen til for eksempel Samsung Galaxy S III. Så vi er kanskje ikke helt sikre på om dette er litt "over the top" eller ei. Men det er bare å bli vant til slike oppløsninger, for det meste av toppmodeller som lanseres i år kommer til å ha like høyoppløst skjerm.

Faktisk er vi litt småskuffet over at skjermen virker litt blass når vi ser den fra enkelte vinkler. Når vi ser rett på er den dønn skarp. Men det er mange som har påpekt at de syns den ser litt tåkete ut sett fra siden.

En annen sak som overrasker oss er at luken over laderinngangen er litt vanskelig å få til å sitte. Vi opplever stadig at denne henger og dingler når vi tar telefonen opp fra lomma. Det er et viktig moment, for lukene på siden av telefonen være lukket for at telefonen skal være vanntett. Vår erfaring er at du må sette luken på plass med riktig teknikk for at den skal sitte skikkelig.

Disse to tingene er stort sett det eneste negative vi skal trekke frem. Resten er vi nemlig skikkelig fornøyde med.

Det meste er på stell

Kameraet er bra, lydkvaliteten er god både under musikkavspilling og i samtaler, batteriet er bra, telefonen har alt du trenger av teknologi, og dette inkluderer (selvsagt) støtte for 4G-nettene vi bruker i Norge.

Men det koster å være kar, så før du blar opp tusenlappene kan de følgende telefonene være verdt å ta med i betraktningen:

Apple iPhone 5: I 16 GB-utgave koster iPhone 5 omtrent det samme som Xperia Z. Dette er en telefon som helt klart hører hjemme i premiumklassen, men så er også skjermen en hel tomme mindre enn Xperia Z sin.

LES MER: Test av Apple iPhone 5 

Samsung Galaxy S III: Samsungs gamle traver holder fortsatt stand, og er helt klart en god telefon. Den har en skjerm på 4,8 tommer med lavere oppløsning. Du får telefonen med 16 GB lagringsminne, og med eller uten støtte for 4G. Klarer du deg uten koster den 3500 kroner. Med koster den rundt 5000 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S III 

Sony Xperia V: Om det er en vanntett telefon du er ute etter kan Sony Xperia V være et godt alternativ. Den kan mange av de samme triksene som Xperia Z, men koster 1000 til 1500 kroner mindre. Den har støtte for 4G, men skjermen er mindre.

LES MER: Test av Sony Xperia V

Alt i alt er Sony Xperia Z uansett en av de beste telefonene vi har testet på lang tid. Det er bare å ta av seg hatten.

 

Les hele testen av Sony Xperia Z på neste side
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.