TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung Galaxy S4 Zoom er en latterlig telefon. Det er nettopp derfor vi liker den så godt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
20. aug. 2013 - 03:07
Vis mer
Kort oppsummert

Samsung Galaxy S4 Zoom er en middelmådig telefon med et rimelig spektakulært kamera for mobil å være. Gadget-faktoren er skyhøy, men det er kanskje ikke nok.

Konklusjon

Vi skal innrømme at vi har et svakt punkt for mobilprodusenter som våger å teste ut nye konsepter. Se bare på Asus og alle deres halvsprø påfunn med kombinert nettbrett og mobiltelefon. Eller Nokias mange sprell gjennom tidene.

Det er kanskje derfor vi har kastet all fornuft til side, og falt pladask for Samsung Galaxy S4 Zoom.

Her snakker vi om noe så unikt som et kompaktkamera som også er en Android-telefon. Det høres ut som en kjempeidé, ikke sant?

Upraktisk

Men det er ikke til å komme utenom. Dette er en av de mest latterlige og minst praktiske telefonene vi har testet på en god stund. Den er tung, tjukk som en 90-tallsmobil og har generelt svake spesifikasjoner.

På spesifikasjonsarket skryter Samsung av at S4 Zoom bare er 1,5 cm tjukk. Men de har rent glemt å telle med kameraobjektivet og kameragrepet på baksiden, som gjør at denne telefonen i realiteten er 2,7 cm tjukk.

Da sier det seg selv at du skal slite med å få den ned i en trang dongeribukse uten å se tvilsom ut.

Vi har aldri helt klart å finne noen naturlig måte å holde S4 Zoom på som telefon heller. Dette objektivet er liksom alltid i veien for pekefingeren og langfingeren. Det fører til at man stort sett alltid gjør fredstegnet med fingrene når man bruker telefonen.

Svak

Samsung har dessuten vært ganske så gniene på spesifikasjoner generelt. Skjermen er usedvanlig lavoppløst for en telefon i 4000-kronersklassen. Prosessoren er av det slaget du får på telefoner til rundt 2500 kroner. Det er altfor lite lagringsminne, så du er nødt til å kjøpe minnekort i tillegg. S4 Zoom har heller ikke LTE-støtte.

Ikke at telefonen er ubrukelig av den grunn. Den fungerer bra til det meste, tross alt. Den har god lyd også, og et rimelig kraftig batteri. Men du får mye mer kraft om du heller velger en annen telefon til samme pris.Dette partytrikset er det ikke mange telefoner som kan.

Kameraet som redder dagen

Det er kameraet som gjør at vi syns denne pakken likevel er god. Her får du 16 megapiksler, 10x optisk zoom, ekte blits, videoopptak i full HD og en rekke andre kjekke kamerafunksjoner. 

Med en gang vi bruker den som kamera faller liksom alle bitene på plass. S4 Zoom føles som et skikkelig kamera. Resultatene blir slett ikke dårlige.

Se bilder på neste side 

Ser du på S4 Zoom som et kamera er det kanskje ikke det beste du kan bruke 4000 kroner på. For selv om det feier teppet med de fleste vanlige telefoner, får du tross alt rimelig mye bedre kamera for samme pris.

Et kompromiss

Så S4 Zoom er altså et slags kompromiss. Den er ikke den beste mobiltelefonen, ei heller det beste kameraet. Dette er et produkt for de som ikke vil dra på både kamera og telefon.

Men altså - hvem er det egentlig som vil bytte ut noen av delene med noe som ikke briljerer på noen av områdene? Galaxy S4 Zoom vs Galaxy S4.

Før du eventuelt går til innkjøp av Galaxy S4 Zoom kan det være greit å ha oversikten over noen alternativer. Vi snakker tross alt om en god slump penger.

Samsung Galaxy Camera: har du ikke behov for å ringe med kameraet ditt, men vil ha alle fordelene med Android? Galaxy Camera kan være et glimrende valg. Dette har 21x optisk zoom, og samme sensor som S4 Zoom. Vi merker oss at det ikke er mange butikker som har det, men leter du får du det for 3000 kroner pluss frakt.

LES MER: Lyntest av Samsung Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera NX: Et proffkamera med utskiftbare linser, Android og de fleste funksjonene du får på S4 Zoom. Men du kan ikke ringe med det. Dette har for øvrig ikke kommet i salg enda. 

LES MER: Smart-kamera fra Samsung (tu.no) 

Samsung Galaxy S4: Om det å ha en klump av en telefon i lomma kanskje ikke virker som en kjempeide er den vanlige Galaxy S4 et godt valg. Her snakker vi årets toppmodell, med LTE, stor skjerm, full HD-oppløsning og det hele for noen få hundrelapper mer. Fås også i vanntett utgave.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4

Nokia Lumia 1020: Kommende Nokia-flaggskip med 41 megapikslers kamera. Har som S4 Zoom xenonblits, men også fotolys til videoopptak. Her er det også bildestabilisator. Den høye oppløsningen gjør at du kan zoome langt inn i bildene uten å tape for mye kvalitet. Kommer ikke i salg før utpå høsten.

LES MER: Nokia Lumia 1020 har 41 megapiksler

Nokia Lumia 925: En av markedets beste kameramobiler. Har optisk bildestabilisator som gjør det enklere å ta bilder i svakt lys. Her er det også mulighet for å stille enkelte parametere som lukkertid manuelt. Koster i skrivende stund litt mindre enn S4 Zoom.

LES MER: Test av Nokia Lumia 925 

Vær også oppmerksom på at S4 Zoom ikke har spesielt sterke spesifikasjoner generelt. For rett over 4000 kroner er nesten alle toppmodeller på markedet innen rekkevidde.

LES MER: De beste valgene i tre prisklasser

Oppsummert

Som sagt liker vi Galaxy S4 Zoom veldig godt. Det er et artig konsept, syns vi. Om vi likevel skal bruke fornuften et lite øyeblikk ender vi opp med følgende konklusjon:

Dette er et produkt for deg som vil ha en stilig gadget. Det er vanskelig å gi noen bred anbefaling til andre.

S4 Zoom er litt for upraktisk i det daglige, takket være sin utforming. Spesifikasjonsmessig er den middelmådig, samtidig som den er på toppmodellnivå prismessig. Er du i beit etter en ny mobil syns vi at du skal tenke deg om både en og to ganger før du kjøper denne.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.