TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy S4 Active

Galaxy S4 Active er friskus-varianten av Samsungs toppmodell.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. juli 2013 - 16:27
Vis mer
Kort oppsummert

Galaxy S4 Active er, med noen få unntak, samme telefonen som Galaxy S4. Men du kan ta den med i svømmebassenget og på fuktige joggeturer.

GÅ TIL:Hele testenAlle spesifikasjoner

 

Konklusjon

Samsung vet å melke suksessene sine. I fjor var det Galaxy S3 og dens mange varianter som sikret inntektene. I år er de de forskjellige utgavene av Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 Active er den vanntette versjonen av toppmodellen. Den er nesten lik sin storebror, med unntak av noen få punkter.

Skjermen er like stor og har samme oppløsning, men er basert på LCD-teknologi, og ikke AMOLED som originalen. Kameraet har lavere oppløsning - 8 mot 13 megapiksler. Telefonen har heller ikke temperatur- og fuktsensor slik som originalen.

Siden den er vanntett er den noe større og tyngre, men fortsatt i aller høyeste grad lommevennlig. Under skjermen er det dessuten tre fysiske taster, mens originalen kun har én.

I praksis lik

Utover dette er S4 Active i praksis samme telefon. Operativsystem og menyer er like, og vi må lete lenge og grundig for å finne noen forskjeller i det hele tatt.

Det betyr at vi rynker litt på nesen de samme stedene som sist. For eksempel har telefonen en mengde sensorer du kan bruke til å styre den. Skjermen kan føle fingeren din før du trykker, kameraet følger med på om du ser på telefonen, og du kan vifte med hånda foran telefonen for å utføre forskjellige oppgaver. Vi syns dette mest av alt fremsto som gimmicker på originalen, og vi har i grunnen ikke endret mening. Det til tross for at de gjerne fungerer noe bedre enn før.

Om du er enig kan du lett deaktivere de funksjonene du ikke ønsker å bruke, så vi henger oss ikke akkurat opp i det.

Det viktigste er uansett at telefonen er enkel og grei å bruke. Om du ikke føler for å grave deg ned i menyer og innstillinger trenger du slett ikke å gjøre det. Men om du liker å tilpasse telefonen er det mange muligheter til akkurat det.

Siden S4 Active er så lik Galaxy S4 anbefaler vi at du først som sist leser testen av den telefonen.

Utover dette får du samme spreke maskinvare, og dermed en av de kraftigste telefonene du får kjøpt. Alt av teknologi, som LTE (eller 4G om du vil), NFC og HD Voice er på plass.

Tåler mishandling

Den største grunnen til å kjøpe akkurat denne telefonen fremfor originalen er uansett at den er vanntett. Du kan ta den med ned på en meters dyp. Den tåler å ligge under vann i en time. I tillegg er S4 Active støvtett, slik at den også takler en tur på stranda.

En sak vi setter pris på er at hodesettilkoblingen også er vanntett. Dermed kan du fint høre på musikk samtidig som du jogger i regnet eller vaker i bassenget. 

Så skal det også nevnes at skjermen ikke er spesielt glad i å bli våt. Om du dypper telefonen i vann, vil skjermen ofte ikke reagere før du har tørket både den og hånda.

Sånn sett syns vi Sony Xperia Z gjør en noe bedre jobb. Den har en teknologi Sony kaller "Wet finger tracking", som sørger for at du kan bruke den selv om finger og skjerm er våt.

Men problemet er gjerne ikke noe du i praksis kommer til å merke så mye til. Dersom skjermen til S4 Active bare har litt lett regn på seg, fungerer den fint. Det skal som regel heller ikke så lang tid til før skjermen er fullt brukbar igjen.

Det skal nevnes at ingen av telefonene tåler mer juling enn mobiler flest. Du bør altså fortsatt passe på at den ikke utsettes for fall og slag.

Alternativene

Det er ikke mer enn et år siden utvalget vanntette telefoner var svært smalt. Det har endret seg den siste tiden.

Sony Xperia Z: En av årets beste mobiler, som også er vanntett. Denne har mange av de samme egenskapene, men noe bedre kamera. Ulempen er at den har mange flere luker du må passe på å skalke for at den skal være vanntett. Til gjengjeld er den muligens noe penere å se på, om vi skal være helt subjektive.

LES MER: Test av Sony Xperia Z

Sony Xperia V: Xperia V er et godt valg for deg som vil ha en moderne telefon som også er vanntett. Den er mindre enn S4 Active, men har også en del mindre skjerm. Prisen er imidlertid nesten 2000 kroner lavere, så da er det lett å leve med at prosessoren ikke er like hissig. Telefonen har 4G og ellers de funksjonene du kan forvente av en moderne smarttelefon.

LES MER: Test av Sony Xperia V

Samsung Galaxy Xcover 2: Hvis hovedkriteriet ditt er at telefonen er vanntett, og du ikke er så opptatt av å ha de nyeste funksjonene og maskinvare som egner seg til tunge spill, bør du vurdere Galaxy Xcover 2. Telefonen er en grei smarttelefon som tåler å bli med på teltturen. Vi kjørte den i vaskemaskinen, og den besto testen med glans. Koster fra 2000 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Xcover 2 

Godt valg

Alt i alt liker vi Galaxy S4 Active. Det er vanskelig å trå feil med en vanntett utgave av en av årets beste telefoner. Prisen er dessuten identisk. 

Dette kan for så vidt også være et argument for å heller velge originalen. Om du ikke absolutt trenger en vanntett mobil kan den være et bedre valg, da kameraet er hakket bedre og skjermen er en av de beste på markedet.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.