TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy S4 4G+ GT-I9506

Samsungs nye Galaxy S4 er raskere enn forgjengeren. Selvsagt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. des. 2013 - 13:32
Vis mer
Kort oppsummert

Samsung Galaxy S4. Bare raskere.

TEST: Samsung Galaxy S4 4G+

Samsung har som du sikkert vet hatt grei suksess med sin Galaxy S-serie av smarttelefoner. Deres nåværende toppmodell i serien er Galaxy S4, som ble lansert i midten av mars. 

Mobilmarkedet beveger seg raskt, og i løpet av sommeren og høsten har Samsungs konkurrenter lansert en rekke telefoner som er sprekere enn Galaxy S4. Sju måneder etter at originalen kom i salg, lanserte derfor Samsung en oppgradert utgave av telefonen.

Den heter Galaxy S4+, og ser dønn lik ut som den første S4-modellen. Forskjellene ligger under panseret.

LES OGSÅ: Testen av Samsung Galaxy S4

Snapdragon 800

Den nye telefonen er utstyrt med en Qualcomm Snapdragon 800-systembrikke. Denne har en firekjernet 2,3 GHz prosessor og den kraftige grafikkprosessoren Adreno 330.

Den har altså mer regnekraft til ymse spill og apper. Forgjengeren har til sammenligning en Snapdragon 600-brikke med 1,9 GHz firekjerneprosessor og grafikkprosessoren Adreno 320.

Raskere nedlasting støtter den også. S4 4G+ kan koble seg til LTE-Advanced-nett. Dette er en oppgradering av det eksisterende 4G-nettet, og muliggjør nedlastinger opp mot teoretisk 150 Mbps. 

Ikke at dét er noe å henge seg opp i. Først må operatørene i Norge indrodusere denne nettverksteknologien. Og så må de fjerne begrensningene de har satt på nedlastingshastigheter.

LES OGSÅ: Slik kan neste generasjons mobilnett bli

Maskinvaren i S4 4G+ er den samme som står i følgende smarttelefoner:

...for å nevne noen. Vi snakker altså om den sprekeste maskinvaren som er tilgjengelig på markedet i dag. 

Utover dette er alt likt som på originalen, med mulig unntak av noen ørsmå programvareforskjeller. Galaxy S4 4G+ er altså et forsøk på å blåse nytt liv i en gammel telefon i påvente av neste toppmodell. Dette er det vi kalle en «midlife kicker», som skal holde det gående en stund til.

LES OGSÅ: Samsung lanserte verdens første telefon med bøyd skjermHer poserer Galaxy S4 4G+ ved siden av den tilsvarende spesifiserte Samsung Galaxy Note 3.

Hvor mye raskere er den?

Vi kjørte Galaxy S4 4G+ gjennom våre vanlige ytelsesmålinger (vel vitende om at Samsung og andre har en lurvete praksis når det kommer til slike ytelsestester), og fant ut hvordan ståa er. I samme slengen har vi kjørt testene på nytt på den originale telefonen siden det har kommet programvareoppdateringer som tar den til Android 4.3 siden vi testet den.

For ordens skyld: Galaxy S4 4G+ kjører i skrivende stund Android 4.2.2, og dette er den nyeste Android-versjonen tilgjengelig til telefonen.I Quadrant-testen er det lett å se at Galaxy S4 4G+ er en god del sprekere enn forgjengeren. Prosessorytelsen er langt bedre. Vi merker oss at Sony Xperia Z1 og Samsung Galaxy Note 3 scorer enda bedre. I den nettleserbaserte testen Browsermark 2.0 legger Samsungs telefoner seg midt på treet blant de vi har sammenlignet med. Interessant nok scorer S4 4G+ nesten identisk med Galaxy S4 med Android 4.3.I Sunspider 1.0-testen er S4 4G+ den tregeste telefonen av de vi har sammenlignet med. Her spiller nok den noe eldre Android-versjonen en vesentlig rolle.

En kunne kanskje forventet at den nye S4-varianten var en del raskere enn den gamle på alle testene, men siden de kjører forskjellige utgaver av Android, vil tallene ikke være helt sammenlignbare. Når S4 4G+ oppgraderes til Android 4.3, forventer vi å se ytelse på nivå med Samsung Galaxy Note 3, som tross alt har samme maskinvare. 

Men det er selvsagt ikke mulig å si noe sikkert før vi har undersøkt dette. 

I Quadrant-testen er det uansett tydelig at S4 4G+ har langt sprekere prosessor enn sin forgjenger, og raskere internminne. At S4 4G+ er en sprekere telefon er helt sikkert.

Dyrere

I skrivende stund koster Galaxy S4 4G+ 500 kroner mer enn den originale telefonen. 4800 kroner, med andre ord. Vi antar at prisen vil synke etterhvert. Den ekstra hundrelappene gir deg bedre ytelse, som jo er vel og bra. Samtidig kan det være greit å ha i bakhodet at vi ikke snakker om noen ny ytelsesepoke. Nykommeren er raskere, men det gjør ikke originalen treg heller.

Men - skal du kjøpe en ny telefon har du sikkert planer om å beholde den en stund. I så fall gir det mening å heller betale litt mer og få maskinvare som lett holder koken halvannet år til. Samsung Galaxy S4 (i forgrunnen) er i praksis helt lik Galaxy S4 4G+, men den er ikke fullt like sprek, og litt billigere.

Alternativer

I samme slengen skal vi nevne at du kan få like sprek telefon til lavere pris.

LG G2: LG G2 er i skrivende stund det mest interessante alternativet. Denne telefonen koster fra 4000 kroner, og har samme Snapdragon-brikke som Galaxy S4 4G+. Den har også større skjerm og er til alt overmål ikke nevneverdig større enn S4 4G+.

LES MER: Test av LG G2

Sony Xperia Z1: Også utstyrt med den samme maskinvaren som S4 4G+. Sonys toppmodell er vanntett og har deksel i metall og glass. Kameraet er ganske mye bedre, men så begynner det også å bli en stund siden Galaxy S4 hadde et spesielt imponerende kamera. Koster fra 5300 kroner.

LES MER: Test av Sony Xperia Z1

Samsung Galaxy S4 Active: Klarer du deg med maskinvaren til originalen får du fortsatt den vanntette Galaxy S4-modellen. Den er stort sett lik, med unntak av svakere kamera. Og så er den vanntett, selvsagt. Koster fra 4000 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4 Active

Samsung Galaxy Note 3: Samsungs nye Note 3 har samme maskinvare som S4 4G+, men mye større skjerm. 5,7 tommer for å være nøyaktig. Batteriet har også en god del høyere kapasitet. Koster fra 5200 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 3

Det finnes altså en rekke gode alternativer dersom du ikke føler for å betale «top dollar» for en trimmed utgave av en gammel telefon.Galaxy S4 4G+ byr ikke på noen overraskelser, men den står seg fortsatt. Dette er fremdeles en av de beste telefonene på markedet.

Konklusjon

Samsung Galaxy S4 4G+ puster liv i Samsungs etter hvert aldrende Galaxy S-flaggskip. Punger du ut noen hundrelapper ekstra får du raskere maskinvare, og det er stort sett det.

Det er selvsagt ikke meningen at den nye varianten skal være noen stor nyhet, så vi forventet heller ikke annet enn at den skulle være sprekere. Og det er den jo, så den oppfyller i grunnen de forventningene vi hadde. 

Når det er sagt så er dette i bunn og grunn en trimmet «gammel» telefon, og siden Galaxy S4 ble lansert har det kommet en del spennende alternativer. Vi tenker da spesielt på LG G2, som er billigere enn den gamle S4-utgaven, og kameraflaggskipet Sony Xperia Z1 som ikke koster veldig mye mer enn den oppgraderte S4-utgaven.

Alt i alt er Samsung Galaxy S4 4G+ likevel telefonen vi anbefaler dersom det er en Samsung Galaxy S-modell du vil ha.

LES MER: Testen av den originale Galaxy S4-modellen
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.