TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8.0 gjør det mulig å kaste notatblokken en gang for alle.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. juni 2013 - 15:48
Vis mer
Kort oppsummert

Galaxy Note 8.0 er det beste Note-nettbrettet til nå. Det har en hendig størrelse og mange praktiske funksjoner. Men vi syns det fremstår som litt traust, både i design og spesifikasjoner.

Konklusjon

Det er ikke lenge siden du egentlig bare hadde ett valg dersom du skulle ha et nettbrett. Det var omtrent ti tommer stort og laget av Apple. De Android-baserte alternativene som fantes var mest for spesielt interesserte.

Med tiden har Android utviklet seg, og Apples konkurrenter har laget bedre og bedre produkter. Samsungs Note-portefølje er en av de som skiller seg ut. De har gjenintrodusert pennen. Note 8.0 er siste utgave.

Som navnet antyder er det et nettbrett med åtte tommers skjerm. Gjemt i nederste høyre hjørne er en penn du kan trekke ut. Med denne kan du gjøre alt fra å skrive på skjermen til å klippe ut bilder fra nettsider.

Hendig størrelse

Åtte tommers skjerm gir brettet en svært hendig størrelse, slik at du kan holde det med én hånd. Dette er mye av grunnen til at vi liker denne modellen bedre enn modellen med ti tommers skjerm. Det oppleves med ett mye mer praktisk å faktisk bruke det til å ta notater med.

Konseptet er altså ikke nytt, og det er i bunn og grunn ikke så mye annet enn størrelsen som er nytt her heller.

Skjermen har riktig nok HD-oppløsning, men 1280 x 800 piksler fordelt utover åtte tommer er verken spesielt skarpt eller spektakulært. Det finnes etterhvert en god del nettbrett med mye høyere skjermoppløsning enn dette. Galaxy Note 8.0 har dog høyere oppløsning enn Apple iPad Mini.

Skjermen har god kontrast, klare farger og greit sortnivå. Den fungerer bra til både surfing og video. Men veldig imponerte blir vi ikke.

Smart penn

Pennen kjennes ikke stort annerledes enn en vanlig kulepenn. Skjermen føler pennen allerede før du berører overflaten. Når du begynner å skrive måler den hvor hardt du skriver. Tegner du hardt får du tjukke streker. Det er altså omtrent som å skrive med penn på papir. 

Det følger med en egen notat-app med maler for alt fra frihåndtegning til møtenotater. Det er også håndskriftgjenkjenning her, og vi har latt oss imponere over hvor grisete håndskrift den faktisk kjenner igjen. Dermed er det mulig å bruke dette til noe fornuftig.

Det er mange andre nyttige funksjoner her. Du kan bruke Note 8.0 som fjernkontroll til TV-en din. Du konfigurerer hvilken TV og dekoderboks du bruker, så vil appen gi deg programguide og foreslå programmer for deg. Er det et program du gjerne vil se kan du legge inn påminnelse om dette.

Multitasking

Operativsystemet er Android 4.1.2. Dette er nest siste utgave av Android. På toppen har de lagt sitt eget menysystem Touchwiz.

Her kan kan du blant annet vise to apper side om side. Dermed er det for eksempel mulig å ta notater samtidig som du leser nettsider. Eller du kan oppdatere Facebook samtidig som du ser Youtube-video.

For å drive det hele har Samsung puttet inn en Exynos-systembrikke med firekjernet 1,6 GHz prosessor. Dette er ikke siste generasjon, men det er mer enn nok regnekraft til de tyngste oppgavene. Note 8.0 er dermed godt egnet til spill.

Litt lite minne

Lagringsminnet er 16 GB. Av dette er i underkant av 10 GB tilgjengelig. Det kan fort bli lite dersom du har planer om å fylle brettet med musikk, video, apper og spill. Et minnekort er derfor nesten nødvendig.

Vårt testeksemplar har kun Wi-Fi, men det kommer også varianter med 3G og LTE. Disse kan du også bruke som telefon.

Batteritiden er ganske god. Vår erfaring er at vi må lade brettet omtrent hver andre eller tredje dag avhengig av hvor mye vi bruker det.

Foruten en glassplate foran skjermen er brettet laget utelukkende i plast. Det er ikke noe stort problem, men det gir gjerne ikke samme kvalitetsfølelse som for eksempel iPad Mini.

Alternativer

Samsung Galaxy Note 10.1: Om du vil ha større skjerm er Galaxy Note 10.1 fremdeles et aktuelt valg. Det er i det store og hele samme produkt, men har høyttalere montert på fremsiden. Til gjengjeld har det en sær ladeplugg, og siden skjermoppløsningen er den samme oppleves skjermen som mer kornete. Koster i skrivende stund fra 3400 kroner i 16 GB + Wi-Fi-variant.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 10.1

Apple iPad Mini: Om pennen ikke er livsviktig, og det først og fremst er den hendige størrelsen som tiltaler deg, er iPad Mini et godt alternativ. Dette nettbrettet er enkelt og greit en iPad 2 med 7,9 tommers skjerm. Her får du iOS sitt rikholdige apputvalg, og det kan være grunn god nok til å gå for dette alternativet. Koster fra 2500 kroner i 16 GB-variant.

LES MER: Test av Apple iPad Mini (tu.no) 

Asus Nexus 7: Om du bare vil ha et lite og hendig Android-nettbrett er Nexus 7 verdt en titt. Denne koster fra 2300 kroner med 32 GB og 3G-støtte. Skjermen er sju tommer, så den er vel så hendig som Note 8.0. Men støtte for penn har den ikke. Kamera bak mangler også. Vi har ikke selv testet dette nettbrettet, så vi kan åpenbart ikke si noe om hvorvidt det er bedre eller dårligere.

LES MER: Dette er Asus Nexus 7 

Samsung Galaxy Note 2: Dette er strengt tatt en mobiltelefon, men den tilbyr stort sett de samme funksjonene som Galaxy Note 8.0, bare med 5,5 tommers skjerm og mulighet for å ringe. Koster i skrivende stund fra 3900 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 2

Foruten pennen er det lite som er spektakulært med Galaxy Note 8.0. Dette er i stor grad en krympet utgave av fjorårets Galaxy Note 10.1. Likevel syns vi brettet fremstår som mer praktisk enn sin forgjenger.

Prisen er heller ikke avskrekkende. Varianten med 16 GB minne og Wi-Fi koster i skrivende stund fra 3000 kroner. Alt i alt er Samsung Galaxy Note 8.0 et nettbrett vi gjerne anbefaler.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.